Co roku podaję na Trzech Króli. To najszybszy przepis na sycący obiad

Planujesz przygotować uroczysty obiad dla najbliższych na święto Trzech Króli? Szukasz inspiracji na nietunikowe danie, ale też niewymagające większej zręczności w kuchni? Przepis na jogurtowego kurczaka z kurkumą to strzał w dziesiątkę.

Pomysł na obiad na Trzech Króli - kurczak w sosie jogurtowym z kurkumąPomysł na obiad na Trzech Króli - kurczak w sosie jogurtowym z kurkumą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Syci, rozgrzewa i doskonale smakuje. Kurczak w tym pysznym sosie stworzonym na bazie jogurtu, kurkumy i aromatycznych dodatków powala na kolana. Mimo że danie wydaje się wyszukane, zrobisz je tak naprawdę ekspresowo i bez żadnych trudności. Koniecznie zapisz sobie ten przepis. Ja najczęściej odtwarzam go na święto Trzech Króli. Sprawdza się idealnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jaskółcze gniazda nie dość, że genialnie smakują, to jeszcze pięknie się prezentują

Co podać na Trzech Króli? Pomysł na obiad dla całej rodziny

Zastanawiasz się co podać na obiad na Trzech Króli? Na naszej stronie znajdziesz wiele inspiracji. Polecamy rozpływającą się w ustach duszoną karkówkę, przepyszne tradycyjne szczodraki, ziemniaczane łódeczki wypełnione po brzegi mięsno-serowym farszem, pieczoną rybę w lekkiej panierce czy pyszną i pięknie zdobiącą stół roladę marchewkową.

Jeśli jednak chcesz postawić na coś lżejszego, a przy tym wyrazistego i pełnego smaku, koniecznie zobacz przepis na jogurtowego kurczaka z kurkumą. Potrawa ta jest pełna wspaniałych dodatków: soku z limonki, świeżego ogórka, ciecierzycy i orzechów nerkowca. Całość warto oprószyć posiekaną kolendrą. Danie proponujemy podać z jaśminowym ryżem lub kuskusem w towarzystwie słodko-kwaśnej surówki.

Kurczak w sosie jogurtowym z kurkumą
Kurczak w sosie jogurtowym z kurkumą © Adobe Stock

Przepis na Trzech Króli. Udka w sosie jogurtowym z kurkumą

Składniki:

  • 2 udka kurczaka (lub 4 podudzia),
  • 400 g jogurtu greckiego,
  • 1 łyżka kurkumy,
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu),
  • 1 łyżeczki soli,
  • 1 limonka,
  • 1 świeży ogórek,
  • 150 g orzechów nerkowca,
  • ok. 240 ciecierzycy z puszki (po odsączeniu),
  • olej roślinny,
  • świeżo posiekana kolendra.

Przygotowanie:

  1. W misce wymieszaj jogurt, kurkumę, kumin, sól i sok z limonki.
  2. Uda kurczaka przetnij na pół, a następnie dokładnie obtocz je sosem jogurtowym.
  3. Tak przygotowane udka obsmaż z każdej strony na dobrze rozgrzanym tłuszczu.
  4. Ogórka pokrój w kostkę i wymieszaj z pozostałym sosem jogurtowym. Dodaj orzechy nerkowca i ciecierzycę. Dokładnie wymieszaj całość.
  5. Na minutę przed zdjęciem mięsa z kuchenki wylej na patelnię sos jogurtowy z dodatkami.
  6. Podgrzewaj całość na małym ogniu jeszcze przez kilka minut, by sos był gorący.
  7. Podawaj ze świeżo posiekaną kolendrą, z ryżem lub kaszą i świeżą surówką.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"