InspiracjePanie w PRL-u piły do śniadania ten napój. Sprawiał, że każda miała płaski brzuch

Panie w PRL‑u piły do śniadania ten napój. Sprawiał, że każda miała płaski brzuch

Kobiety w PRL piły ten napój i nie tyły
Kobiety w PRL piły ten napój i nie tyły
Źródło zdjęć: © Narodowe Archiwum Cyfrowe

21.12.2023 07:39

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Pamiętacie ten napój, który kiedyś był nieodłącznym elementem codzienności wielu polskich kobiet? Ten, który cieszył się niesłabnącą popularnością, a dziś jest niemal zapomniany? Mimo że w czasach PRL-u niewiele osób zdawało sobie sprawę z jego zdrowotnych właściwości, w tym tych wspierających proces odchudzania, to dziś, z perspektywy aktualnej wiedzy, możemy śmiało stwierdzić, że ten napój to prawdziwy strzał w dziesiątkę.

Współcześnie, kiedy mówimy o herbacie i jej wpływie na zdrowie, najczęściej mamy na myśli zieloną. Jej związki z Azją, a co za tym idzie, z japońską kuchnią - uważaną za jedną z najzdrowszych na świecie - przyczyniły się do przypisania jej niemal magicznych właściwości i niezwykle bogatego profilu odżywczego. Oczywiście, nie zamierzamy namawiać nikogo do rezygnacji z popularnej matchy. Warto jednak pamiętać, że istnieje odmiana herbaty, która pod wieloma względami przewyższa zieloną.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W czasach PRL-u, czerwona herbata była napojem, po który sięgano praktycznie codziennie. Jednak niewielu - jeśli w ogóle ktoś - zdawało sobie sprawę, że regularne jej picie może przyczynić się do profilaktyki nadwagi. Ta zależność została dostrzeżona i nagłośniona dopiero później. Nasuwa się więc pytanie: dlaczego czerwona herbata jest obecnie tak rzadko spotykana w naszych kuchniach?

Czerwona herbata - dlaczego warto ją pić

Czerwona herbata, zwana przez Chińczyków smoczą herbatą, pochodzi z regionu Pu’er w Chinach. Mimo że zbierana jest z tej samej rośliny co herbata czarna, to czerwona odmiana wyróżnia się pod kilkoma względami. Jej charakterystyczny kolor wynika z dodatkowego procesu fermentacji, któremu poddawane są liście. Dzięki temu herbata ta jest niezwykle odporna na starzenie. Liście, przechowywane w odpowiednich warunkach, mogą być używane do zaparzania nawet przez kolejne 50 lat.

Czerwona herbata jest również bogata w składniki odżywcze i kofeinę. Teina, cynk, magnez, fluor, wapń, żelazo, miedź i potas - te wszystkie elementy dostarczamy naszemu organizmowi wraz z jedną filiżanką tego czerwonego napoju. Ale to nie wszystko, co możemy zyskać dzięki niej.

Czerwona herbata
Czerwona herbata© Adobe Stock

Czerwona herbata odchudza

Mimo że w czasach PRL-u niewiele mówiono o właściwościach odchudzających czerwonej herbaty, to nie ulega wątpliwości, że osoby pijące ten napój nieświadomie wspierały proces odchudzania. Zawarte w czerwonej herbacie polifenole, poprzez regulację wydzielania żółci i enzymów trawiennych, przyspieszają metabolizm i intensyfikują spalanie tłuszczu. Ale to nie jedyny pozytywny skutek picia czerwonej herbaty. Dodatkowo dochodzi do obniżenia poziomu złego cholesterolu, poprawy koncentracji i uspokojenia.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także