Przepis na zapiekane sakiewki z polędwicy z pieczarkowym farszem. Soczyste, kruche i przepyszne
Polędwiczka wieprzowe z pieczarkowym farszem to pomysł na prosty i pyszny obiad. Są soczyste, miękkie, a pieczarkowy farsz świetnie pasuje do wieprzowiny. Przepis krok po kroku na idealną polędwicę. Jak zrobić zapiekane sakiewki z polędwicy z pieczarkowym farszem? Przepis, który pokochasz.
Pomysł na polędwiczki wieprzowe – zapiekane sakiewki z polędwicy z pieczarkowym farszem
Jak zrobić zapiekane sakiewki z polędwicy z pieczarkowym farszem? Odpowiednio przyrządzona polędwiczka rozpływa się w ustach i świetnie nadaje się na obiad. Podane z ziemniakami, kaszą lub ryżem kawałki mięsa z aromatycznym farszem sprawią, że od razu pomyślisz o dokładce. Dziś polędwice podzieliliśmy na pyszne sakiewki.
Zapieczone pod serem polędwiczki nie będą suche. Pozostaną kruche, soczyste i pyszne.
W przygotowaniu farszu pomógł nam robot kuchenny marki Philips.
Składniki:
Jakie składniki są potrzebne do zrobienia zapiekanych sakiewek z polędwicy z pieczarkowym farszem?
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 300 g pieczarek
- 1/2 cebuli
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 2 łyżki suszonego oregano
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 80 g tartej sera mozzarelli
Przepis na sakiewki z polędwiczki wieprzowej
Zacznij od przygotowania polędwicy. Mięso pokrój na mniejsze kawałki i natnij w środku tak, aby powstała sakiewka. Wywiń mięso na drugą stronę. Zerknij na nasz filmik z przepisem – tam dokładnie pokażemy Ci, jak to zrobić.
Mięso dopraw solą oraz pieprzem i podsmaż na patelni z rozgrzanym masłem. Jeśli boisz się, że mięso się przypali, to do masła na patelni dodaj odrobinę oleju. Pamiętaj, żeby nie podgrzewać tłuszczu na najwyższej możliwej mocy palnika.
Kiedy mięso się zamknie, zdejmij je z patelni. Tak powstaje przepis na zapiekane sakiewki z polędwicy z pieczarkowym farszem.
Farsz do polędwiczki
Na patelni na której smażyło się mięso, podsmaż posiekaną cebulę. Pieczarki drobno posiekaj lub użyj robota kuchennego. Dodaj je do patelni z cebulą i przesmażaj razem, aż grzyby zbrązowieją. Dodaj musztardę francuską, oregano, pieprz i sól i dokładnie wymieszaj.
Powstałym farszem wypełnij przesmażone sakiewki z polędwiczki.
Nafaszerowane sakiewki nadziej na patyczki do szaszłyków
Pieczenie polędwiczek
Przygotowane "szaszłyki" pomóż na blaszce tak, aby mięso nie dotykało powierzchni. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni 20-25 minut, opcja góra/dół. 5 minut przed końcem pieczenia posyp mięso doda
Polędwiczka wieprzowa na obiad
Nasza polędwiczka jest już gotowa. Podaj ją z ziemniakami (gotowanymi lub pieczonymi), ulubioną sałatką i zachwycaj się delikatnym smakiem. Smacznego! Jak oceniasz ten przepis na zapiekane sakiewki z polędwicy z pieczarkowym farszem?