PrzepisSakiewki schabowe z farszem pieczarkowym w sosie własnym. Pomysł na obiad z wieprzowiny

Sakiewki schabowe z farszem pieczarkowym w sosie własnym. Pomysł na obiad z wieprzowiny

Soczyste sakiewki wieprzowe z farszem z pieczarek, sosu pomidorowego i cebuli to rewelacyjny przepis na obiad. Proste roladki z delikatnym sosem przygotujesz w mgnieniu oka.

Sakiewki wieprzowe- Pyszności
Sakiewki wieprzowe- Pyszności
Ewa

15.02.2023 16:47

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Przepis na schab

Schab wieprzowy kojarzy nam się głównie z tradycyjnymi kotletami w chrupiącej panierce lub pieczonym mięsem w gęstym, ciemnym sosie. Schab świetnie sprawdzi się również w roli sakiewek z prostym farszem na bazie pieczarek, cebuli i passaty pomidorowej. Całość uzupełnia delikatny sos, który idealnie współgra z gotowanymi ziemniakami lub kaszą. Tak przygotowane mięso jest delikatne i wręcz rozpada się w ustach.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Sakiewki wieprzowe

Składniki:

Farsz

  • 1 duża cebula
  • 500 g pieczarek
  • 300 ml passaty pomidorowej
  • sól/pieprz

Reszta składników

  • 1.2 kg schabu wieprzowego
  • sól/pieprz
  • 600 ml bulionu
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • woda

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzej olej i wrzuć pokrojoną w kostkę cebulkę. Kiedy się zarumieni, dorzuć starte pieczarki i podsmaż. Następnie zalej całość passatą pomidorową i dorzuć posiekaną natką pietruszki. Dopraw całość solą oraz pieprzem i wymieszaj.

Sakiewki wieprzowe z pieczarkami- Pyszności
Sakiewki wieprzowe z pieczarkami- Pyszności

Plastry schabu rozbij na cienkie płaty i dopraw solą oraz pieprzem. Na środek wyłóż łyżkę przygotowanego farszu i złap brzegi, tworząc sakiewkę.  Zabezpiecz ją przy pomocy sznurka wędliniarskiego, aby się nie rozpadła.

Sakiewki wieprzowe z pieczarkami- Pyszności
Sakiewki wieprzowe z pieczarkami- Pyszności

Tak przygotowane roladki podsmaż na maśle z każdej strony, aż się zarumienią. Następnie zalej mięso bulionem mięsnym lub warzywnym i duś pod przykryciem przez 20 minut.

Sakiewki wieprzowe z pieczarkami- Pyszności
Sakiewki wieprzowe z pieczarkami- Pyszności

Po tym czasie wyjmij sakiewki z wywaru i przelej go przez drobne sitko, aby pozbyć się grudek. Dwie chochle wywaru przelej do naczynia i wymieszaj z mąką. Zahartowany płyn wlej do pozostałego bulionu, aby zagęścić cały sos. Wlewając sos z mąką pamiętaj o tym, aby cały czas mieszać zawartość garnka- dzięki temu nie powstaną grudki. Całość zagotuj.

Sakiewki wieprzowe z pieczarkami- Pyszności
Sakiewki wieprzowe z pieczarkami- Pyszności

Powstałym sosem polej przygotowane sakiewki i podaj swoim bliskim. Dorzuć ulubione dodatki, jak ziemniaki czy kasza oraz porcję warzyw w postaci ulubionej surówki.

Smacznego!

Sakiewki wieprzowe z pieczarkami- Pyszności
Sakiewki wieprzowe z pieczarkami- Pyszności