Moczysz kotlety schabowe w mleku? Z tych składników zrobisz lepszą marynatę, nie zna jej nawet Makłowicz

Znudziły ci się tradycyjne kotlety schabowe? Masz ochotę na tę potrawę w nieco innej odsłonie? Polecamy przygotować kotlety schabowe marynowane w miodzie. Potrawa jest wyjątkowo krucha oraz soczysta. Jeśli chcesz spróbować tego wyjątkowego kultowego dania w nieco innym stylu - poniżej podajemy jak je wykonać krok po kroku. 

ObrazekKotlety schabowe marynowane w miodzie, musztardzie i occie - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Kotlety schabowe powstają na bazie mięsa, które uprzednio marynujemy przez całą noc. Dzięki temu potrawa odznacza się rewelacyjną konsystencją. Gotowe danie wspaniale smakuje w towarzystwie pieczonych ziemniaków i surówki.

Marynata - klucz do sukcesu

Obrazek
Miód - Pyszności; Foto: Canva.com

Dobra marynata to sekret soczystego, kruchego mięsa. W związku z tym niekiedy przygotowujemy ją na bazie jogurtu, czy maślanki. Dodatkowo zdarza się, że niektórzy korzystają z owoców takich jak papaja, bądź kiwi. Jednak jaka będzie najlepsza marynata do schabu?

Okazuje się, że wspaniale sprawdzi się tutaj połączenie miodu, octu, świeżych ziół oraz musztardy. Wystarczy zanurzyć mięso w marynacie i odstawić je na całą noc do lodówki. W ten sposób przygotujemy idealne mięso na kotlety schabowe.

Kotlety schabowe marynowane w miodzie

Obrazek
Rozbijanie mięsa tłuczkiem- Pyszności

Składniki:

  • 0,5 kg schabu
  • 2 jajka
  • sól i pieprz
  • łyżeczka miodu
  • łyżka octu
  • łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • garść świeżych ziół (kolendra, pietruszka i inne, które lubisz)

Sposób przygotowania:

Mięso pokrój na cztery plastry. Następnie każdy z nich rozbij tłuczkiem. Miód, ocet, musztardę, świeże zioła oraz oliwę z oliwek dokładnie połącz ze sobą. Tak przygotowaną marynatą posmaruj każdy plaster mięsa, a następnie odłóż go do miski. Całość przykryj folią do żywności i odstaw do lodówki na całą noc.

Następnego dnia wyjmij mięso z lodówki. Dopraw je solą oraz pieprzem. Każdy plaster mięsa panieruj w jajku oraz bułce tartej. Na końcu smaż kotlety z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Gotowe danie odznacza się piękną złotą panierką. Kotlety schabowe marynowane w miodzie serwujemy w towarzystwie pieczonych ziemniaków oraz surówki.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować schab hasselback z pomidorami krok po kroku. Danie jest nie tylko smaczne, ale również wspaniale się prezentuje. Zachwyci wszystkich twoich gości!

Wybrane dla Ciebie
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy