PrzepisDania główneSakiewki schabowe wypełnione farszem z pieczarek i papryki

Sakiewki schabowe wypełnione farszem z pieczarek i papryki

Sakiewki schabowe wypełnione farszem z pieczarek i papryki
Ewa
17.08.2022 12:54

Sakiewki schabowe z pieczarkowym farszem to nasz sprawdzony patent na pyszny obiad ze schabem w roli głównej. Tak przygotowane mięso jest idealnie kruche i soczyste- rozpływa się w ustach!

Jeśli brakuje Ci pomysłów, co pysznego zrobić ze schabu, to ten przepis będzie idealnym rozwiązaniem. Sakiewki schabowe z farszem z pieczarek, cebuli i papryki to jedno z naszych popisowych dań. Ich przygotowanie jest banalnie proste, a będą smaczną odskocznią od tradycyjnych kotletów. Nasze sakiewki schabowe po upieczeniu pozostają idealnie soczyste i skutecznie odczarowują mit wysuszonego schabu. Dzięki duszeniu powstaje sos, który świetnie będzie komponował się z ziemniaki i kaszą.

Zobacz przepis na sakiewki schabowe krok po kroku

Sakiewki schabowe- składniki

  • 6 plastrówschabu
  • 1 cebula
  • 400 g pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka bulionu drobiowo-warzywnego
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki masła
  • 2-3 gałązki tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki

Jak przygotować soczysty schab na obiad?

Plastry schabu rozbij na kotlety o średniej grubości. Nie powinno być prześwitów, żeby mięso w czasie zawijania w sakiewkę się nie porwało. Żeby ułatwić sobie rozbijanie mięsa- włóż pod deskę złożony ręcznik kuchenny. Dzięki temu deska podczas tłuczenia nie będzie uciekała.

Sakiewki ze schabu - Pyszności
Sakiewki ze schabu - Pyszności

Paprykę umyj, usuń nasiona i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i również posiekaj. Pieczarki dokładnie umyj i pokrój na nieduże plasterki. Nie musisz ich obierać, wystarczy dokładne umycie. Zamiast czerwonej papryki możesz użyć również zielonej lub żółtej. Na patelni  połącz pokrojoną paprykę, cebulę i pieczarki Jako kolejne składniki dodaj: koncentrat pomidorowy, posiekaną drobno pietruszkę i po pół łyżeczki pieprzu i soli. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

Sakiewki ze schabu - Pyszności
Sakiewki ze schabu - Pyszności

Kawałki rozbitego mięsa przypraw z obu stron solą i pieprzem. Możesz przyprawić mięso również odrobiną czosnku. Jeśli używasz świeżego- dodaj do warzywnego farszu. Jeśli granulowanego- przypraw nim mięso. Na środku umieść wcześniej przygotowany farsz.

Sakiewki ze schabu - Pyszności
Sakiewki ze schabu - Pyszności

Zrób z mięsa sakiewkę i zwiąż u góry przy pomocy sznurka wędliniarskiego. Znajdziesz go w większości sklepów mięsnych.

Sakiewki ze schabu - Pyszności
Sakiewki ze schabu - Pyszności

Na patelni rozgrzej masło. Kiedy się rozpuści, połóż na patelni zawinięte sakiewki ze schabu. Jeśli boisz się, że masło zacznie się przypalać, to są dwa rozwiązania: albo sięgnij po masło klarowane albo dodaj na patelnie łyżeczkę zwykłego oleju roślinnego. Dodaj gałązki świeżego tymianku i obsmaż mięso.

Sakiewki ze schabu - Pyszności
Sakiewki ze schabu - Pyszności

Po kilku minutach usuń z patelni tymianek. Do sakiewek dodaj bulion i duś pod przykryciem przez 15-20 minut. Po tym czasie do powstałego sosu dodaj śmietankę i zredukuj go tak, żeby zgęstniał.

Sakiewki ze schabu - Pyszności
Sakiewki ze schabu - Pyszności

I to wszystko! Nasze sakiewki ze schabu z pieczarkowym farszem i aromatycznym sosem własnym są już gotowe! Podaj je z ulubionymi dodatkami: ziemniakami, purée lub kaszą i surówką. Smacznego!

Sakiewki ze schabu - Pyszności
Sakiewki ze schabu - Pyszności
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także