Najłatwiejsza marynata do kotletów schabowych na świecie. Genialny pomysł na obiad za grosze

Kotlety schabowe z ziemniaczkami często królują podczas rodzinnych obiadów. Rewelacyjnie smakują z dodatkiem mizerii lub buraczków. Jeśli masz ochotę zmienić nieco smak tej popularnej potrawy, polecamy wykonać schabowe z tym dodatkiem. Oto nasza błyskawiczna marynata do kotletów schabowych.

Obrazek
Paulina

Szybka marynata do kotletów schabowych

Okazuje się, że sekret wyjątkowo smacznego i delikatnego mięsa tkwi w ketchupie. Przed smażeniem, marynujemy w nim mięso. Dodatkowo w skład potrawy wchodzą przyprawy, które fantastycznie wzbogacają smak i aromat mięsa. Jeśli masz ochotę spróbować tę pyszną potrawę – poniżej podajemy składniki i sposób przygotowania.

Obrazek
pixabay.com

Składniki:

  • 6 plastrów schabu środkowego bez kości
  • 2 jajka
  • 2 łyżki ketchupu łagodnego lub ostrego
  • 1/2 szklanki tartej bułki
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki kaszy manny
  • sól, pieprz
  • czosnek granulowany
  • smalec do smażenia
Obrazek
Kotlet schabowy w majonezie - Pyszności

Przygotowanie kotletów:

Mięso umyj, pokrój na plastry i rozbij z dwóch stron kuchennym młotkiem. Następnie oprósz je solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem. W misce umieść jajko, ketchup i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj. W tak przygotuj marynacie, obtocz plastry schabu i wymieszaj. Dobrze, jeśli kotlety umieścisz w takiej marynacie na kilka godzin w lodówce.

Następnie przygotuj panierkę. Bułkę wymieszaj z mąką i kaszą manną. Wyjmij kotlety z lodówki. Na patelni rozgrzej smalec. Kotlety lekko osącz z marynaty i panieruj w przygotowanej panierce. Często przygotowanie kotletów to produkcja masowa dla całej rodziny. Chcemy to zrobić szybko i próbujemy różnych sposobów. Panierujemy kotlety i odkładamy je, a potem smażymy. To jeden z najbardziej powszechnych błędów. Schabowe należy obtoczyć w podanych składnikach przed usmażeniem i od rozpocząć smażenie.

Kładź na patelnię ze smalcem i smaż je po ok. 3 minuty z każdej strony, aż będą rumiane. Kotlety smażymy obustronnie do ze złocenia panierki. Jeśli zaczynają się palić i szybko ciemnieją, koniecznie zmniejsz moc palnika. Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować sakiewki schabowe z farszem pieczarkowym krok po kroku. Potrawa świetnie sprawdzi się na obiad.

Wybrane dla Ciebie
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Dzisiaj trudno ją dostać w sklepach. Dlatego zakasałam rękawy i zrobiłam sama
Dzisiaj trudno ją dostać w sklepach. Dlatego zakasałam rękawy i zrobiłam sama
Ryba nie rozpadnie się podczas smażenia. Tylko pamiętaj o kilku rzeczach
Ryba nie rozpadnie się podczas smażenia. Tylko pamiętaj o kilku rzeczach
Takie naleśniki zastępują racuchy. Pulchne i sycące jak żadne inne
Takie naleśniki zastępują racuchy. Pulchne i sycące jak żadne inne
Dodaj 2 łyżeczki do ciasta na szarlotkę. Wyjdzie jeszcze bardziej kruche i lżejsze
Dodaj 2 łyżeczki do ciasta na szarlotkę. Wyjdzie jeszcze bardziej kruche i lżejsze
Pij ten sok codziennie. Efekty zauważysz bardzo szybko
Pij ten sok codziennie. Efekty zauważysz bardzo szybko
Piekę na Wszystkich Świętych. Tak pyszne, że ciotki co roku proszą o przepis
Piekę na Wszystkich Świętych. Tak pyszne, że ciotki co roku proszą o przepis
Powinni zajadać seniorzy i dzieci. Ma dużo białka, świetnie działa na stawy i poprawia odporność
Powinni zajadać seniorzy i dzieci. Ma dużo białka, świetnie działa na stawy i poprawia odporność