Sakiewki z kurczaka z batatami. Jak zrobić roladki z kurczaka z boczkiem?
Genialne sakiewki z kurczaka najpierw nafaszerowaliśmy samymi rarytasami, po czym upiekliśmy je z makaronem z batatów. Jakie składniki użyć i jak dugo je piec? Tego wszystkiego dowiesz się już za moment!
07.03.2022 | aktual.: 09.03.2022 11:35
Jak zrobić sakiewki z kurczaka z batatami?
Masz dość oklepanych kotletów z kurczaka smażonych w panierce z bułki tartej? Jeśli brakuje Ci pomysłów, co dobrego możesz przygotować – śpieszymy z pomocą, podając przepis na pyszne sakiewki z kurczaka z batatami.
Jak zrobić sakiewki z kurczaka z batatami? Przepis i wykonanie krok po kroku. Nasze filety najpierw nacięliśmy w taki sposób, aby powstały sakiewki. Następnie nafaszerowaliśmy je i owinęliśmy plastrami boczku. Zamiast klasycznych frytek z batatów przygotowaliśmy zakręcony chrupiący makaron w Zoodlerze marki Philips.
Krok po kroku pokażemy Ci, jak przygotować roladki z kurczaka. Ich zawinięcie jest banalnie proste. Dzięki temu, że całe danie przygotujemy w piekarniku, będzie ono lekkie i pyszne.
Dokładny przepis na sakiewki z kurczaka z batatami poniżej.
Składniki
Sakiewki z kurczaka – składniki
- 150 g salami
- 100 g żółtego sera
- 3 łyżki majonezu
- 1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki
- 3 piersi z kurczaka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 15 plasterków boczku
Bataty
- 2 bataty
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 1,5 łyżeczki słodkiej papryki
- 1,5 łyżeczki suszonego czosnku
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1,5 łyżeczki soli
Sakiewki z kurczaka z batatami. Jak zrobić farsz?
Pracę nad przepisem na sakiewki z kurczaka z batatami rozpocznij od przygotowania farszu do naszych sakiewek z kurczaka.
W tym celu zetrzyj na tarce o grubych oczkach salami i żółty ser. Możesz też pokroić te składniki na słupki przy pomocy noża – wybierz tę opcję, która będzie dla Ciebie wygodniejsza.
Składniki umieść w dużej misce, następnie dodaj do niej posiekaną natkę pietruszki oraz majonez. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Natkę pietruszki możesz też wymienić na kolendrę, jeśli tylko lubisz jej smak.
Powstały farsz na sakiewki z kurczaka z batatami możesz doprawić do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowany miks odstaw na bok, po czym przejdź do kolejnego etapu pracy nad przepisem.
Sakiewki z kurczaka z batatami. Faszerowanie filetów z kurczaka
Teraz zajmij się przygotowaniem piersi z kurczaka. To kolejny krok z cyklu jak zrobić sakiewki z kurczaka z batatami.
Na początek umyj i dokładnie osusz mięso przy pomocy ręcznika kuchennego. Następnie przełóż filety na deskę do krojenia, po czym natnij je w taki sposób, aby w każdym kawałku mięsa powstała duża kieszonka. Dopraw pierś z kurczaka solą i pieprzem.
W powstałych kieszonkach umieść wcześniej przygotowany farsz. Najlepiej będzie to zrobić przy pomocy dużej łyżki stołowej.
Na desce do krojenia ułóż teraz 5 plastrów boczku - ułożonych w poziomie, jeden obok drugiego. Na wierzchu, na samym środku umieść nafaszerowane piersi z kurczaka.
Sakiewki z kurczaka z batatami – czas pieczenia. Dokładnie owiń filety plastrami boczku, po czym przełóż sakiewki z kurczaka do formy do pieczenia. Tak przygotowane mięso wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 minut.
Urządzenie ma pracować w temperaturze 170 stopni Celsjusza, wykorzystując program "góra-dół".
Jak zrobić makaron z batatów?
W międzyczasie przygotuj makaron z batatów. Jak go zrobić?
W tym celu obierz bataty. Następnie potnij warzywa w Zoodlerze w cienki makaron. Możesz zamienić bataty na zwykłe ziemniaki.
Tak przygotowane warzywa przełóż do miski, po czym dodaj do środka następujące składniki: olej kokosowy, zioła prowansalskie, sól, suszony czosnek oraz słodką paprykę. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
Olej kokosowy możesz zamienić na klasyczny olej roślinny. Jeśli jesteś fanem ostrzejszych smaków, to dorzuć trochę chili lub ostrej papryki.
Sakiewki z kurczaka z batatami. Pieczenie i podanie
Jesteśmy już prawie na mecie.
Sakiewki z kurczaka z batatami – czas piczenia. Po 15 minutach do formy z sakiewkami z kurczaka dodaj warzywny makaron z przyprawami. Ponownie umieść naczynie w nagrzanym piekarniku. Tym razem piecz pyszny obiad przez 20 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
I to wszystko! Pyszny obiad jest już gotowy, nie zwlekaj więc ani sekundy i serwuj go od razu po upieczeniu. Na ciepło smakuje najlepiej. Podaj danie z ulubioną lekką sałatką i gotowe.
Więcej pomysłów na pyszny obiad czeka w naszej bogatej bazie z przepisami. Nie zwlekaj więc ani sekundy i od razu przejrzyj nasze największe kulinarne perełki.