Dodaj jajka i mąkę do arbuza. Powstanie deser, którym będzie się zajadać cała rodzina
Arbuzowe oponki to przepis, którym zaskoczysz swoich bliskich. Arbuza w takiej odsłonie nikt się nie spodziewał, a smakuje po prostu nieziemsko. Pyszna alternatywa dla klasycznych donutów.
02.09.2023 08:11
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Arbuz to owoc, który śmiało mógłby walczyć o tytuł najlepszej przekąski na ciepłe dni. Chociaż najczęściej serwuję go solo, w formie pysznych trójkątów, to postanowiłam nieco poeksperymentować w kuchni i stworzyć coś zupełnie innego. Arbuzowe oponki zaskakują smakiem, a taka forma podania przypadnie do gustu tobie i twojej rodzinie. Do złudzenia przypominają klasyczne donuty, jednak są o wiele zdrowsze i jeszcze smaczniejsze. Arbuz w tej odsłonie od razu skradł moje serce i chętnie sięgam po ten przepis, gdy mam ochotę na coś słodkiego, ale niezbyt ciężkiego.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także
Arbuzowe oponki
Składniki:
- 8 kawałków arbuza,
- 8 g drożdży suchych,
- 1 łyżka cukru,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 2 jajka,
- 50 g masła,
- 600 g mąki pszennej,
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady,
- wiórki kokosowe do posypania.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Kawałki arbuza bez skórki podsmażam z obu stron na patelni. Przekładam do miski i blenduję. Powstałą masę przecedzam przez sitko o drobnych oczkach.
Krok 2. Do pozostałego w misce płynu dodaję suszone drożdże, cukier i dokładnie mieszam. Następnie wbijam jajka, dodaję miękkie masło i mieszam, wsypując partiami mąkę pszenną. Owijam folią spożywczą lub przykrywam czystym ręcznikiem i odstawiam do wyrośnięcia na 45 minut.
Krok 3. Wyrośnięte ciasto przekładam na blat podsypany mąką i krótko wyrabiam. Rozwałkowuję je i przy pomocy szklank wycinam kółka. W każdym kółku wycinam środek przy pomocy kieliszka, tworząc oponkę.
Krok 4. Oponki smażę w głębokim, rozgrzanym oleju. Po usmażeniu odsączam na kawałku ręcznika papierowego z nadmiaru tłuszczu. Pamiętaj, aby dobrze rozgrzać olej przed smażeniem i nie dodawaj zbyt dużej ilości oponek jednocześnie.
Krok 5. Pączki zanurzam z jednej strony w roztopionej gorzkiej czekoladzie i posypuję wiórkami kokosowymi. Smacznego!