Sakiewki schabowe z farszem pieczarkowym w sosie własnym. Pomysł na obiad z wieprzowiny

Soczyste sakiewki wieprzowe z farszem z pieczarek, sosu pomidorowego i cebuli to rewelacyjny przepis na obiad. Proste roladki z delikatnym sosem przygotujesz w mgnieniu oka.

Sakiewki wieprzowe- PysznościSakiewki wieprzowe- Pyszności
Ewa

Przepis na schab

Schab wieprzowy kojarzy nam się głównie z tradycyjnymi kotletami w chrupiącej panierce lub pieczonym mięsem w gęstym, ciemnym sosie. Schab świetnie sprawdzi się również w roli sakiewek z prostym farszem na bazie pieczarek, cebuli i passaty pomidorowej. Całość uzupełnia delikatny sos, który idealnie współgra z gotowanymi ziemniakami lub kaszą. Tak przygotowane mięso jest delikatne i wręcz rozpada się w ustach.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Sakiewki wieprzowe

Składniki:

Farsz

  • 1 duża cebula
  • 500 g pieczarek
  • 300 ml passaty pomidorowej
  • sól/pieprz

Reszta składników

  • 1.2 kg schabu wieprzowego
  • sól/pieprz
  • 600 ml bulionu
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • woda

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzej olej i wrzuć pokrojoną w kostkę cebulkę. Kiedy się zarumieni, dorzuć starte pieczarki i podsmaż. Następnie zalej całość passatą pomidorową i dorzuć posiekaną natką pietruszki. Dopraw całość solą oraz pieprzem i wymieszaj.

Sakiewki wieprzowe z pieczarkami- Pyszności
Sakiewki wieprzowe z pieczarkami- Pyszności

Plastry schabu rozbij na cienkie płaty i dopraw solą oraz pieprzem. Na środek wyłóż łyżkę przygotowanego farszu i złap brzegi, tworząc sakiewkę.  Zabezpiecz ją przy pomocy sznurka wędliniarskiego, aby się nie rozpadła.

Sakiewki wieprzowe z pieczarkami- Pyszności
Sakiewki wieprzowe z pieczarkami- Pyszności

Tak przygotowane roladki podsmaż na maśle z każdej strony, aż się zarumienią. Następnie zalej mięso bulionem mięsnym lub warzywnym i duś pod przykryciem przez 20 minut.

Sakiewki wieprzowe z pieczarkami- Pyszności
Sakiewki wieprzowe z pieczarkami- Pyszności

Po tym czasie wyjmij sakiewki z wywaru i przelej go przez drobne sitko, aby pozbyć się grudek. Dwie chochle wywaru przelej do naczynia i wymieszaj z mąką. Zahartowany płyn wlej do pozostałego bulionu, aby zagęścić cały sos. Wlewając sos z mąką pamiętaj o tym, aby cały czas mieszać zawartość garnka- dzięki temu nie powstaną grudki. Całość zagotuj.

Sakiewki wieprzowe z pieczarkami- Pyszności
Sakiewki wieprzowe z pieczarkami- Pyszności

Powstałym sosem polej przygotowane sakiewki i podaj swoim bliskim. Dorzuć ulubione dodatki, jak ziemniaki czy kasza oraz porcję warzyw w postaci ulubionej surówki.

Smacznego!

Sakiewki wieprzowe z pieczarkami- Pyszności
Sakiewki wieprzowe z pieczarkami- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze