Dodaj jajka i mąkę do arbuza. Powstanie deser, którym będzie się zajadać cała rodzina

Arbuzowe oponki to przepis, którym zaskoczysz swoich bliskich. Arbuza w takiej odsłonie nikt się nie spodziewał, a smakuje po prostu nieziemsko. Pyszna alternatywa dla klasycznych donutów.

Arbuzowe oponki- PysznościArbuzowe oponki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Arbuz to owoc, który śmiało mógłby walczyć o tytuł najlepszej przekąski na ciepłe dni. Chociaż najczęściej serwuję go solo, w formie pysznych trójkątów, to postanowiłam nieco poeksperymentować w kuchni i stworzyć coś zupełnie innego. Arbuzowe oponki zaskakują smakiem, a taka forma podania przypadnie do gustu tobie i twojej rodzinie. Do złudzenia przypominają klasyczne donuty, jednak są o wiele zdrowsze i jeszcze smaczniejsze. Arbuz w tej odsłonie od razu skradł moje serce i chętnie sięgam po ten przepis, gdy mam ochotę na coś słodkiego, ale niezbyt ciężkiego.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Arbuzowe oponki. Deser, którym będzie się zajadać cała rodzina

Arbuzowe oponki

Składniki:

  • 8 kawałków arbuza,
  • 8 g drożdży suchych, 
  • 1 łyżka cukru, 
  • 1/2 łyżeczki soli, 
  • 2 jajka, 
  • 50 g masła, 
  • 600 g mąki pszennej, 
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady,
  • wiórki kokosowe do posypania.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Kawałki arbuza bez skórki podsmażam z obu stron na patelni. Przekładam do miski i blenduję. Powstałą masę przecedzam przez sitko o drobnych oczkach.

Blendowanie arbuza- Pyszności
Blendowanie arbuza - Pyszności © Licencjodawca

Krok 2. Do pozostałego w misce płynu dodaję suszone drożdże, cukier i dokładnie mieszam. Następnie wbijam jajka, dodaję miękkie masło i mieszam, wsypując partiami mąkę pszenną. Owijam folią spożywczą lub przykrywam czystym ręcznikiem i odstawiam do wyrośnięcia na 45 minut.

Arbuzowe ciasto- Pyszności
Arbuzowe ciasto - Pyszności © Licencjodawca

Krok 3. Wyrośnięte ciasto przekładam na blat podsypany mąką i krótko wyrabiam. Rozwałkowuję je i przy pomocy szklank wycinam kółka. W każdym kółku wycinam środek przy pomocy kieliszka, tworząc oponkę.

Arbuzowe oponki- Pyszności
Arbuzowe oponki - Pyszności © Licencjodawca

Krok 4. Oponki smażę w głębokim, rozgrzanym oleju. Po usmażeniu odsączam na kawałku ręcznika papierowego z nadmiaru tłuszczu. Pamiętaj, aby dobrze rozgrzać olej przed smażeniem i nie dodawaj zbyt dużej ilości oponek jednocześnie.

Krok 5. Pączki zanurzam z jednej strony w roztopionej gorzkiej czekoladzie i posypuję wiórkami kokosowymi. Smacznego!

Arbuzowe oponki- Pyszności
Arbuzowe oponki - Pyszności © Licencjodawca
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser