Wlej do rosołu, a podbije smak lepiej niż maggi. Ten trik stosują najlepsi kucharze

W chłodne zimowe popołudnia rosół często gości na polskich stołach. Zwłaszcza w chwilach osłabienia lub infekcji wiele osób sięga po to domowe lekarstwo. Mięsno-warzywny wywar przyjemnie rozgrzewa i stawia na nogi. Szefowie kuchni mają pewien sposób na wzmocnienie aromatu zupy. Trudno w to uwierzyć, ale jest stosowany w najlepszych restauracjach.

Jak poprawić smak rosołu? Kucharze mają na to sposóbJak poprawić smak rosołu? Kucharze mają na to sposób
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

W przypadku rosołu różnorodność pomysłów na jego przygotowanie równa się liczbie domowych kuchni. Każdy kucharz ma swój sposób na uzyskanie idealnego smaku. Kluczowe są wszystkie detale, a nawet niewielki dodatek może znacząco wpłynąć na ostateczny efekt.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa ogórkowa z przecieru. Gotuje się szybciej, ale smakuje tak dobrze jak u mamy

Trik od kucharzy renomowanych restauracji

Niektórzy z mistrzów kulinarnej sztuki sugerują dodanie do rosołu odrobiny octu. Ten kwaśny składnik, stosowany głównie do przygotowywania domowych przetworów, ma umiejętność rozpuszczania tkanki łącznej i chrząstnej w mięsie, co intensyfikuje smak zupy.

Możesz przetestować różne rodzaje octu – od jabłkowego po spirytusowy. Przy tak małej ilości jego smak nie będzie wyczuwalny w rosole. Za to spełni swoje główne zadanie, jakim jest spotęgowanie naturalnych aromatów mięsa.

Jak dodać ocet do rosołu? Praktyczne wskazówki

Dlaczego warto wypróbować ten dodatek? Ocet wyzwala z mięsa więcej składników aromatycznych. Jednocześnie nie tracą one swojego własnego charakterystycznego smaku. Taki efekt jest możliwy do osiągnięcia przy minimalnej ilości tego dodatku – wystarczy 1 łyżka na duży 5-litrowy garnek, aby uzyskać subtelne, lecz odczuwalne wzbogacenie smaku.

Warto jednak pamiętać, że w przypadku bulionu wegetariańskiego ten sposób nie zadziała, ponieważ nie ma w nim mięsnych składników, które ocet mógłby rozpuścić.

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia