Słodka i lekka, wakacyjna surówka z marchewki z niesamowitym sosem

Idealna surówka? W naszym przypadku będzie to marchewka ze słodkimi dodatkami, której nie sposób odmówić. Pasuje do wielu dań i jest bardzo prosta w przygotowaniu. Czego chcieć więcej? Oto nasz sprawdzony przepis - surówka z marchewki z słodziutkim ananasem!

Obrazek
Paulina
SKOMENTUJ

Marchew można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Możemy ją usmażyć, ugotować na parze, dodać do gulaszu lub zupy. Dobrym pomysłem będzie także dodanie marchwi do surówki. Jako przekąska znakomicie nada się mini marchewka, którą znajdziemy w sklepach spożywczych. Oprócz tego z marchwi możemy przygotować purée, sok lub chipsy. Warzywo to sprawdzi się także jako jeden ze składników ciasta czy chleba. My dziś wykorzystamy ją do zrobienia surówki z dodatkiem słodkich owoców.

Obrazek

Surówka z marchewki - składniki:

  • 5 średnich marchewek
  • 1 soczyste jabłko
  • kawałek ananasa - ok. 1/4 świeżego niedużego owocu
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:

Na początek dokładnie umyj i obierz marchewki, jabłko i ananasa. Następnie na tarce zetrzyj jabłko i marchewkę. Ananasa pokrój w kostkę. Całość umieść w misce i przygotuj sos. Połącz olej, miód, sól i sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

Obrazek

Marchew- dlaczego powinna częściej gościć na naszym talerzu?

Marchew jest warzywem bogatym w wartości odżywcze i zdrowotne. Zawiera karotenoidy, związki fenolowe i witaminy. Dzięki temu wpływa korzystnie na organizm. Dostarcza dużą ilość witaminy A i działa przeciwutleniająco. Marchew jest bogata w błonnik i składniki mineralne. Oprócz tego zawiera flawonoidy i witaminy. Związki te wzmacniają nasz układ odpornościowy i wykazują działanie przeciwnowotworowe. Ekstrakty z nasion marchwi wykazują działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Warto zatem włączyć marchew do swoich codziennych posiłków.

Obrazek

Różne kolory marchewek

Może jeszcze tego nie wiesz, ale marchewka ma wiele odmian kolorystycznych. Dostaniemy ją w różnych kolorach. Może występować w barwie pomarańczowej, białej, żółtej, a nawet fioletowej. Kolor zależny jest od zawartości rodzaju karotenoidów. Można wykorzystać je do urozmaicenia naszych praw i każdy kolor sprawdzi się do naszej surówki.

Jeśli zostało wam trochę marchewki, można przygotować ją w pysznej zalewie octowej, oto nasz przepis:

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza