Słodka i lekka, wakacyjna surówka z marchewki z niesamowitym sosem

Idealna surówka? W naszym przypadku będzie to marchewka ze słodkimi dodatkami, której nie sposób odmówić. Pasuje do wielu dań i jest bardzo prosta w przygotowaniu. Czego chcieć więcej? Oto nasz sprawdzony przepis - surówka z marchewki z słodziutkim ananasem!

Obrazek
Paulina

Marchew można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Możemy ją usmażyć, ugotować na parze, dodać do gulaszu lub zupy. Dobrym pomysłem będzie także dodanie marchwi do surówki. Jako przekąska znakomicie nada się mini marchewka, którą znajdziemy w sklepach spożywczych. Oprócz tego z marchwi możemy przygotować purée, sok lub chipsy. Warzywo to sprawdzi się także jako jeden ze składników ciasta czy chleba. My dziś wykorzystamy ją do zrobienia surówki z dodatkiem słodkich owoców.

Obrazek

Surówka z marchewki - składniki:

  • 5 średnich marchewek
  • 1 soczyste jabłko
  • kawałek ananasa - ok. 1/4 świeżego niedużego owocu
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:

Na początek dokładnie umyj i obierz marchewki, jabłko i ananasa. Następnie na tarce zetrzyj jabłko i marchewkę. Ananasa pokrój w kostkę. Całość umieść w misce i przygotuj sos. Połącz olej, miód, sól i sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

Obrazek

Marchew- dlaczego powinna częściej gościć na naszym talerzu?

Marchew jest warzywem bogatym w wartości odżywcze i zdrowotne. Zawiera karotenoidy, związki fenolowe i witaminy. Dzięki temu wpływa korzystnie na organizm. Dostarcza dużą ilość witaminy A i działa przeciwutleniająco. Marchew jest bogata w błonnik i składniki mineralne. Oprócz tego zawiera flawonoidy i witaminy. Związki te wzmacniają nasz układ odpornościowy i wykazują działanie przeciwnowotworowe. Ekstrakty z nasion marchwi wykazują działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Warto zatem włączyć marchew do swoich codziennych posiłków.

Obrazek

Różne kolory marchewek

Może jeszcze tego nie wiesz, ale marchewka ma wiele odmian kolorystycznych. Dostaniemy ją w różnych kolorach. Może występować w barwie pomarańczowej, białej, żółtej, a nawet fioletowej. Kolor zależny jest od zawartości rodzaju karotenoidów. Można wykorzystać je do urozmaicenia naszych praw i każdy kolor sprawdzi się do naszej surówki.

Jeśli zostało wam trochę marchewki, można przygotować ją w pysznej zalewie octowej, oto nasz przepis:

Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀