Poduszeczki z kurczaka z pieczarkowym farszem

Poduszeczki z piersi z kurczaka wypełniliśmy po brzegi prostym i smacznym farszem pieczarkowym z dodatkiem czosnku i mozzarelli. Na sam widok po prostu cieknie ślinka. To prosty i pyszny pomysł na piersi z kurczaka w innej odsłonie niż tradycyjne kotlety czy dewolaje. Proste, smaczne i niedrogie danie na obiad dla całej rodziny.

Obrazek
Ewa

Pomysł na kurczaka na obiad

Pierś z kurczaka świetnie nadaje się do zrobienia sakiewek- są wystarczająco grube, aby zmieścić do nich farsz i jednocześnie nie wymagają długiej i skomplikowanej obróbki. Dziś trochę podrasowaliśmy tradycyjne pieczarkowe nadzienie- do środka wylądował również ser, który pod wpływem temperatury przyjemnie się ciągnie. Całość upiekliśmy przy pomocy Ovi Smart marki Philips.

Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube: 

Poduszeczki z kurczaka z pieczarkowym farszem

2 filety z piersi z kurczaka

6 średnich pieczarek

1 cebula

2 ząbki czosnku

80 g sera mozzarelli

2 łyżki bułki tartej

1 łyżeczka soli

1/2 łyżeczki pieprzu

2 łyżeczki przyprawy ziołowej

4 łyżki oleju

pietruszka

Przepis na poduszeczki z kurczaka

Zacznij od przygotowania farszu. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć na niego posiekaną drobno cebulę.Pieczarki dokładnie umyj i pokrój w kostkę. Dorzuć do cebuli i przesmaż całość, aż stracą swoją objętość, a cebula się zarumieni. Przesmażone warzywa przełóż do miseczki. Dodaj pokrojony w kostkę ser, posiekaną natkę pietruszki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dosyp dwie łyżki bułki tartej i dopraw całość solą oraz pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj.

Obrazek
farsz do kurczaka Pyszności

Piersi z kurczaka oczyść ze zbędnych elementów (np. błonek i chrząstek) i przekrój na pół. Przy pomocy ostrego noża natnij mięso w środku, aby powstała kieszonka.

Obrazek
Krojenie kurczaka - Pyszności

Powstałe kieszonki wypełnij pieczarkowo-serowym farszem i zabezpiecz wykałaczką, aby nadzienie nie wypadało. Polej całość olejem i posyp ziołami prowansalskimi i solą i wetrzyj przyprawy tak, aby równomiernie pokryły przygotowane poduszeczki.

Obrazek

Całość wstaw do Ovi Smart na ok. 18-20 minut (160 stopni Celsjusza).

Obrazek

Poduszeczki z kurczaka z pieczarkowym farszem

Po tym czasie nasze poduszeczki z kurczaka są już gotowe. Serwuj je solo lub w towarzystwie ulubionych dodatków: sałatki, ziemniaków lub frytek. Najlepiej smakują na ciepło, prosto z piekarnika- ser apetycznie rozpływa się we wnętrzu kurczaka.

Smacznego!

Obrazek
Danie z mięsem drobiowym - Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości