PrzepisMoczysz kotlety schabowe w mleku? Z tych składników zrobisz lepszą marynatę, nie zna jej nawet Makłowicz

Moczysz kotlety schabowe w mleku? Z tych składników zrobisz lepszą marynatę, nie zna jej nawet Makłowicz

Znudziły ci się tradycyjne kotlety schabowe? Masz ochotę na tę potrawę w nieco innej odsłonie? Polecamy przygotować kotlety schabowe marynowane w miodzie. Potrawa jest wyjątkowo krucha oraz soczysta. Jeśli chcesz spróbować tego wyjątkowego kultowego dania w nieco innym stylu - poniżej podajemy jak je wykonać krok po kroku. 

Kotlety schabowe marynowane w miodzie, musztardzie i occie - Pyszności; Foto: Canva.com
Kotlety schabowe marynowane w miodzie, musztardzie i occie - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

23.09.2022 15:01

Kotlety schabowe powstają na bazie mięsa, które uprzednio marynujemy przez całą noc. Dzięki temu potrawa odznacza się rewelacyjną konsystencją. Gotowe danie wspaniale smakuje w towarzystwie pieczonych ziemniaków i surówki.

Marynata - klucz do sukcesu

Miód - Pyszności; Foto: Canva.com
Miód - Pyszności; Foto: Canva.com

Dobra marynata to sekret soczystego, kruchego mięsa. W związku z tym niekiedy przygotowujemy ją na bazie jogurtu, czy maślanki. Dodatkowo zdarza się, że niektórzy korzystają z owoców takich jak papaja, bądź kiwi. Jednak jaka będzie najlepsza marynata do schabu?

Okazuje się, że wspaniale sprawdzi się tutaj połączenie miodu, octu, świeżych ziół oraz musztardy. Wystarczy zanurzyć mięso w marynacie i odstawić je na całą noc do lodówki. W ten sposób przygotujemy idealne mięso na kotlety schabowe.

Kotlety schabowe marynowane w miodzie

Rozbijanie mięsa tłuczkiem- Pyszności
Rozbijanie mięsa tłuczkiem- Pyszności

Składniki:

  • 0,5 kg schabu
  • 2 jajka
  • sól i pieprz
  • łyżeczka miodu
  • łyżka octu
  • łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • garść świeżych ziół (kolendra, pietruszka i inne, które lubisz)

Sposób przygotowania:

Mięso pokrój na cztery plastry. Następnie każdy z nich rozbij tłuczkiem. Miód, ocet, musztardę, świeże zioła oraz oliwę z oliwek dokładnie połącz ze sobą. Tak przygotowaną marynatą posmaruj każdy plaster mięsa, a następnie odłóż go do miski. Całość przykryj folią do żywności i odstaw do lodówki na całą noc.

Następnego dnia wyjmij mięso z lodówki. Dopraw je solą oraz pieprzem. Każdy plaster mięsa panieruj w jajku oraz bułce tartej. Na końcu smaż kotlety z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Gotowe danie odznacza się piękną złotą panierką. Kotlety schabowe marynowane w miodzie serwujemy w towarzystwie pieczonych ziemniaków oraz surówki.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować schab hasselback z pomidorami krok po kroku. Danie jest nie tylko smaczne, ale również wspaniale się prezentuje. Zachwyci wszystkich twoich gości!