Sakiewki ze schabu z pieczarkowym farszem, pyszny i zaskakujący obiad

Sakiewki ze schabu sprawdzą się wspaniale w roli szybkiego obiadu, gdy brakuje ci pomysłów. Wykonasz je z prostych składników, ale efekt końcowy z pewnością zachwyci domowników.

Obrazek
Agnieszka

Schab jest mięsem, które gości w naszej kuchnie nieustannie. Jednak nawet najpyszniejsze kotlety schabowe zwyczajnie mogą się przejeść. Przy pomocy zaledwie kilku składników stworzysz niebanalny obiad, który przełamie rutynę w kuchni.

Składniki:

  • 6 szt. plastrów schabu
  • 1 szt. cebuli
  • 400 g pieczarek
  • 1 szt. papryki czerwonej
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 szkl. bulionu drobiowo-warzywnego
  • 1/2 szkl. śmietanki 18%
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżki masła
  • 2-3 szt. gałązek tymianki
  • 2 ząbki czosnku

Sakiewki ze schabu - sposób przygotowania

Rozbij plastry schabu przy pomocy tłuczka do mięsa, aby mięso się nie porwało warto wcześniej obłożyć je folią. Na patelni połącz ze sobą: cebulę, czerwoną paprykę oraz pieczarki. Gdy warzywa zmiękną dodaj na patelnię po kolei: koncentrat pomidorowy, posiekaną drobno pietruszkę, sól oraz pieprz. Smaż do momentu aż wszystkie smaki się połączą, a farsz stanie się zwarty.

Obrazek

Każdy kawałek schabu dopraw solą, pieprzem i czosnkiem. Na środku umieść kopiastą łyżkę wcześniej przygotowanego farsz. Bardzo ważne jest umieszczenie farszu na środku, ponieważ tylko tak uda nam się uzyskać estetyczne sakiewki.

Obrazek

Zrób z mięsa sakiewkę i zwiąż u góry przy pomocy sznurka wędliniarskiego. Sakiewki ze schabu zwiąż uważnie aby farsz nie wypadł podczas podsmażania sakiewek.

Obrazek

Podsmaż sakiewki na lekko rozgrzanym maśle, nie podkręcaj mocno ognia - w przeciwnym razie ryzykujesz spaleniem masła. Nie zapomnij dodać gałązek tymianku. Po kilku minutach usuń z patelni tymianek. Do sakiewek dodaj bulion i duś pod przykryciem przez 15-20 minut.

Obrazek

Czas na dodanie śmietanki. Delikatnie, wolnym strumieniem połącz ją z bulionem i zredukuj sos. Sakiewki ze schabu z farszem pieczarkowym są gotowe. Jeśli masz ochotę na inny prosty przepis na obiad, zapraszamy do zapoznania się z kultowymi kuleczkami z kurczaka owiniętymi apetycznym boczkiem. 

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯