Sakiewki schabowe z farszem pieczarkowym w sosie własnym. Pomysł na obiad z wieprzowiny
Soczyste sakiewki wieprzowe z farszem z pieczarek, sosu pomidorowego i cebuli to rewelacyjny przepis na obiad. Proste roladki z delikatnym sosem przygotujesz w mgnieniu oka.
15.02.2023 16:47
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Przepis na schab
Schab wieprzowy kojarzy nam się głównie z tradycyjnymi kotletami w chrupiącej panierce lub pieczonym mięsem w gęstym, ciemnym sosie. Schab świetnie sprawdzi się również w roli sakiewek z prostym farszem na bazie pieczarek, cebuli i passaty pomidorowej. Całość uzupełnia delikatny sos, który idealnie współgra z gotowanymi ziemniakami lub kaszą. Tak przygotowane mięso jest delikatne i wręcz rozpada się w ustach.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube
Sakiewki wieprzowe
Składniki:
Farsz
- 1 duża cebula
- 500 g pieczarek
- 300 ml passaty pomidorowej
- sól/pieprz
Reszta składników
- 1.2 kg schabu wieprzowego
- sól/pieprz
- 600 ml bulionu
- 2 łyżki mąki pszennej
- woda
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzej olej i wrzuć pokrojoną w kostkę cebulkę. Kiedy się zarumieni, dorzuć starte pieczarki i podsmaż. Następnie zalej całość passatą pomidorową i dorzuć posiekaną natką pietruszki. Dopraw całość solą oraz pieprzem i wymieszaj.
Plastry schabu rozbij na cienkie płaty i dopraw solą oraz pieprzem. Na środek wyłóż łyżkę przygotowanego farszu i złap brzegi, tworząc sakiewkę. Zabezpiecz ją przy pomocy sznurka wędliniarskiego, aby się nie rozpadła.
Tak przygotowane roladki podsmaż na maśle z każdej strony, aż się zarumienią. Następnie zalej mięso bulionem mięsnym lub warzywnym i duś pod przykryciem przez 20 minut.
Po tym czasie wyjmij sakiewki z wywaru i przelej go przez drobne sitko, aby pozbyć się grudek. Dwie chochle wywaru przelej do naczynia i wymieszaj z mąką. Zahartowany płyn wlej do pozostałego bulionu, aby zagęścić cały sos. Wlewając sos z mąką pamiętaj o tym, aby cały czas mieszać zawartość garnka- dzięki temu nie powstaną grudki. Całość zagotuj.
Powstałym sosem polej przygotowane sakiewki i podaj swoim bliskim. Dorzuć ulubione dodatki, jak ziemniaki czy kasza oraz porcję warzyw w postaci ulubionej surówki.
Smacznego!