PrzepisDania mięsneCo roku podaję na Trzech Króli. To najszybszy przepis na sycący obiad

Co roku podaję na Trzech Króli. To najszybszy przepis na sycący obiad

Pomysł na obiad na Trzech Króli - kurczak w sosie jogurtowym z kurkumą
Pomysł na obiad na Trzech Króli - kurczak w sosie jogurtowym z kurkumą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
05.01.2024 19:59

Planujesz przygotować uroczysty obiad dla najbliższych na święto Trzech Króli? Szukasz inspiracji na nietunikowe danie, ale też niewymagające większej zręczności w kuchni? Przepis na jogurtowego kurczaka z kurkumą to strzał w dziesiątkę.

Syci, rozgrzewa i doskonale smakuje. Kurczak w tym pysznym sosie stworzonym na bazie jogurtu, kurkumy i aromatycznych dodatków powala na kolana. Mimo że danie wydaje się wyszukane, zrobisz je tak naprawdę ekspresowo i bez żadnych trudności. Koniecznie zapisz sobie ten przepis. Ja najczęściej odtwarzam go na święto Trzech Króli. Sprawdza się idealnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co podać na Trzech Króli? Pomysł na obiad dla całej rodziny

Zastanawiasz się co podać na obiad na Trzech Króli? Na naszej stronie znajdziesz wiele inspiracji. Polecamy rozpływającą się w ustach duszoną karkówkę, przepyszne tradycyjne szczodraki, ziemniaczane łódeczki wypełnione po brzegi mięsno-serowym farszem, pieczoną rybę w lekkiej panierce czy pyszną i pięknie zdobiącą stół roladę marchewkową.

Jeśli jednak chcesz postawić na coś lżejszego, a przy tym wyrazistego i pełnego smaku, koniecznie zobacz przepis na jogurtowego kurczaka z kurkumą. Potrawa ta jest pełna wspaniałych dodatków: soku z limonki, świeżego ogórka, ciecierzycy i orzechów nerkowca. Całość warto oprószyć posiekaną kolendrą. Danie proponujemy podać z jaśminowym ryżem lub kuskusem w towarzystwie słodko-kwaśnej surówki.

Kurczak w sosie jogurtowym z kurkumą
Kurczak w sosie jogurtowym z kurkumą © Adobe Stock

Przepis na Trzech Króli. Udka w sosie jogurtowym z kurkumą

Składniki:

  • 2 udka kurczaka (lub 4 podudzia),
  • 400 g jogurtu greckiego,
  • 1 łyżka kurkumy,
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu),
  • 1 łyżeczki soli,
  • 1 limonka,
  • 1 świeży ogórek,
  • 150 g orzechów nerkowca,
  • ok. 240 ciecierzycy z puszki (po odsączeniu),
  • olej roślinny,
  • świeżo posiekana kolendra.

Przygotowanie:

  1. W misce wymieszaj jogurt, kurkumę, kumin, sól i sok z limonki.
  2. Uda kurczaka przetnij na pół, a następnie dokładnie obtocz je sosem jogurtowym.
  3. Tak przygotowane udka obsmaż z każdej strony na dobrze rozgrzanym tłuszczu.
  4. Ogórka pokrój w kostkę i wymieszaj z pozostałym sosem jogurtowym. Dodaj orzechy nerkowca i ciecierzycę. Dokładnie wymieszaj całość.
  5. Na minutę przed zdjęciem mięsa z kuchenki wylej na patelnię sos jogurtowy z dodatkami.
  6. Podgrzewaj całość na małym ogniu jeszcze przez kilka minut, by sos był gorący.
  7. Podawaj ze świeżo posiekaną kolendrą, z ryżem lub kaszą i świeżą surówką.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także