Niesamowite kotlety mielone po lwowsku z przepysznym wnętrzem
Kotlety mielone po lwowsku to fantastyczna potrawa, którą z łatwością przygotujesz na obiad. Danie wzbogacone jest w dodatek sera, który idealnie pasuje do mielonego mięsa. Sprawdź jak wykonać to proste danie i poczęstuj nim całą swoją rodzinę!
13.07.2022 | aktual.: 20.03.2024 10:37
Kotlety mielone po lwowsku
Jeśli zastanawiasz się nad nowym przepisem do wypróbowania - to zacznij od kotletów mielonych po lwowsku. Potrawa jest z wierzchu chrupiąca, a w środku soczysta. Poza tym dodatek sera oraz przypraw nadaje kotletom wyjątkowego aromatu i smaku. To danie to fantastyczna uczta dla kubków smakowych.
Przepis na kotlety po lwowsku
Kotlety po lwowsku wykonaliśmy na bazie mięsa mielonego z indyka. Dzięki temu są one wyjątkowo lekkie i delikatne. Potrawę wykonasz podobnie jak tradycyjne kotlety mielone. W związku z tym zrobienie ich nie zajmie ci dużo czasu. Danie fantastycznie smakuje z dodatkiem ziemniaczków i surówki.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 1 czerstwa bułka kajzerka
- 250 g startego sera żółtego
- jajko
- sól i pieprz
- 1 ząbek czosnku
- cebula
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej
Sposób wykonania:
- Cebulę oraz czosnek posiekaj na drobną kostkę. Masło rozgrzej na patelni. Dodaj cebulę. Zeszklij ją, a następnie wsyp czosnek. Całość smaż jeszcze przez chwilę.
- Bułkę namocz w wodzie. W międzyczasie w misce zmieszaj mięso mielone z jajkiem, cebulą, czosnkiem, przyprawami oraz serem żółtym. Następnie dodaj do wszystkiego odciśniętą bułkę. Całość dobrze wymieszaj. Wyrabiaj masę rękoma.
- Zacznij formować kotlety - nadawaj im okrągły kształt. Co jakiś czas zwilżaj dłonie w wodzie. Dzięki temu masa nie będzie przyklejać się do rąk.
- W kolejnym kroku obtaczaj kotlety w bułce tartej. Smaż je z obu stron na średnim ogniu. Gotowe kotlety lwowskie odznaczają się pięknym, złotym kolorem. Do smażenia polecamy użyć masła klarowanego. Podkreśli smak i aromat twojej potrawy.
Zobacz na naszym kanale YouTube jak wykonać wyjątkowe kotlety mielone krok po kroku. Zamiast bułki dodaliśmy chałkę. Okazuje się, że jest to świetne połączenie. Nasza potrawa smakuje rewelacyjnie!