Nietypowy chłodnik z selerem i mocno pikantnym dodatkiem. Od razu orzeźwia i dodaje energii

W ciepłe dni mamy ochotę na lekkie potrawy. W takiej sytuacji świetnie sprawdzi się chłodnik z selerem. Prosty i szybki w przygotowaniu – świetny pomysł na bardzo orzeźwiający obiad. Idealny na upalny dzień. 

Obrazek
Paulina

Ponieważ pomysłów na chłodnik jest całe mnóstwo i nie trzeba wyłącznie ograniczać się do jednej wersji na burakach. Można przygotować go z rzodkiewki, pomidorów, ogórków czy selera. Dziś przygotujemy go właśnie na bazie tego ostatniego warzywa, który zawiera w sobie mnóstwo wody i jest idealną bazą do takiej ,,zimnej zupy”. Oto sprawdzony przepis na chłodnik z selerem naciowym i pikantnym dodatkiem.

Chłodnik z selerem naciowym

Potrzebne będą na 2 porcje:

  • 2 szklanki jogurtu naturalnego lub kefiru
  • 2 średnie ogórki gruntowe
  • 2 łodygi selera naciowego
  • ćwierć łyżeczki papryczki chilli
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • sól
  • cukier
Obrazek

Sposób przygotowania chłodnika:

Przygotuj sobie wszystkie składniki na chłodnik z selera. Na początku myjemy dokładnie wszystkie składniki, zaczynając od selera. Następnie wszystko obieramy. Seler naciowy kroimy na bardzo drobne plasterki. Ogórki obieramy ze skórki i kroimy na małą kostkę. Ogórki i seler łączymy ze sobą w naczyniu, zalewamy schłodzonym kefirem lub jogurtem. Dodajemy zielone warzywa i przyprawiamy solą i cukrem. Całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki, dobrze by nasz chłodnik tam postał przez kilka godzin i dobrze się schłodził.

Obrazek
Chłodnik - Pyszności; Foto: Canva.com

Z czym podawać chłodnik?

Chłodnik można podawać z posiekanym ugotowanym żółtkiem lub całymi jajkami oraz dodatkowo z młodymi ziemniakami z koperkiem. Dodanie do chłodnika ziemniaków sprawi, że będzie sycił nas na dłużej. Jeśli chcesz, żeby chłodnik był jeszcze bardziej orzeźwiający, warto umieścić wcześniej ogórki w lodówce. Ponieważ sam chłodnik ogórkowy zrobisz w kilka minut, to w pierwszej kolejności ugotuj ziemniaki oraz jajka na twardo. Danie to można podawać ze szczypiorkiem, pietruszką czy sokiem z cytryny.

Zobacz na naszym kanale jak krok po kroku jak przygotować dwukolorowy chłodnik. Jest lekki i orzeźwiający, a dodatków bardzo prosty w przygotowaniu:

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości