Sekret bajecznie smacznych rogalików. Nie zdołasz się oprzeć
Zostało ci nieco ziemniaków z poprzedniego dnia? Możesz wykorzystać je do przygotowania klusek, kopytek lub pysznych rogalików z wytrawnym farszem. Poznaj prosty przepis.
05.01.2024 | aktual.: 06.01.2024 00:06
Rogaliki kojarzą się ze słodkim wypiekiem, często przygotowywanym przez mamy i babcie. Najczęściej nadziewa się je marmoladą, słodkim twarogiem lub budyniem, a po upieczeniu posypuje się cukrem pudrem. Można przyrządzić je też w nieco inny sposób, nadziewając słonym farszem. Taki wypiek zastąpi ci drugie śniadanie lub kolację.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sekret chrupiących rogalików
Rogaliki to jeden z tych sentymentalnych wypieków. Wielu z nas zajadało się nimi w dzieciństwie. Ciasto przygotowuje się na bazie mąki, jajek i masła. Można też przygotować ciasto drożdżowe, które nadaje wypiekowi niesamowitej puszystości. Niezależnie od tego, który przepis chcesz wykorzystać, dodaj do ciasta jeden sekretny składnik — śmietanę. Dodatek sprawi, że ciasto stanie się bardziej delikatne, a zarazem elastyczne.
Ten sam patent sprawdzi się także przy przygotowywaniu kruchego ciasta. Śmietana doskonale wiąże składniki w cieście i sprawia, że po upieczeniu ciasto jest wręcz chrupkie. Śmietanę można zastąpić jogurtem greckim lub gęstym serkiem śmietanowym.
Wytrawne rogaliki ze szpinakowym farszem — przepis
Składniki:
- 3 duże, ugotowane ziemniaki (najlepsze będą mączyste, np. vineta),
- 300 g mąki,
- 125 g masła,
- 1 jajko,
- sól,
- pieprz,
- 2 żółtka,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 50 g sera feta,
- ząbek czosnku,
- 100 g szpinaku.
Przygotowanie:
- Szpinak podsmaż na patelni. Kiedy stanie się miękki, dodaj do niego czosnek. Całość smaż jeszcze przez krótką chwilę. Ostygnięty szpinak połącz z serem feta. Na końcu dopraw go solą i pieprzem.
- Piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- Ziemniaki połącz z przesianą mąką, jajkiem, rozpuszczonym masłem, solą, pieprzem i proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie zagnieć. Masa powinna być gładka i zwarta.
- Ciasto podziel na dwie części. Blat podsyp mąką i rozwałkuj na nim pierwszą część ciasta. Podziel je na 12 równych trójkątów. Na każdym trójkącie umieść łyżeczkę farszu, a ciasto zwiń w rulon, zaczynając od najszerszego boku.
- Gotowe rogaliki umieść na blaszce i włóż je do piekarnika. Piecz je przez 20 minut. Podawaj od razu po upieczeniu. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.