Sakiewki ze schabu z pieczarkowym farszem, pyszny i zaskakujący obiad

Sakiewki ze schabu sprawdzą się wspaniale w roli szybkiego obiadu, gdy brakuje ci pomysłów. Wykonasz je z prostych składników, ale efekt końcowy z pewnością zachwyci domowników.

Obrazek
Agnieszka

Schab jest mięsem, które gości w naszej kuchnie nieustannie. Jednak nawet najpyszniejsze kotlety schabowe zwyczajnie mogą się przejeść. Przy pomocy zaledwie kilku składników stworzysz niebanalny obiad, który przełamie rutynę w kuchni.

Składniki:

  • 6 szt. plastrów schabu
  • 1 szt. cebuli
  • 400 g pieczarek
  • 1 szt. papryki czerwonej
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 szkl. bulionu drobiowo-warzywnego
  • 1/2 szkl. śmietanki 18%
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżki masła
  • 2-3 szt. gałązek tymianki
  • 2 ząbki czosnku

Sakiewki ze schabu - sposób przygotowania

Rozbij plastry schabu przy pomocy tłuczka do mięsa, aby mięso się nie porwało warto wcześniej obłożyć je folią. Na patelni połącz ze sobą: cebulę, czerwoną paprykę oraz pieczarki. Gdy warzywa zmiękną dodaj na patelnię po kolei: koncentrat pomidorowy, posiekaną drobno pietruszkę, sól oraz pieprz. Smaż do momentu aż wszystkie smaki się połączą, a farsz stanie się zwarty.

Obrazek

Każdy kawałek schabu dopraw solą, pieprzem i czosnkiem. Na środku umieść kopiastą łyżkę wcześniej przygotowanego farsz. Bardzo ważne jest umieszczenie farszu na środku, ponieważ tylko tak uda nam się uzyskać estetyczne sakiewki.

Obrazek

Zrób z mięsa sakiewkę i zwiąż u góry przy pomocy sznurka wędliniarskiego. Sakiewki ze schabu zwiąż uważnie aby farsz nie wypadł podczas podsmażania sakiewek.

Obrazek

Podsmaż sakiewki na lekko rozgrzanym maśle, nie podkręcaj mocno ognia - w przeciwnym razie ryzykujesz spaleniem masła. Nie zapomnij dodać gałązek tymianku. Po kilku minutach usuń z patelni tymianek. Do sakiewek dodaj bulion i duś pod przykryciem przez 15-20 minut.

Obrazek

Czas na dodanie śmietanki. Delikatnie, wolnym strumieniem połącz ją z bulionem i zredukuj sos. Sakiewki ze schabu z farszem pieczarkowym są gotowe. Jeśli masz ochotę na inny prosty przepis na obiad, zapraszamy do zapoznania się z kultowymi kuleczkami z kurczaka owiniętymi apetycznym boczkiem. 

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
Dorzucam do jajecznicy. Jest zdrowsza i smakuje wyśmienicie
Dorzucam do jajecznicy. Jest zdrowsza i smakuje wyśmienicie
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend