Obiadowe sakiewki ze schabu z pieczarkowym farszem

Nie masz pomysłu na ciekawy obiad? Sakiewki ze schabu z pieczarkowym farszem sprawdzą się w tej roli doskonale ?
Zobacz także: Pyszna zapiekanka z kurczakiem i brokułami
Składniki:
Porcje- 6 szt. plastry schabu
- 1 szt. cebula
- 400 g pieczarki
- 1 szt. papryka czerwona
- 1 łyżka koncentrat pomidorowy
- 1 szkl. bulion drobiowo-warzywny
- 1/2 szkl. śmietanka 18%
- 1 łyżeczka sól z podziałem na pół
- 1 łyżeczka pieprz z podziałem na pół
- 2 łyżki masło
- 2-3 szt. gałązki tymianku
- 2 ząbki czosnek
Sposób przygotowania:
- Rozbij plastry schabu przy pomocy tłuczka do mięsa.
- Na patelni połącz ze sobą: cebulę, czerwoną paprykę oraz pieczarki.
- Jako kolejne składniki dodaj: koncentrat pomidorowy, posiekaną drobno pietruszkę, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
- Każdy kawałek schabu dopraw solą, pieprzem i czosnkiem. Na środku umieść wcześniej przygotowany farsz.
- Zrób z mięsa sakiewkę i zwiąż u góry przy pomocy sznurka wędliniarskiego.
- Podsmaż sakiewki ze schabu na maśle. Nie zapomnij dodać gałązek tymianku.
- Po kilku minutach usuń z patelni masło i tymianek. Do sakiewek dodaj bulion i duś pod przykryciem przez 15-20 minut.
- Czas na śmietankę. Delikatnie połącz ją z bulionem i zredukuj sos. I to wszystko! Smacznego ?
Komentarze