Panie w PRL-u piły do śniadania ten napój. Sprawiał, że każda miała płaski brzuch

Pamiętacie ten napój, który kiedyś był nieodłącznym elementem codzienności wielu polskich kobiet? Ten, który cieszył się niesłabnącą popularnością, a dziś jest niemal zapomniany? Mimo że w czasach PRL-u niewiele osób zdawało sobie sprawę z jego zdrowotnych właściwości, w tym tych wspierających proces odchudzania, to dziś, z perspektywy aktualnej wiedzy, możemy śmiało stwierdzić, że ten napój to prawdziwy strzał w dziesiątkę.

Kobiety w PRL piły ten napój i nie tyłyKobiety w PRL piły ten napój i nie tyły
Źródło zdjęć: © Narodowe Archiwum Cyfrowe
Paulina Hermann

Współcześnie, kiedy mówimy o herbacie i jej wpływie na zdrowie, najczęściej mamy na myśli zieloną. Jej związki z Azją, a co za tym idzie, z japońską kuchnią - uważaną za jedną z najzdrowszych na świecie - przyczyniły się do przypisania jej niemal magicznych właściwości i niezwykle bogatego profilu odżywczego. Oczywiście, nie zamierzamy namawiać nikogo do rezygnacji z popularnej matchy. Warto jednak pamiętać, że istnieje odmiana herbaty, która pod wieloma względami przewyższa zieloną.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa grzybowa na Wigilię. Lepsza nie istnieje

W czasach PRL-u, czerwona herbata była napojem, po który sięgano praktycznie codziennie. Jednak niewielu - jeśli w ogóle ktoś - zdawało sobie sprawę, że regularne jej picie może przyczynić się do profilaktyki nadwagi. Ta zależność została dostrzeżona i nagłośniona dopiero później. Nasuwa się więc pytanie: dlaczego czerwona herbata jest obecnie tak rzadko spotykana w naszych kuchniach?

Czerwona herbata - dlaczego warto ją pić

Czerwona herbata, zwana przez Chińczyków smoczą herbatą, pochodzi z regionu Pu’er w Chinach. Mimo że zbierana jest z tej samej rośliny co herbata czarna, to czerwona odmiana wyróżnia się pod kilkoma względami. Jej charakterystyczny kolor wynika z dodatkowego procesu fermentacji, któremu poddawane są liście. Dzięki temu herbata ta jest niezwykle odporna na starzenie. Liście, przechowywane w odpowiednich warunkach, mogą być używane do zaparzania nawet przez kolejne 50 lat.

Czerwona herbata jest również bogata w składniki odżywcze i kofeinę. Teina, cynk, magnez, fluor, wapń, żelazo, miedź i potas - te wszystkie elementy dostarczamy naszemu organizmowi wraz z jedną filiżanką tego czerwonego napoju. Ale to nie wszystko, co możemy zyskać dzięki niej.

Czerwona herbata
Czerwona herbata © Adobe Stock

Czerwona herbata odchudza

Mimo że w czasach PRL-u niewiele mówiono o właściwościach odchudzających czerwonej herbaty, to nie ulega wątpliwości, że osoby pijące ten napój nieświadomie wspierały proces odchudzania. Zawarte w czerwonej herbacie polifenole, poprzez regulację wydzielania żółci i enzymów trawiennych, przyspieszają metabolizm i intensyfikują spalanie tłuszczu. Ale to nie jedyny pozytywny skutek picia czerwonej herbaty. Dodatkowo dochodzi do obniżenia poziomu złego cholesterolu, poprawy koncentracji i uspokojenia.

Wybrane dla Ciebie

"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie
Czy to najdroższa drożdżówka w Polsce? Testujemy ciastko z warszawskiej cukierni
Czy to najdroższa drożdżówka w Polsce? Testujemy ciastko z warszawskiej cukierni
Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm