Nietypowy chłodnik z selerem i mocno pikantnym dodatkiem. Od razu orzeźwia i dodaje energii

W ciepłe dni mamy ochotę na lekkie potrawy. W takiej sytuacji świetnie sprawdzi się chłodnik z selerem. Prosty i szybki w przygotowaniu – świetny pomysł na bardzo orzeźwiający obiad. Idealny na upalny dzień. 

Obrazek
Paulina

Ponieważ pomysłów na chłodnik jest całe mnóstwo i nie trzeba wyłącznie ograniczać się do jednej wersji na burakach. Można przygotować go z rzodkiewki, pomidorów, ogórków czy selera. Dziś przygotujemy go właśnie na bazie tego ostatniego warzywa, który zawiera w sobie mnóstwo wody i jest idealną bazą do takiej ,,zimnej zupy”. Oto sprawdzony przepis na chłodnik z selerem naciowym i pikantnym dodatkiem.

Chłodnik z selerem naciowym

Potrzebne będą na 2 porcje:

  • 2 szklanki jogurtu naturalnego lub kefiru
  • 2 średnie ogórki gruntowe
  • 2 łodygi selera naciowego
  • ćwierć łyżeczki papryczki chilli
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • sól
  • cukier
Obrazek

Sposób przygotowania chłodnika:

Przygotuj sobie wszystkie składniki na chłodnik z selera. Na początku myjemy dokładnie wszystkie składniki, zaczynając od selera. Następnie wszystko obieramy. Seler naciowy kroimy na bardzo drobne plasterki. Ogórki obieramy ze skórki i kroimy na małą kostkę. Ogórki i seler łączymy ze sobą w naczyniu, zalewamy schłodzonym kefirem lub jogurtem. Dodajemy zielone warzywa i przyprawiamy solą i cukrem. Całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki, dobrze by nasz chłodnik tam postał przez kilka godzin i dobrze się schłodził.

Obrazek
Chłodnik - Pyszności; Foto: Canva.com

Z czym podawać chłodnik?

Chłodnik można podawać z posiekanym ugotowanym żółtkiem lub całymi jajkami oraz dodatkowo z młodymi ziemniakami z koperkiem. Dodanie do chłodnika ziemniaków sprawi, że będzie sycił nas na dłużej. Jeśli chcesz, żeby chłodnik był jeszcze bardziej orzeźwiający, warto umieścić wcześniej ogórki w lodówce. Ponieważ sam chłodnik ogórkowy zrobisz w kilka minut, to w pierwszej kolejności ugotuj ziemniaki oraz jajka na twardo. Danie to można podawać ze szczypiorkiem, pietruszką czy sokiem z cytryny.

Zobacz na naszym kanale jak krok po kroku jak przygotować dwukolorowy chłodnik. Jest lekki i orzeźwiający, a dodatków bardzo prosty w przygotowaniu:

Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione