Sekret bajecznie smacznych rogalików. Nie zdołasz się oprzeć

Zostało ci nieco ziemniaków z poprzedniego dnia? Możesz wykorzystać je do przygotowania klusek, kopytek lub pysznych rogalików z wytrawnym farszem. Poznaj prosty przepis.

Wytrawne rogaliki.Wytrawne rogaliki.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Rogaliki kojarzą się ze słodkim wypiekiem, często przygotowywanym przez mamy i babcie. Najczęściej nadziewa się je marmoladą, słodkim twarogiem lub budyniem, a po upieczeniu posypuje się cukrem pudrem. Można przyrządzić je też w nieco inny sposób, nadziewając słonym farszem. Taki wypiek zastąpi ci drugie śniadanie lub kolację.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mus czekoladowy

Sekret chrupiących rogalików

Rogaliki to jeden z tych sentymentalnych wypieków. Wielu z nas zajadało się nimi w dzieciństwie. Ciasto przygotowuje się na bazie mąki, jajek i masła. Można też przygotować ciasto drożdżowe, które nadaje wypiekowi niesamowitej puszystości. Niezależnie od tego, który przepis chcesz wykorzystać, dodaj do ciasta jeden sekretny składnik — śmietanę. Dodatek sprawi, że ciasto stanie się bardziej delikatne, a zarazem elastyczne.

Ten sam patent sprawdzi się także przy przygotowywaniu kruchego ciasta. Śmietana doskonale wiąże składniki w cieście i sprawia, że po upieczeniu ciasto jest wręcz chrupkie. Śmietanę można zastąpić jogurtem greckim lub gęstym serkiem śmietanowym.

Wytrawne rogaliki ze szpinakowym farszem — przepis

Składniki:

  • 3 duże, ugotowane ziemniaki (najlepsze będą mączyste, np. vineta),
  • 300 g mąki,
  • 125 g masła,
  • 1 jajko,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 żółtka,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 50 g sera feta,
  • ząbek czosnku,
  • 100 g szpinaku.

Przygotowanie:

  1. Szpinak podsmaż na patelni. Kiedy stanie się miękki, dodaj do niego czosnek. Całość smaż jeszcze przez krótką chwilę. Ostygnięty szpinak połącz z serem feta. Na końcu dopraw go solą i pieprzem.
  2. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  3. Ziemniaki połącz z przesianą mąką, jajkiem, rozpuszczonym masłem, solą, pieprzem i proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie zagnieć. Masa powinna być gładka i zwarta.
  4. Ciasto podziel na dwie części. Blat podsyp mąką i rozwałkuj na nim pierwszą część ciasta. Podziel je na 12 równych trójkątów. Na każdym trójkącie umieść łyżeczkę farszu, a ciasto zwiń w rulon, zaczynając od najszerszego boku.
  5. Gotowe rogaliki umieść na blaszce i włóż je do piekarnika. Piecz je przez 20 minut. Podawaj od razu po upieczeniu. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej