Sakiewki ze schabu z pieczarkowym farszem, pyszny i zaskakujący obiad

Sakiewki ze schabu sprawdzą się wspaniale w roli szybkiego obiadu, gdy brakuje ci pomysłów. Wykonasz je z prostych składników, ale efekt końcowy z pewnością zachwyci domowników.

Obrazek
Agnieszka
SKOMENTUJ

Schab jest mięsem, które gości w naszej kuchnie nieustannie. Jednak nawet najpyszniejsze kotlety schabowe zwyczajnie mogą się przejeść. Przy pomocy zaledwie kilku składników stworzysz niebanalny obiad, który przełamie rutynę w kuchni.

Składniki:

  • 6 szt. plastrów schabu
  • 1 szt. cebuli
  • 400 g pieczarek
  • 1 szt. papryki czerwonej
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 szkl. bulionu drobiowo-warzywnego
  • 1/2 szkl. śmietanki 18%
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżki masła
  • 2-3 szt. gałązek tymianki
  • 2 ząbki czosnku

Sakiewki ze schabu - sposób przygotowania

Rozbij plastry schabu przy pomocy tłuczka do mięsa, aby mięso się nie porwało warto wcześniej obłożyć je folią. Na patelni połącz ze sobą: cebulę, czerwoną paprykę oraz pieczarki. Gdy warzywa zmiękną dodaj na patelnię po kolei: koncentrat pomidorowy, posiekaną drobno pietruszkę, sól oraz pieprz. Smaż do momentu aż wszystkie smaki się połączą, a farsz stanie się zwarty.

Obrazek

Każdy kawałek schabu dopraw solą, pieprzem i czosnkiem. Na środku umieść kopiastą łyżkę wcześniej przygotowanego farsz. Bardzo ważne jest umieszczenie farszu na środku, ponieważ tylko tak uda nam się uzyskać estetyczne sakiewki.

Obrazek

Zrób z mięsa sakiewkę i zwiąż u góry przy pomocy sznurka wędliniarskiego. Sakiewki ze schabu zwiąż uważnie aby farsz nie wypadł podczas podsmażania sakiewek.

Obrazek

Podsmaż sakiewki na lekko rozgrzanym maśle, nie podkręcaj mocno ognia - w przeciwnym razie ryzykujesz spaleniem masła. Nie zapomnij dodać gałązek tymianku. Po kilku minutach usuń z patelni tymianek. Do sakiewek dodaj bulion i duś pod przykryciem przez 15-20 minut.

Obrazek

Czas na dodanie śmietanki. Delikatnie, wolnym strumieniem połącz ją z bulionem i zredukuj sos. Sakiewki ze schabu z farszem pieczarkowym są gotowe. Jeśli masz ochotę na inny prosty przepis na obiad, zapraszamy do zapoznania się z kultowymi kuleczkami z kurczaka owiniętymi apetycznym boczkiem. 

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach