Rosół gotować pod przykryciem czy bez? Mało kto odpowiada dobrze

To jedna z takich potraw, które teoretycznie są proste do przygotowania, ale w praktyce dostarczają sporo trudności. W tradycyjnych polskich domach rosół jest gotowany co tydzień. Wprawni kucharze i kucharki mają swoje sposoby na uzyskanie esencjonalnego i klarownego bulionu, który przyjemnie rozgrzewa i otula aromatem wyselekcjonowanych warzyw oraz przypraw.

Kluczem do sukcesu jest zdjęcie pokrywki w odpowiednim momencieKluczem do sukcesu jest zdjęcie pokrywki w odpowiednim momencie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Jeśli szukasz przepisu na idealny rosół, znajdziesz szereg praktycznych porad. Czy gotować bulion na jednym czy kilku rodzajach mięsa? Jak klarować rosół? Czym doprawiać? Receptura na rosół jest starannie wypracowywana przez najlepszych kucharzy. W końcu na dobrym bulionie powstają kolejne potrawy. Ich podstawa musi być solidna. Niektórzy nigdy nie zdradzają swoich sekretów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Francuska zupa cebulowa, po której zapłaczesz z wrażenia. Ciężko o lepszy przepis

Co się stanie z rosołem gotowanym cały czas bez przykrycia?

Brak pokrywki sprawia, że para wodna swobodnie ucieka, co sprawia, że rosół staje się bardziej klarowny. Wraz z parą wodną zostają uwolnione aromaty, które mają więcej przestrzeni na swobodne mieszanie się i przenikanie niż w przykrytym garnku. Tak gotowany bulion nabiera głębi. Dodatkowo swobodny przepływ powietrza zmniejsza ryzyko przypalenia.

Minusem jest dłuższy czas gotowania, a także ryzyko zbyt dużego zagęszczenia rosołu. Przyjmuje się, że na każdy 1 kg mięsa powinno przypadać 1,5 litra wody. Jednak każde mięso jest inne. W jednym kurczaku znajduje się mniej, w innym więcej tłuszczu. Jeśli esencja jest zbyt gęsta, nie pozostaje nic innego, jak rozcieńczyć rosół wodą. Sięgając po tę ostateczność pamiętaj, żeby dolać wrzątek, a nie zimną wodę z kranu.

Gotowanie bulionu pod przykryciem

Ten sposób również ma swoje zalety. Wykorzystanie pokrywki przede wszystkim skraca czas gotowania rosołu, co pozwala na większą oszczędność energii. Niestety taki sposób gotowania nie idzie w parze z jakością zupy. Jednak, gdy nie masz odpowiedniej ilości składników, pokrywka pomoże ci uzyskać bardziej skoncentrowany smak bulionu.

Największą wadą gotowania pod przykryciem jest to, że para woda, nie znajdując ujścia, powoduje zmętnienie rosołu. Do tego część aromatów zostaje uwięziona pod pokrywką. Nie mogą one swobodnie krążyć, wobec czego rosół nie ma okazji nabrać tak głębokiego aromatu, jak w przypadku gotowania bez pokrywki. Pokrywka utrudnia stałe doglądanie i kontrolowanie szumowin. Zwiększa też ryzyko przypalenia rosołu.

Lepszy rosół z pokrywką czy bez?

Okazuje się, że w przypadku tej prostej, aczkolwiek wymagającej zupy, nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Zarówno gotowanie rosołu pod przykrywką, jak i gotowanie bez niej ma swoje zalety i wady. Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest gotowanie bulionu pod przykrywką na małym ogniu do momentu, w którym zacznie wrzeć. Potem lepiej jest zdjąć pokrywkę, aby dać ujście parze wodnej. Dzięki tej metodzie rosół wyjdzie bardziej klarowny i esencjonalny niż gotowany cały czas pod pokrywką.

Niektórzy gotując rosół podkładają pod pokrywkę drewnianą łyżkę, robiąc przestrzeń na ujście pary wodnej. To sprytne rozwiązanie, które pozwala na odprowadzenie części pary wodnej, bez zbyt dużego ubytku wody. Jednak nawet częściowe przykrycie garnka utrudnia kontrolowanie procesu gotowania, co dla wielu osób jest kluczowe. Regularne zbieranie szumowin gwarantuje przejrzystą i klarowną strukturę rosołu.

Wybrane dla Ciebie
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟