Moczysz kotlety schabowe w mleku? Z tych składników zrobisz lepszą marynatę, nie zna jej nawet Makłowicz

Znudziły ci się tradycyjne kotlety schabowe? Masz ochotę na tę potrawę w nieco innej odsłonie? Polecamy przygotować kotlety schabowe marynowane w miodzie. Potrawa jest wyjątkowo krucha oraz soczysta. Jeśli chcesz spróbować tego wyjątkowego kultowego dania w nieco innym stylu - poniżej podajemy jak je wykonać krok po kroku. 

ObrazekKotlety schabowe marynowane w miodzie, musztardzie i occie - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Kotlety schabowe powstają na bazie mięsa, które uprzednio marynujemy przez całą noc. Dzięki temu potrawa odznacza się rewelacyjną konsystencją. Gotowe danie wspaniale smakuje w towarzystwie pieczonych ziemniaków i surówki.

Marynata - klucz do sukcesu

Obrazek
Miód - Pyszności; Foto: Canva.com

Dobra marynata to sekret soczystego, kruchego mięsa. W związku z tym niekiedy przygotowujemy ją na bazie jogurtu, czy maślanki. Dodatkowo zdarza się, że niektórzy korzystają z owoców takich jak papaja, bądź kiwi. Jednak jaka będzie najlepsza marynata do schabu?

Okazuje się, że wspaniale sprawdzi się tutaj połączenie miodu, octu, świeżych ziół oraz musztardy. Wystarczy zanurzyć mięso w marynacie i odstawić je na całą noc do lodówki. W ten sposób przygotujemy idealne mięso na kotlety schabowe.

Kotlety schabowe marynowane w miodzie

Obrazek
Rozbijanie mięsa tłuczkiem- Pyszności

Składniki:

  • 0,5 kg schabu
  • 2 jajka
  • sól i pieprz
  • łyżeczka miodu
  • łyżka octu
  • łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • garść świeżych ziół (kolendra, pietruszka i inne, które lubisz)

Sposób przygotowania:

Mięso pokrój na cztery plastry. Następnie każdy z nich rozbij tłuczkiem. Miód, ocet, musztardę, świeże zioła oraz oliwę z oliwek dokładnie połącz ze sobą. Tak przygotowaną marynatą posmaruj każdy plaster mięsa, a następnie odłóż go do miski. Całość przykryj folią do żywności i odstaw do lodówki na całą noc.

Następnego dnia wyjmij mięso z lodówki. Dopraw je solą oraz pieprzem. Każdy plaster mięsa panieruj w jajku oraz bułce tartej. Na końcu smaż kotlety z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Gotowe danie odznacza się piękną złotą panierką. Kotlety schabowe marynowane w miodzie serwujemy w towarzystwie pieczonych ziemniaków oraz surówki.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować schab hasselback z pomidorami krok po kroku. Danie jest nie tylko smaczne, ale również wspaniale się prezentuje. Zachwyci wszystkich twoich gości!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej