PrzepisProste przepisyRobi furorę za każdym razem. Żadna sałatka nie smakuje tak dobrze

Robi furorę za każdym razem. Żadna sałatka nie smakuje tak dobrze

Zielona sałatka z ananasem i sosem curry
Zielona sałatka z ananasem i sosem curry
Źródło zdjęć: © Wydawnictwo RM

Planowanie posiłków na cały dzień w sposób rozsądny i przemyślany to podstawa zdrowego stylu życia. Jest to klucz do utrzymania dobrej formy i zdrowia, a także do zapanowania nad swoją dietą.

W tym celu niezbędne jest zaopatrzenie się w specjalne pudełko na jedzenie, popularnie nazywane lunchboxem. Dzięki temu będziesz mógł przygotować smaczne i zdrowe dania na wynos, które pozwolą ci utrzymać kontrolę nad tym, co jesz, bez względu na to, gdzie się znajdujesz i jakie są okoliczności.

Przygotowanie posiłków na wynos nie tylko pozwoli ci zapanować nad swoją dietą, ale także zapewni ci zdrowe i smaczne jedzenie, które zawsze będziesz miał pod ręką. Dzięki temu nie będziesz musiał polegać na niezdrowych przekąskach czy fast foodach, które są często jedynym dostępnym rozwiązaniem, gdy jesteś poza domem. Zainwestuj więc w lunchbox i zacznij planować swoje posiłki na cały dzień - to klucz do zdrowia i dobrego samopoczucia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zielona sałatka z ananasem i sosem curry

Składniki:

  • 1/2 brokułu (200 g),
  • 50 g sera feta,
  • 4 łodygi selera naciowego,
  • 2 plastry ananasa z zalewy,
  • 1 garść sałaty lodowej,
  • 1/2 zielonej papryki,
  • łyżka nasion słonecznika.

Sos:

  • 1/2 łyżeczki miodu,
  • 1/2 łyżeczki musztardy,
  • 1 łyżeczka majonezu,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1/2 łyżeczki przyprawy curry,
  • sól, pieprz,
  • 1 kromka pieczywa pełnoziarnistego.

Sposób przygotowania:

  1. Brokuł podzielić na różyczki i ugotować na parze lub w wodzie. Seler pokroić na talarki. Sałatę pokroić w paski. Paprykę pokroić w kostkę.
  2. Plastry ananasa pokroić w wachlarzyki. Składniki wymieszać. Sałatkę posypać pokruszonym serem feta i słonecznikiem.
  3. Wymieszać sos z jogurtu, musztardy i majonezu, doprawić curry, solą i pieprzem. Sos zapakować oddzielnie, polać sałatkę przed podaniem.
  4. Podawać z pieczywem − może być w formie grzanki.

Przepis pochodzi z książki "Lunchbox Zdrowe i smaczne posiłki do pracy" Ewy Sypnik-Pogorzelskiej i Magdaleny Jarzynki-Jendrzejewskiej.

Lunchbox
Lunchbox© Wydawnictwo RM
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także