Muszelki z kurczakiem w sosie śmietanowym z pieczarkami. Miłośnicy makaronu będą zachwyceni
Makaron muszelki w delikatnym sosie śmietankowym z pieczarkami oraz kurczakiem. Prosty przepis na pyszny obiad z makaronem w roli głównej.
15.01.2023 | aktual.: 16.10.2023 10:46
Prosty przepis na makaron
Makarony pod każdą postacią to nasz sprawdzony patent na obiad, którym zajada się cała rodzina. Dziś mamy dla Ciebie przepis na rewelacyjny sos śmietanowy z kurczakiem, pieczarkami, szpinakiem i papryką. Świetnie smakuje w połączeniu z makaronem w kształcie niedużych muszelek. Całość podkręca wyrazisty parmezan. Po prostu palce lizać!
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube
Muszelki z kurczakiem
Składniki:
- 3 filety z piersi z kurczaka
- 2 łyżki przyprawy do kurczaka
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 g mini pieczarek
- 250 ml śmietanki 18%
- 100 ml wody z makaronu
- 3 łyżki tartego parmezanu
- 60 g świeżego szpinaku
- 400 g makaronu muszelki - ugotowany
Sposób przygotowania:
Filety z kurczaka dopraw z obu stron przyprawą. Możesz użyć gotowej mieszanki lub samodzielnie przyprawić mięso według uznania. Smaż filety z obu stron na rozgrzanym oleju przez około 5-6 minut. Po tym czasie zdejmij je z patelni. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu, nie wylewając później wody.
Na patelnię wrzuć pokrojone w plasterki pieczarki oraz drobno pokrojoną paprykę. Dorzuć posiekaną cebulę oraz czosnek i przesmaż całość przez 5 minut. Następnie wlej śmietankę i chochelkę wody, która została po gotowaniu makaronu. Dodaj starty parmezan i gotuj całość, aż sos zgęstnieje.
Dorzuć świeży szpinak oraz odcedzony makaron i wymieszaj składniki, aby sos dobrze otoczył muszelki.
Gotowy makaron wyłóż na talerz lub do miski. Dodaj pokrojone na kawałki piersi z kurczaka i posyp dodatkowo odrobiną parmezanu. Podawaj na ciepło- wtedy smakuje najlepiej.
Smacznego!