Najłatwiejsza marynata do kotletów schabowych na świecie. Genialny pomysł na obiad za grosze
Kotlety schabowe z ziemniaczkami często królują podczas rodzinnych obiadów. Rewelacyjnie smakują z dodatkiem mizerii lub buraczków. Jeśli masz ochotę zmienić nieco smak tej popularnej potrawy, polecamy wykonać schabowe z tym dodatkiem. Oto nasza błyskawiczna marynata do kotletów schabowych.
31.07.2022 07:51
Szybka marynata do kotletów schabowych
Okazuje się, że sekret wyjątkowo smacznego i delikatnego mięsa tkwi w ketchupie. Przed smażeniem, marynujemy w nim mięso. Dodatkowo w skład potrawy wchodzą przyprawy, które fantastycznie wzbogacają smak i aromat mięsa. Jeśli masz ochotę spróbować tę pyszną potrawę – poniżej podajemy składniki i sposób przygotowania.
Składniki:
- 6 plastrów schabu środkowego bez kości
- 2 jajka
- 2 łyżki ketchupu łagodnego lub ostrego
- 1/2 szklanki tartej bułki
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki kaszy manny
- sól, pieprz
- czosnek granulowany
- smalec do smażenia
Przygotowanie kotletów:
Mięso umyj, pokrój na plastry i rozbij z dwóch stron kuchennym młotkiem. Następnie oprósz je solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem. W misce umieść jajko, ketchup i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj. W tak przygotuj marynacie, obtocz plastry schabu i wymieszaj. Dobrze, jeśli kotlety umieścisz w takiej marynacie na kilka godzin w lodówce.
Następnie przygotuj panierkę. Bułkę wymieszaj z mąką i kaszą manną. Wyjmij kotlety z lodówki. Na patelni rozgrzej smalec. Kotlety lekko osącz z marynaty i panieruj w przygotowanej panierce. Często przygotowanie kotletów to produkcja masowa dla całej rodziny. Chcemy to zrobić szybko i próbujemy różnych sposobów. Panierujemy kotlety i odkładamy je, a potem smażymy. To jeden z najbardziej powszechnych błędów. Schabowe należy obtoczyć w podanych składnikach przed usmażeniem i od rozpocząć smażenie.
Kładź na patelnię ze smalcem i smaż je po ok. 3 minuty z każdej strony, aż będą rumiane. Kotlety smażymy obustronnie do ze złocenia panierki. Jeśli zaczynają się palić i szybko ciemnieją, koniecznie zmniejsz moc palnika. Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować sakiewki schabowe z farszem pieczarkowym krok po kroku. Potrawa świetnie sprawdzi się na obiad.