Sakiewki ze schabu z pysznym farszem pieczarkowym
Sakiewki ze schabu z farszem pieczarkowym to nasz absolutny hit. Każdy, kto ich spróbował, od razu prosi o przepis. Połączenie soczystego mięsa i aromatycznego farszu to po prostu strzał w dziesiątkę.
24.08.2022 | aktual.: 11.10.2023 07:31
Jeśli brakuje Ci pomysłów, co pysznego zrobić ze schabu, to ten przepis będzie idealnym rozwiązaniem. Sakiewki schabowe z farszem z pieczarek, cebuli i papryki to jedno z naszych popisowych dań. Ich przygotowanie jest banalnie proste, a będą smaczną odskocznią od tradycyjnych kotletów. Nasze sakiewki schabowe po upieczeniu pozostają idealnie soczyste i skutecznie odczarowują mit wysuszonego schabu. Dzięki duszeniu powstaje sos, który świetnie będzie komponował się z ziemniaki i kaszą.
Przepis na sakiewki ze schabu krok po kroku
Sakiewki ze schabu- składniki
6 plastrów schabu
1 cebula
400 g pieczarek
1 czerwona papryka
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 szklanka bulionu drobiowo-warzywnego
1/2 szklanki śmietany 18%
sól i pieprz
2 łyżki masła
2-3 gałązki tymianku
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
Przepis na soczyste sakiewki schabowe
Plastry schabu rozbij na kotlety o średniej grubości. Nie powinno być prześwitów, żeby mięso w czasie zawijania w sakiewkę się nie porwało. Żeby ułatwić sobie rozbijanie mięsa- włóż pod deskę złożony ręcznik kuchenny. Dzięki temu deska podczas tłuczenia nie będzie uciekała.
Przejdź do przygotowania farszu. Paprykę umyj, usuń nasiona i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i również posiekaj. Pieczarki dokładnie umyj i pokrój na nieduże plasterki. Nie musisz ich obierać, wystarczy dokładne umycie. Na patelni połącz pokrojoną paprykę, cebulę i pieczarki Jako kolejne składniki dodaj: koncentrat pomidorowy, posiekaną drobno pietruszkę i po pół łyżeczki pieprzu i soli. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
Kawałki rozbitego mięsa przypraw z obu stron solą i pieprzem. Możesz przyprawić mięso również odrobiną czosnku. Jeśli używasz świeżego- dodaj do warzywnego farszu. Jeśli granulowanego- przypraw nim mięso. Na środku umieść wcześniej przygotowany farsz.
Zrób z mięsa sakiewkę i zwiąż u góry przy pomocy sznurka wędliniarskiego. Znajdziesz go w większości sklepów mięsnych.
Na patelni rozgrzej masło. Kiedy się rozpuści, połóż na patelni zawinięte sakiewki ze schabu. Jeśli boisz się, że masło zacznie się przypalać, to są dwa rozwiązania: albo sięgnij po masło klarowane albo dodaj na patelnie łyżeczkę zwykłego oleju roślinnego.
Dodaj gałązki świeżego tymianku i obsmaż mięso. Tymianek odda smak do masła, które z kolei wsiąknie w struktury mięsa i nada więcej aromatu.
Po kilku minutach usuń z patelni tymianek. Do sakiewek dodaj bulion i duś pod przykryciem przez 15-20 minut. Po tym czasie do powstałego sosu dodaj śmietankę i zredukuj go tak, żeby zgęstniał.
I to wszystko! Nasze sakiewki ze schabu z pieczarkowym farszem i aromatycznym sosem własnym są już gotowe! Podaj je z ulubionymi dodatkami: ziemniakami, purée lub kaszą i surówką.
Smacznego!