Sakiewki schabowe z farszem pieczarkowym w sosie własnym. Pomysł na obiad z wieprzowiny

Soczyste sakiewki wieprzowe z farszem z pieczarek, sosu pomidorowego i cebuli to rewelacyjny przepis na obiad. Proste roladki z delikatnym sosem przygotujesz w mgnieniu oka.

Sakiewki wieprzowe- PysznościSakiewki wieprzowe- Pyszności
Ewa

Przepis na schab

Schab wieprzowy kojarzy nam się głównie z tradycyjnymi kotletami w chrupiącej panierce lub pieczonym mięsem w gęstym, ciemnym sosie. Schab świetnie sprawdzi się również w roli sakiewek z prostym farszem na bazie pieczarek, cebuli i passaty pomidorowej. Całość uzupełnia delikatny sos, który idealnie współgra z gotowanymi ziemniakami lub kaszą. Tak przygotowane mięso jest delikatne i wręcz rozpada się w ustach.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Sakiewki wieprzowe

Składniki:

Farsz

  • 1 duża cebula
  • 500 g pieczarek
  • 300 ml passaty pomidorowej
  • sól/pieprz

Reszta składników

  • 1.2 kg schabu wieprzowego
  • sól/pieprz
  • 600 ml bulionu
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • woda

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzej olej i wrzuć pokrojoną w kostkę cebulkę. Kiedy się zarumieni, dorzuć starte pieczarki i podsmaż. Następnie zalej całość passatą pomidorową i dorzuć posiekaną natką pietruszki. Dopraw całość solą oraz pieprzem i wymieszaj.

Sakiewki wieprzowe z pieczarkami- Pyszności
Sakiewki wieprzowe z pieczarkami- Pyszności

Plastry schabu rozbij na cienkie płaty i dopraw solą oraz pieprzem. Na środek wyłóż łyżkę przygotowanego farszu i złap brzegi, tworząc sakiewkę.  Zabezpiecz ją przy pomocy sznurka wędliniarskiego, aby się nie rozpadła.

Sakiewki wieprzowe z pieczarkami- Pyszności
Sakiewki wieprzowe z pieczarkami- Pyszności

Tak przygotowane roladki podsmaż na maśle z każdej strony, aż się zarumienią. Następnie zalej mięso bulionem mięsnym lub warzywnym i duś pod przykryciem przez 20 minut.

Sakiewki wieprzowe z pieczarkami- Pyszności
Sakiewki wieprzowe z pieczarkami- Pyszności

Po tym czasie wyjmij sakiewki z wywaru i przelej go przez drobne sitko, aby pozbyć się grudek. Dwie chochle wywaru przelej do naczynia i wymieszaj z mąką. Zahartowany płyn wlej do pozostałego bulionu, aby zagęścić cały sos. Wlewając sos z mąką pamiętaj o tym, aby cały czas mieszać zawartość garnka- dzięki temu nie powstaną grudki. Całość zagotuj.

Sakiewki wieprzowe z pieczarkami- Pyszności
Sakiewki wieprzowe z pieczarkami- Pyszności

Powstałym sosem polej przygotowane sakiewki i podaj swoim bliskim. Dorzuć ulubione dodatki, jak ziemniaki czy kasza oraz porcję warzyw w postaci ulubionej surówki.

Smacznego!

Sakiewki wieprzowe z pieczarkami- Pyszności
Sakiewki wieprzowe z pieczarkami- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce