Wlej do rosołu, a podbije smak lepiej niż maggi. Ten trik stosują najlepsi kucharze

W chłodne zimowe popołudnia rosół często gości na polskich stołach. Zwłaszcza w chwilach osłabienia lub infekcji wiele osób sięga po to domowe lekarstwo. Mięsno-warzywny wywar przyjemnie rozgrzewa i stawia na nogi. Szefowie kuchni mają pewien sposób na wzmocnienie aromatu zupy. Trudno w to uwierzyć, ale jest stosowany w najlepszych restauracjach.

Jak poprawić smak rosołu? Kucharze mają na to sposóbJak poprawić smak rosołu? Kucharze mają na to sposób
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

W przypadku rosołu różnorodność pomysłów na jego przygotowanie równa się liczbie domowych kuchni. Każdy kucharz ma swój sposób na uzyskanie idealnego smaku. Kluczowe są wszystkie detale, a nawet niewielki dodatek może znacząco wpłynąć na ostateczny efekt.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa ogórkowa z przecieru. Gotuje się szybciej, ale smakuje tak dobrze jak u mamy

Trik od kucharzy renomowanych restauracji

Niektórzy z mistrzów kulinarnej sztuki sugerują dodanie do rosołu odrobiny octu. Ten kwaśny składnik, stosowany głównie do przygotowywania domowych przetworów, ma umiejętność rozpuszczania tkanki łącznej i chrząstnej w mięsie, co intensyfikuje smak zupy.

Możesz przetestować różne rodzaje octu – od jabłkowego po spirytusowy. Przy tak małej ilości jego smak nie będzie wyczuwalny w rosole. Za to spełni swoje główne zadanie, jakim jest spotęgowanie naturalnych aromatów mięsa.

Jak dodać ocet do rosołu? Praktyczne wskazówki

Dlaczego warto wypróbować ten dodatek? Ocet wyzwala z mięsa więcej składników aromatycznych. Jednocześnie nie tracą one swojego własnego charakterystycznego smaku. Taki efekt jest możliwy do osiągnięcia przy minimalnej ilości tego dodatku – wystarczy 1 łyżka na duży 5-litrowy garnek, aby uzyskać subtelne, lecz odczuwalne wzbogacenie smaku.

Warto jednak pamiętać, że w przypadku bulionu wegetariańskiego ten sposób nie zadziała, ponieważ nie ma w nim mięsnych składników, które ocet mógłby rozpuścić.

Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują