PoradyWlej do rosołu, a podbije smak lepiej niż maggi. Ten trik stosują najlepsi kucharze

Wlej do rosołu, a podbije smak lepiej niż maggi. Ten trik stosują najlepsi kucharze

W chłodne zimowe popołudnia rosół często gości na polskich stołach. Zwłaszcza w chwilach osłabienia lub infekcji wiele osób sięga po to domowe lekarstwo. Mięsno-warzywny wywar przyjemnie rozgrzewa i stawia na nogi. Szefowie kuchni mają pewien sposób na wzmocnienie aromatu zupy. Trudno w to uwierzyć, ale jest stosowany w najlepszych restauracjach.

Jak poprawić smak rosołu? Kucharze mają na to sposób
Jak poprawić smak rosołu? Kucharze mają na to sposób
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

W przypadku rosołu różnorodność pomysłów na jego przygotowanie równa się liczbie domowych kuchni. Każdy kucharz ma swój sposób na uzyskanie idealnego smaku. Kluczowe są wszystkie detale, a nawet niewielki dodatek może znacząco wpłynąć na ostateczny efekt.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa ogórkowa z przecieru. Gotuje się szybciej, ale smakuje tak dobrze jak u mamy

Trik od kucharzy renomowanych restauracji

Niektórzy z mistrzów kulinarnej sztuki sugerują dodanie do rosołu odrobiny octu. Ten kwaśny składnik, stosowany głównie do przygotowywania domowych przetworów, ma umiejętność rozpuszczania tkanki łącznej i chrząstnej w mięsie, co intensyfikuje smak zupy.

Możesz przetestować różne rodzaje octu – od jabłkowego po spirytusowy. Przy tak małej ilości jego smak nie będzie wyczuwalny w rosole. Za to spełni swoje główne zadanie, jakim jest spotęgowanie naturalnych aromatów mięsa.

Jak dodać ocet do rosołu? Praktyczne wskazówki

Dlaczego warto wypróbować ten dodatek? Ocet wyzwala z mięsa więcej składników aromatycznych. Jednocześnie nie tracą one swojego własnego charakterystycznego smaku. Taki efekt jest możliwy do osiągnięcia przy minimalnej ilości tego dodatku – wystarczy 1 łyżka na duży 5-litrowy garnek, aby uzyskać subtelne, lecz odczuwalne wzbogacenie smaku.

Warto jednak pamiętać, że w przypadku bulionu wegetariańskiego ten sposób nie zadziała, ponieważ nie ma w nim mięsnych składników, które ocet mógłby rozpuścić.

rosółprzepis na rosółniedzielny obiad

Wybrane dla Ciebie