Sakiewki schabowe wypełnione farszem z pieczarek i papryki
Sakiewki schabowe z pieczarkowym farszem to nasz sprawdzony patent na pyszny obiad ze schabem w roli głównej. Tak przygotowane mięso jest idealnie kruche i soczyste- rozpływa się w ustach!
17.08.2022 12:54
Jeśli brakuje Ci pomysłów, co pysznego zrobić ze schabu, to ten przepis będzie idealnym rozwiązaniem. Sakiewki schabowe z farszem z pieczarek, cebuli i papryki to jedno z naszych popisowych dań. Ich przygotowanie jest banalnie proste, a będą smaczną odskocznią od tradycyjnych kotletów. Nasze sakiewki schabowe po upieczeniu pozostają idealnie soczyste i skutecznie odczarowują mit wysuszonego schabu. Dzięki duszeniu powstaje sos, który świetnie będzie komponował się z ziemniaki i kaszą.
Zobacz przepis na sakiewki schabowe krok po kroku
Sakiewki schabowe- składniki
- 6 plastrówschabu
- 1 cebula
- 400 g pieczarek
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka bulionu drobiowo-warzywnego
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- sól i pieprz
- 2 łyżki masła
- 2-3 gałązki tymianku
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
Jak przygotować soczysty schab na obiad?
Plastry schabu rozbij na kotlety o średniej grubości. Nie powinno być prześwitów, żeby mięso w czasie zawijania w sakiewkę się nie porwało. Żeby ułatwić sobie rozbijanie mięsa- włóż pod deskę złożony ręcznik kuchenny. Dzięki temu deska podczas tłuczenia nie będzie uciekała.
Paprykę umyj, usuń nasiona i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i również posiekaj. Pieczarki dokładnie umyj i pokrój na nieduże plasterki. Nie musisz ich obierać, wystarczy dokładne umycie. Zamiast czerwonej papryki możesz użyć również zielonej lub żółtej. Na patelni połącz pokrojoną paprykę, cebulę i pieczarki Jako kolejne składniki dodaj: koncentrat pomidorowy, posiekaną drobno pietruszkę i po pół łyżeczki pieprzu i soli. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
Kawałki rozbitego mięsa przypraw z obu stron solą i pieprzem. Możesz przyprawić mięso również odrobiną czosnku. Jeśli używasz świeżego- dodaj do warzywnego farszu. Jeśli granulowanego- przypraw nim mięso. Na środku umieść wcześniej przygotowany farsz.
Zrób z mięsa sakiewkę i zwiąż u góry przy pomocy sznurka wędliniarskiego. Znajdziesz go w większości sklepów mięsnych.
Na patelni rozgrzej masło. Kiedy się rozpuści, połóż na patelni zawinięte sakiewki ze schabu. Jeśli boisz się, że masło zacznie się przypalać, to są dwa rozwiązania: albo sięgnij po masło klarowane albo dodaj na patelnie łyżeczkę zwykłego oleju roślinnego. Dodaj gałązki świeżego tymianku i obsmaż mięso.
Po kilku minutach usuń z patelni tymianek. Do sakiewek dodaj bulion i duś pod przykryciem przez 15-20 minut. Po tym czasie do powstałego sosu dodaj śmietankę i zredukuj go tak, żeby zgęstniał.
I to wszystko! Nasze sakiewki ze schabu z pieczarkowym farszem i aromatycznym sosem własnym są już gotowe! Podaj je z ulubionymi dodatkami: ziemniakami, purée lub kaszą i surówką. Smacznego!