Najlepsza surówka na świecie – z selera, rodzynek i majonezu

Każdy z nas chyba zna to połączenie, czyli seler i rodzynki. Oto nasze sprawdzone przepisy na surówkę z tym wartościowym i pysznym warzywem. Zaczynajmy! Oto najlepsza surówka na świecie.

Surówka z selera i marchewki z rodzynkami

Składniki:

  • 1 duży seler korzeniowy
  • 4-5 marchewek
  • 3 jabłka
  • 100 gram rodzynek
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1 szklanka śmietany 12%
  • 2 łyżki majonezu
  • sok z 1 cytryny
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Marchew i seler obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach, od razu skrapiam sokiem z cytryny. Mieszamy z selerem i marchewką. Dodajemy sparzone rodzynki i posiekany szczypiorek. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem i nakładamy na talerze.

Najlepsza surówka na świecie - Pyszności

Najlepsza surówka na świecie – Pyszności

Najlepsza surówka na świecie z soczystym selerem

Składniki:

  • 1 seler korzeniowy
  • 1 średnie jabłko
  • 1/3 szklanki soku z pomarańczy
  • spora garść orzechów włoskich
  • 2 garści rodzynek
  • garść natki pietruszki
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • łyżka kwaśnej śmietany np. 18%
  • łyżka majonezu
  • po pół łyżeczki soli i pieprzu

Sposób przygotowania:

Wszystkie warzywa i owoce dokładnie umyj. Następnie pokrój seler i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Tak samo zrób z jabłkiem. Wymieszaj pokrojone składniki i odstaw na 5 minut. Przygotuj sos: do miski wlej też świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy oraz posiekaną natkę pietruszki. Na koniec jeszcze pokruszone orzechy włoskie bez skorupek, łyżka majonezu i śmietany, 3 łyżki oleju oraz sól i pieprz. Przygotowany sos połacz w resztą składników. Sałatka idealnie smakuje schłodzona.

Najlepsza surówka na świecie - Pyszności

Najlepsza surówka na świecie – Pyszności

Czemu seler jest zdrowy?

Zarówno seler korzeniowy, jak i naciowy są niezwykle zdrowe i mają wysoką gęstość odżywczą. Oznacza to, że w małej ilości kalorii dostarczają wielu składników odżywczych, jak witaminy i składniki mineralne. Znajdziemy w nich dużą dawkę potasu, istotnego dla pracy mięśnia sercowego. Zawierają one też wapń, magnez, cynk, żelazo, a także witaminę C, B-karoten, foliany i witaminę K. Wiele pozytywnych cech ze spożywania selera wynika z tego, że jest bogaty w przeciwutleniacze. To te składniki, które wykazują działanie przeciwzapalne, obniżające ciśnienie tętnicze, poziom cholesterolu we krwi, zapobiega cukrzycy typu 2 przez zwiększanie wrażliwości tkanek na insulinę. Dlatego warto włączyć seler do swojej diety.

Oprócz przedstawionych surówek możesz przygotować bitki z dodatkiem zakręconego selera:

 

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×