Robi furorę za każdym razem. Żadna sałatka nie smakuje tak dobrze

Planowanie posiłków na cały dzień w sposób rozsądny i przemyślany to podstawa zdrowego stylu życia. Jest to klucz do utrzymania dobrej formy i zdrowia, a także do zapanowania nad swoją dietą.

Zielona sałatka z ananasem i sosem curryZielona sałatka z ananasem i sosem curry
Źródło zdjęć: © Wydawnictwo RM

W tym celu niezbędne jest zaopatrzenie się w specjalne pudełko na jedzenie, popularnie nazywane lunchboxem. Dzięki temu będziesz mógł przygotować smaczne i zdrowe dania na wynos, które pozwolą ci utrzymać kontrolę nad tym, co jesz, bez względu na to, gdzie się znajdujesz i jakie są okoliczności.

Przygotowanie posiłków na wynos nie tylko pozwoli ci zapanować nad swoją dietą, ale także zapewni ci zdrowe i smaczne jedzenie, które zawsze będziesz miał pod ręką. Dzięki temu nie będziesz musiał polegać na niezdrowych przekąskach czy fast foodach, które są często jedynym dostępnym rozwiązaniem, gdy jesteś poza domem. Zainwestuj więc w lunchbox i zacznij planować swoje posiłki na cały dzień - to klucz do zdrowia i dobrego samopoczucia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lubisz lasagne? Koniecznie wypróbuj wersji ze szpinakiem i grzybami

Zielona sałatka z ananasem i sosem curry

Składniki:

  • 1/2 brokułu (200 g),
  • 50 g sera feta,
  • 4 łodygi selera naciowego,
  • 2 plastry ananasa z zalewy,
  • 1 garść sałaty lodowej,
  • 1/2 zielonej papryki,
  • łyżka nasion słonecznika.

Sos:

  • 1/2 łyżeczki miodu,
  • 1/2 łyżeczki musztardy,
  • 1 łyżeczka majonezu,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1/2 łyżeczki przyprawy curry,
  • sól, pieprz,
  • 1 kromka pieczywa pełnoziarnistego.

Sposób przygotowania:

  1. Brokuł podzielić na różyczki i ugotować na parze lub w wodzie. Seler pokroić na talarki. Sałatę pokroić w paski. Paprykę pokroić w kostkę.
  2. Plastry ananasa pokroić w wachlarzyki. Składniki wymieszać. Sałatkę posypać pokruszonym serem feta i słonecznikiem.
  3. Wymieszać sos z jogurtu, musztardy i majonezu, doprawić curry, solą i pieprzem. Sos zapakować oddzielnie, polać sałatkę przed podaniem.
  4. Podawać z pieczywem − może być w formie grzanki.

Przepis pochodzi z książki "Lunchbox Zdrowe i smaczne posiłki do pracy" Ewy Sypnik-Pogorzelskiej i Magdaleny Jarzynki-Jendrzejewskiej.

Lunchbox
Lunchbox © Wydawnictwo RM
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej