Upiecz szczodraki na święto Trzech Króli. Były hitem w Polsce do czasów PRL-u

Święto Trzech Króli już jutro. Wielu z nas już teraz świętuje długi weekend. To doskonała okazja, żeby nieco poszaleć w kuchni i wypróbować przepis na szczodraki, czyli pieczywo wypiekane przed laty przez gospodynie na 6 stycznia.

Szczodraki — przysmak z PRL-u.Szczodraki na Trzech Króli
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | M. G. Koperkiewicz

Szóstego stycznia wypada święto Objawienia Pańskiego (Trzech Króli). To jeden z najważniejszych dni w kalendarium każdego wyznawcy wiary katolickiej. W każdym kraju świętuje się je nieco inaczej. W Polsce jeszcze do niedawna wypiekano szczodraki. Można porównać je do pierogów drożdżowych. Wyjaśniamy, jak je zrobić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto z rabarbarem jak za dawnych lat. Przepis prosto z babcinego zeszytu

Wytrawny wypiek z okazji Trzech Króli. Jeszcze we wczesnym PRL-u zajadały się nim całe rodziny

Szczodraki przygotowywano w dawnej Polsce w czasie Godów, czyli dwunastodniowym okresie między Wigilią a świętem Trzech Króli. Rozdawano je kolędnikom, a nazwa wypieku wzięła się od słowa szczodrość. W tym wyjątkowym okresie nikt nie mógł opuścić domostwa z pustymi rękoma. Gości częstowano tradycyjnymi potrawami i wypiekami. Najpopularniejsze były wspomniane szczodraki, bowiem spożycie wypieku miało przynieść szczęście i pomyślność w nowym roku. Co ciekawe, tradycja ich wypiekania zanikła w czasach Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej.

Przygotowanie zapomnianego wypieku jest naprawdę proste. Ciasto przyrządza się z ciasta drożdżowego, zaś nadzienie przygotowuje się z jabłek i kapusty hojnie doprawionej majerankiem. To połączenie może i brzmi dziwnie, jednak jest naprawdę pyszne. Wyjaśniamy, jak je przygotować.

Szczodraki — przepis

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej,
  • 2 szklanki mleka,
  • 2 łyżki cukru,
  • łyżeczka soli,
  • 1 jajko,
  • 100 g świeżych drożdży,
  • kostka masła,
  • 2 łyżki śmietany,
  • kminek,
  • 3 kwaśne jabłka (np. szare renety, antonówki),
  • 500 g kapusty kiszonej,
  • pól szklanki wody,
  • majeranek,
  • liście laurowe,
  • migdał lub orzech włoski.

Przygotowanie:

  1. Podgrzej trzy łyżki mleka. Powinno być lekko ciepłe. Dodaj do niego łyżkę cukru i mąki. Do przygotowanego roztworu wkrusz drożdże. Rozczyn odstaw w ciepłe miejsce na 10-15 minut.
  2. W międzyczasie zajmij się resztą ciasta. Do dużej miski przesiej całą mąkę. Dodaj do niej rozpuszczone masło, śmietanę, jajko, ciepłe mleko, sól i łyżkę cukru. Zagnieć je delikatnie, a pod koniec dodaj rozczyn.
  3. Miękkie i ugniecione ciasto przykryj czystą i suchą szmatką. Odstaw je do wyrośnięcia. Zajmie to ok. 2 godzin.
  4. Kapustę przepłucz pod bieżącą wodą i poszatkuj ją na mniejsze kawałki. Przerzuć ją na patelnię z niewielką ilością masła. Dodaj dwa liście laurowe i smaż całość przez 10 minut.
  5. Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj je do smażącej się kapusty. Całość dopraw hojną ilością majeranku i zalej wodą. Farsz duś na wolnym ogniu przez 30 minut.
  6. Kiedy ciasto już wyrośnie, przełóż je na stolnicę. Rozwałkuj je, pokrój i wypełnij farszem. Ulep je wedle własnego uznania — mogą być to bułeczki czy też pierogi. W jednym z nich umieść migdała, który przyniesie szczęście i pomyślność.
  7. Gotowe szczodraki umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż ją do piekarnika rozgrzanego do 200 stp. C. i piecz przez 20 minut, aż staną się rumiane.


Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej