Pyszny farsz zawijam w plastry bakłażana. Moja rodzina jest zachwycona tym obiadem

Jeśli szukasz pomysłu na szybki i zdrowy obiad, który zrobi wrażenie na twoich bliskich, to trafiłeś w dobre miejsce. Aromatyczne roladki z bakłażana zapiekane w sosie idealnie wpasują się w twoje potrzeby. Będą też świetną opcją, jeśli szukasz dania bez dodatku mięsa, a pełnego smaku.

Faszerowane roladki z bakłażana w sosieFaszerowane roladki z bakłażana w sosie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio
Aleksandra Szymczycha

Bakłażan jest warzywem, które możemy kupić przez cały rok. Jednak niewątpliwe najlepiej smakuje latem. A z dodatkiem mozzarelli i sosu pomidorowego jest po prostu wyborny. Dlatego dziś przychodzimy do ciebie z przepisem, który łączy w sobie wszystkie te składniki. Przygotuj takie danie rodzinie, a na pewno będzie zachywcona.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupę germuszkę robiła moja babcia. Ostatnio cała rodzina odkryła ten przepis na nowo

Roladki z bakłażana faszerowane mozzarellą w sosie pomidorowym

W tych roladkach bez wątpienia zakochasz się już od pierwszego kęsa. Są wyjątkowo szybkie w przygotowaniu i bardzo lekkie, co czyni je idealnymi na letni posiłek. Mogą być obiadem, przystawką lub kolacją. Wybór należy do ciebie.

Składniki:

  • 1 większy bakłażan,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól.

Farsz:

  • 250 g sera mozzarella,
  • 1/2 łyżeczki oregano,
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
  • 2 łyżeczki suszonych pomidorów,
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku,
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii.

Sos:

  • 450 ml passaty pomidorowej,
  • 2 średnie cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 1/2 łyżeczki bazylii,
  • 1/2 łyżeczki tymianku,
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub klarowanego masła,
  • cukier, sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania bakłażana. Umyj go i osusz. Następnie pokrój w plastry o grubości około 4 mm, które po obu stronach obsyp solą. Odstaw na około 15 minut. Po tym czasie opłucz plastry wodą i osusz za pomocą ręcznika papierowego.
  2. Mozzarellę odsącz z zalewy i pokrój ją w grubsze plastry. Z kolei cebulę i czosnek obierz, a następnie pokrój w kostkę i posiekaj.
  3. Na patelni rozgrzej tłuszcz i zeszklij na nim przygotowane wcześniej warzywa. Wlej passatę pomidorową i gotuj przez około 5 minut. Kiedy sos odrobinę zgęstnieje, dodaj tymianek, oregano, bazylię i wędzoną paprykę. Całość przykryj i gotuj kolejne 10 minut. Na koniec dopraw solą, pieprzem oraz cukrem do smaku.
  4. Plastry bakłażana podsmaż na patelni z niewielką ilością oliwy z oliwek. Następnie odłóż na ręcznik papierowy i odsącz z nadmiaru tłuszczu. Teraz czas na doprawienie. Posyp je pieprzem, suszonym czosnkiem i bazylią. Na koniec połóż plaster mozzarelli i zawiń w ciasną roladkę. Jeśli chcesz mieć pewność, że roladka się nie rozwinie, możesz spiąć ją wykałaczką.
  5. Przygotowane roladki ułóż bardzo ciasno w naczyniu żaroodpornym i polej sosem.
  6. Tak przygotowane danie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza bez termoobiegu. Piecz przez około 20 minut.
Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀