Rozgrzewa jak grzaniec, a nie zawiera alkoholu. Skuszą się nawet najmłodsi
Grzaniec to jeden z najchętniej wybieranych napojów w czasie zimy. Chociaż kojarzy się on przede wszystkim z napojem na bazie wina, to w wersji bezalkoholowej smakuje równie dobrze.
22.12.2023 | aktual.: 22.12.2023 18:52
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Gorący kubek napoju po długim spacerze lub skuteczny umilacz wieczoru - grzaniec w tej roli sprawdzi się znakomicie. Nie oznacza to jednak sięgania po alkohol, bo w wersji bez tego dodatku smakuje równie dobrze, a nawet jeszcze lepiej. Takim napojem poczęstuje się każdy, również dzieci, kobiety w ciąży oraz kierowcy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Grzaniec bezalkoholowy na herbacie
Bazą grzańca jest czarna herbata , więc dobrze jest wybrać tę o wysokiej jakości. Nie może również zabraknąć aromatyczny przypraw oraz słodkiego akcentu w postaci soku malinowego. Podany w ładnej szklance lub świątecznym kubku, z laską cynamonu i plasterkiem pomarańczy, wygląda tak kusząco, że każdy chętnie wypije porcję.
Pamiętaj, aby skórkę cytrusów sparzyć przed dodaniem do herbaty.
Składniki:
- 200 ml wody,
- 1 -2 łyżeczki czarnej liściastej herbaty,
- 2 goździki,
- 1 laska cynamonu,
- 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru,
- 1 plaster pomarańczy,
- 2 łyżki soku malinowego,
- 1 łyżeczka miodu.
Sposób przygotowania:
- Do garnka wlej wodę i dodaj herbatę. Gotuj przez 3-4 minuty.
- Następnie dorzuć goździki, cynamon oraz starty imbir i zagotuj całość.
- Napar zdejmij z palnika, przykryj talerzykiem i odstaw na 5 minut.
- Przecedź przez sitko do dużego kubka.
- Dodaj sok malinowy oraz plasterek pomarańczy. Całość możesz dosłodzić łyżeczką miodu.
W tym przepisie czarną herbatę możesz zamienić na sok jabłkowy. Wlej go do garnka i gotuj z przyprawami tak, jak w przepisie.
Grzaniec z soku wiśniowego
Alternatywą dla grzańca na czarnej herbacie jest grzaniec na soku wiśniowym. Smakuje po prostu przepysznie.
Składniki:
- 500 ml soku wiśniowego,
- 1 pomarańcza,
- 8-10 szt. goździków,
- 2 gwiazdki anyżu,
- 2 laski cynamonu,
- szczypta mielonego kardamonu,
- 1 łyżka brązowego cukru.
Sposób przygotowania:
- Pomarańcze sparz wrzątkiem i dokładnie wyszoruj. Pokrój w plasterki, odkładając kilka do dekoracji.
- Do garnka przełóż pokrojone pomarańcze, dorzuć wszystkie przyprawy i zalej sokiem wiśniowym.
- Dodaj cukier i gotuj na małej mocy palnika przez 10-15 minut, nie dopuszczając do zagotowania.
- Gotowy napój przelej do szklanek i udekoruj plasterkami cytryny.