Niesamowite kotlety mielone po lwowsku z przepysznym wnętrzem

Kotlety mielone po lwowsku to fantastyczna potrawa, którą z łatwością przygotujesz na obiad. Danie wzbogacone jest w dodatek sera, który idealnie pasuje do mielonego mięsa. Sprawdź jak wykonać to proste danie i poczęstuj nim całą swoją rodzinę!

Niesamowite kotlety mielone po lwowsku z przepysznym wnętrzemNiesamowite kotlety mielone po lwowsku - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka
SKOMENTUJ

Kotlety mielone po lwowsku

Kotlety mielone - Pyszności; Foto: Canva.com
Kotlety mielone - Pyszności; Foto: Canva.com

Jeśli zastanawiasz się nad nowym przepisem do wypróbowania - to zacznij od kotletów mielonych po lwowsku. Potrawa jest z wierzchu chrupiąca, a w środku soczysta. Poza tym dodatek sera oraz przypraw nadaje kotletom wyjątkowego aromatu i smaku. To danie to fantastyczna uczta dla kubków smakowych.

Przepis na kotlety po lwowsku

Smażenie kotletów - Pyszności; Foto: Canva.com
Smażenie kotletów - Pyszności; Foto: Canva.com

Kotlety po lwowsku wykonaliśmy na bazie mięsa mielonego z indyka. Dzięki temu są one wyjątkowo lekkie i delikatne. Potrawę wykonasz podobnie jak tradycyjne kotlety mielone. W związku z tym zrobienie ich nie zajmie ci dużo czasu. Danie fantastycznie smakuje z dodatkiem ziemniaczków i surówki.

Składniki:

          
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 czerstwa bułka kajzerka
  • 250 g startego sera żółtego
  • jajko
  • sól i pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • cebula
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej

Sposób wykonania:

      
  1. Cebulę oraz czosnek posiekaj na drobną kostkę. Masło rozgrzej na patelni. Dodaj cebulę. Zeszklij ją, a następnie wsyp czosnek. Całość smaż jeszcze przez chwilę.
  2. Bułkę namocz w wodzie. W międzyczasie w misce zmieszaj mięso mielone z jajkiem, cebulą, czosnkiem, przyprawami oraz serem żółtym. Następnie dodaj do wszystkiego odciśniętą bułkę. Całość dobrze wymieszaj. Wyrabiaj masę rękoma.
  3. Zacznij formować kotlety - nadawaj im okrągły kształt. Co jakiś czas zwilżaj dłonie w wodzie. Dzięki temu masa nie będzie przyklejać się do rąk.
  4. W kolejnym kroku obtaczaj kotlety w bułce tartej. Smaż je z obu stron na średnim ogniu. Gotowe kotlety lwowskie odznaczają się pięknym, złotym kolorem. Do smażenia polecamy użyć masła klarowanego. Podkreśli smak i aromat twojej potrawy.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak wykonać wyjątkowe kotlety mielone krok po kroku. Zamiast bułki dodaliśmy chałkę. Okazuje się, że jest to świetne połączenie. Nasza potrawa smakuje rewelacyjnie!

Wybrane dla Ciebie

Totalny hit z kurczaka. Odkąd mam ten przepis, nie chodzę do chińskich restauracji
Totalny hit z kurczaka. Odkąd mam ten przepis, nie chodzę do chińskich restauracji
Polacy o niej zapomnieli. Ma słodkawe mięso i nie męczysz się przy ościach
Polacy o niej zapomnieli. Ma słodkawe mięso i nie męczysz się przy ościach
Na podwieczorek robię Marzenie. Można rozpływać się w zachwytach
Na podwieczorek robię Marzenie. Można rozpływać się w zachwytach
Ścieram na tarce i wrzucam do masy ziemniaczanej. Placki wychodzą smaczniejsze i zdrowsze
Ścieram na tarce i wrzucam do masy ziemniaczanej. Placki wychodzą smaczniejsze i zdrowsze
Ten napój wzmacnia serce i odporność. Prawie nic nie kosztuje
Ten napój wzmacnia serce i odporność. Prawie nic nie kosztuje
Te drożdżowe kluski wyglądają niepozornie. Po przekrojeniu dzieje się magia
Te drożdżowe kluski wyglądają niepozornie. Po przekrojeniu dzieje się magia
Placki robię po niemiecku. Są puszyste i tak smaczne, że ziemniaczane się chowają
Placki robię po niemiecku. Są puszyste i tak smaczne, że ziemniaczane się chowają
Spróbowałam takich klusek u śląskiej gospodyni. Bardziej niż smak, zaskoczyła mnie nazwa
Spróbowałam takich klusek u śląskiej gospodyni. Bardziej niż smak, zaskoczyła mnie nazwa
Mięciutkie bułeczki z mięsnym farszem. Smakują tak, że trudno się oprzeć
Mięciutkie bułeczki z mięsnym farszem. Smakują tak, że trudno się oprzeć
Smażę pędy i krótko blenduję. Sos do makaronu wychodzi bajeczny
Smażę pędy i krótko blenduję. Sos do makaronu wychodzi bajeczny
Dodaję do mielonych zamiast cebuli. Mają lepszy smak i są sto razy bardziej soczyste
Dodaję do mielonych zamiast cebuli. Mają lepszy smak i są sto razy bardziej soczyste
Knedle z truskawkami na słodki obiad. Przy wyrabianiu ciasta pamiętam o 1 zasadzie
Knedle z truskawkami na słodki obiad. Przy wyrabianiu ciasta pamiętam o 1 zasadzie