Babcia Anna nie zawija gołąbków w zwykłe liście kapusty. Stawia na kontrowersyjny składnik, wielu będzie zaskoczonych

Masz ochotę na wyjątkowe gołąbki z kaszą gryczaną? W związku z tym koniecznie sprawdź przepis na tę potrawę według babci Anny. Gołąbki rozpływają się w ustach. Wspaniale sprawdzą się na obiad dla całej rodziny. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak smakują - poniżej zdradzamy przepis na to kultowe danie.

ObrazekBabcia Anna zdradziła przepis na genialne gołąbki - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Gołąbki babci Anny skrywają w sobie kaszę gryczaną, ziemniaki i słoninę. Nadzienie zawinięte jest w  ukiszoną kapustę. Potrawa wyróżnia się wyjątkowym smakiem oraz aromatem. Poza tym danie jest bardzo sycące - wspaniale sprawdzi się na obiad.

Klasyczne danie obiadowe

Obrazek
Gołąbki - Pyszności; Foto: Canva.com

Gołąbki babci Anny są wyjątkowo proste w wykonaniu. Jednak należy pamiętać, aby uprzednio odpowiednio przygotować kapustę. W związku z tym liście warzywa należy dokładnie ukisić. To właśnie dzięki temu potrawa odznacza się tak wyjątkowym smakiem.

Gołąbki według przepisu babci Anny

Obrazek
Gołąbki - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

       
  • 0,9 l kaszy gryczanej palonej
  • około 25 - 30 kiszonych liści kapusty
  • 3 ziemniaki
  • 300 g słoniny
  • sól

Sposób przygotowania:

Kaszę ugotuj na sypko z dodatkiem soli. Następnie pokrój słoninę w kostkę i podgrzewaj ją na patelni, aż się stopi, a skwarki się zarumienią. W kolejnym kroku ugotuj ziemniaki, a następnie przepuść je przez praskę. 

Skwarki ze smalcem podziel na dwie części. Jedną część przełóż do miseczki i odstaw na później. Natomiast drugą część połącz z ziemniakami i kaszą. Całość dopraw solą. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Nadzienie układaj na liściach kapusty, a następnie zawijaj ciasno. Naczynie żaroodporne wyłóż liśćmi kapusty. Następnie układaj na nim gołąbki. Całość przykryj liśćmi kapusty i polej niewielką ilością wody.

Gołąbki piecz pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza przez około 1,5 godziny. Gotowe danie serwuj polane smalcem ze skwarkami. Gołąbki babci Anny to uczta dla podniebienia!

Jeśli masz ochotę na tę kultową potrawę w nieco innym wydaniu - Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować ślimakowe gołąbki na obiad krok po kroku. Danie wspaniale smakuje w towarzystwie ugotowanych ziemniaków.

Wybrane dla Ciebie

Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne