Niesamowite kotlety mielone po lwowsku z przepysznym wnętrzem

Kotlety mielone po lwowsku to fantastyczna potrawa, którą z łatwością przygotujesz na obiad. Danie wzbogacone jest w dodatek sera, który idealnie pasuje do mielonego mięsa. Sprawdź jak wykonać to proste danie i poczęstuj nim całą swoją rodzinę!

ObrazekNiesamowite kotlety mielone po lwowsku - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Kotlety mielone po lwowsku

Obrazek
Kotlety mielone - Pyszności; Foto: Canva.com

Jeśli zastanawiasz się nad nowym przepisem do wypróbowania - to zacznij od kotletów mielonych po lwowsku. Potrawa jest z wierzchu chrupiąca, a w środku soczysta. Poza tym dodatek sera oraz przypraw nadaje kotletom wyjątkowego aromatu i smaku. To danie to fantastyczna uczta dla kubków smakowych.

Przepis na kotlety po lwowsku

Obrazek
Smażenie kotletów - Pyszności; Foto: Canva.com

Kotlety po lwowsku wykonaliśmy na bazie mięsa mielonego z indyka. Dzięki temu są one wyjątkowo lekkie i delikatne. Potrawę wykonasz podobnie jak tradycyjne kotlety mielone. W związku z tym zrobienie ich nie zajmie ci dużo czasu. Danie fantastycznie smakuje z dodatkiem ziemniaczków i surówki.

Składniki:

          
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 czerstwa bułka kajzerka
  • 250 g startego sera żółtego
  • jajko
  • sól i pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • cebula
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej

Sposób wykonania:

      
  1. Cebulę oraz czosnek posiekaj na drobną kostkę. Masło rozgrzej na patelni. Dodaj cebulę. Zeszklij ją, a następnie wsyp czosnek. Całość smaż jeszcze przez chwilę.
  2. Bułkę namocz w wodzie. W międzyczasie w misce zmieszaj mięso mielone z jajkiem, cebulą, czosnkiem, przyprawami oraz serem żółtym. Następnie dodaj do wszystkiego odciśniętą bułkę. Całość dobrze wymieszaj. Wyrabiaj masę rękoma.
  3. Zacznij formować kotlety - nadawaj im okrągły kształt. Co jakiś czas zwilżaj dłonie w wodzie. Dzięki temu masa nie będzie przyklejać się do rąk.
  4. W kolejnym kroku obtaczaj kotlety w bułce tartej. Smaż je z obu stron na średnim ogniu. Gotowe kotlety lwowskie odznaczają się pięknym, złotym kolorem. Do smażenia polecamy użyć masła klarowanego. Podkreśli smak i aromat twojej potrawy.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak wykonać wyjątkowe kotlety mielone krok po kroku. Zamiast bułki dodaliśmy chałkę. Okazuje się, że jest to świetne połączenie. Nasza potrawa smakuje rewelacyjnie!

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska