Kolory gąbek do mycia naczyń to nie przypadek. Całe życie żyliśmy w błędzie

Chociaż mogłoby się wydawać, że są przypadkowe, to kolory gąbek mają swoje znaczenie. Zwróć na nie uwagę podczas mycia naczyń i nie popełniaj więcej błędu.

Obrazek
Ewa

Zmywanie to czynność, której nie da się ominąć w kuchni. Zwykle robimy to automatycznie- namaczamy gąbkę, dajemy porcję płynu i rozpoczynamy zmywanie. Większość z nas nie zwraca uwagi na kolor gąbki. Okazuje się, że jest to błąd, bo każdy z nich ma specjalne zastosowanie.

Jak myć naczynia?

Mogłoby się wydawać, że odpowiedź na to pytanie jest naprawdę prosta. W rzeczywistości zadanie to przerasta naprawdę sporo osób. Przede wszystkim do mycia naczyń należy używać gorącej wody. Nie dodawaj też zbyt dużej ilości płynu do naczyń- producent zazwyczaj radzi maksymalnie kilka kropli. Do zmywania naczyń używaj jednej przegrody w zlewie lub włóż do komory zlewu miskę. Pamiętaj o regularnej wymianie gąbki- jest dużym siedliskiem bakterii.

Kolor gąbki do mycia naczyń- Pyszności
Kolor gąbki do mycia naczyń- Pyszności

Kolory gąbek- czy mają znaczenie?

Podstawowym akcesorium do mycia jest oczywiście gąbka. Najczęściej można kupić ją w wielopaku. Gąbki różnią się od siebie kolorami. Mogłoby się wydawać, że ma to walory głównie estetyczne, to istnieje teoria, według której kolor ma znaczenie.

Kolor gąbki do mycia naczyń- Pyszności
Kolor gąbki do mycia naczyń- Pyszności

Odcień gąbki wskazuje na rodzaj powierzchni, do której może być ona zastosowana. Dotyczy to gąbek celulozowych, nie tych najtańszych z supermarketu. Do szklanych elementów, jak kieliszki czy szklanki, powinniśmy sięgnąć po gąbkę w kolorze żółtym. Najdelikatniejszą gąbką jest ta w kolorze niebieskim, dzięki czemu świetnie sprawdzi się do czyszczenia delikatnych naczyń, patelni oraz brytfanek. Jej struktura ochroni powierzchnię sprzętów przez zarysowaniami i zniszczeniem.

Do uporczywych zabrudzeń i przypaleń polecana jest gąbka w kolorze zielonym. Może ona rysować powierzchnie, więc nie używaj ich do delikatnych akcesoriów.

Jaka gąbka jest uniwersalna?

Najbardziej uniwersalne są gąbki w kolorze czerwonym lub różowym. Mają "średnią" moc, dzięki czemu możesz użyć ich do mycia większości naczyń. Uważaj jednak przy szkle- może je zarysować.

Przepis na mięso w słoiku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości