Wlej do rosołu, a podbije smak lepiej niż maggi. Ten trik stosują najlepsi kucharze

W chłodne zimowe popołudnia rosół często gości na polskich stołach. Zwłaszcza w chwilach osłabienia lub infekcji wiele osób sięga po to domowe lekarstwo. Mięsno-warzywny wywar przyjemnie rozgrzewa i stawia na nogi. Szefowie kuchni mają pewien sposób na wzmocnienie aromatu zupy. Trudno w to uwierzyć, ale jest stosowany w najlepszych restauracjach.

Jak poprawić smak rosołu? Kucharze mają na to sposóbJak poprawić smak rosołu? Kucharze mają na to sposób
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

W przypadku rosołu różnorodność pomysłów na jego przygotowanie równa się liczbie domowych kuchni. Każdy kucharz ma swój sposób na uzyskanie idealnego smaku. Kluczowe są wszystkie detale, a nawet niewielki dodatek może znacząco wpłynąć na ostateczny efekt.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa ogórkowa z przecieru. Gotuje się szybciej, ale smakuje tak dobrze jak u mamy

Trik od kucharzy renomowanych restauracji

Niektórzy z mistrzów kulinarnej sztuki sugerują dodanie do rosołu odrobiny octu. Ten kwaśny składnik, stosowany głównie do przygotowywania domowych przetworów, ma umiejętność rozpuszczania tkanki łącznej i chrząstnej w mięsie, co intensyfikuje smak zupy.

Możesz przetestować różne rodzaje octu – od jabłkowego po spirytusowy. Przy tak małej ilości jego smak nie będzie wyczuwalny w rosole. Za to spełni swoje główne zadanie, jakim jest spotęgowanie naturalnych aromatów mięsa.

Jak dodać ocet do rosołu? Praktyczne wskazówki

Dlaczego warto wypróbować ten dodatek? Ocet wyzwala z mięsa więcej składników aromatycznych. Jednocześnie nie tracą one swojego własnego charakterystycznego smaku. Taki efekt jest możliwy do osiągnięcia przy minimalnej ilości tego dodatku – wystarczy 1 łyżka na duży 5-litrowy garnek, aby uzyskać subtelne, lecz odczuwalne wzbogacenie smaku.

Warto jednak pamiętać, że w przypadku bulionu wegetariańskiego ten sposób nie zadziała, ponieważ nie ma w nim mięsnych składników, które ocet mógłby rozpuścić.

Wybrane dla Ciebie
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇