PrzepisDania bezmięsnePyszny farsz zawijam w plastry bakłażana. Moja rodzina jest zachwycona tym obiadem

Pyszny farsz zawijam w plastry bakłażana. Moja rodzina jest zachwycona tym obiadem

Faszerowane roladki z bakłażana w sosie
Faszerowane roladki z bakłażana w sosie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio

18.06.2024 13:34, aktual.: 18.06.2024 14:08

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jeśli szukasz pomysłu na szybki i zdrowy obiad, który zrobi wrażenie na twoich bliskich, to trafiłeś w dobre miejsce. Aromatyczne roladki z bakłażana zapiekane w sosie idealnie wpasują się w twoje potrzeby. Będą też świetną opcją, jeśli szukasz dania bez dodatku mięsa, a pełnego smaku.

Bakłażan jest warzywem, które możemy kupić przez cały rok. Jednak niewątpliwe najlepiej smakuje latem. A z dodatkiem mozzarelli i sosu pomidorowego jest po prostu wyborny. Dlatego dziś przychodzimy do ciebie z przepisem, który łączy w sobie wszystkie te składniki. Przygotuj takie danie rodzinie, a na pewno będzie zachywcona.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladki z bakłażana faszerowane mozzarellą w sosie pomidorowym

W tych roladkach bez wątpienia zakochasz się już od pierwszego kęsa. Są wyjątkowo szybkie w przygotowaniu i bardzo lekkie, co czyni je idealnymi na letni posiłek. Mogą być obiadem, przystawką lub kolacją. Wybór należy do ciebie.

Składniki:

  • 1 większy bakłażan,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól.

Farsz:

  • 250 g sera mozzarella,
  • 1/2 łyżeczki oregano,
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
  • 2 łyżeczki suszonych pomidorów,
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku,
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii.

Sos:

  • 450 ml passaty pomidorowej,
  • 2 średnie cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 1/2 łyżeczki bazylii,
  • 1/2 łyżeczki tymianku,
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub klarowanego masła,
  • cukier, sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania bakłażana. Umyj go i osusz. Następnie pokrój w plastry o grubości około 4 mm, które po obu stronach obsyp solą. Odstaw na około 15 minut. Po tym czasie opłucz plastry wodą i osusz za pomocą ręcznika papierowego.
  2. Mozzarellę odsącz z zalewy i pokrój ją w grubsze plastry. Z kolei cebulę i czosnek obierz, a następnie pokrój w kostkę i posiekaj.
  3. Na patelni rozgrzej tłuszcz i zeszklij na nim przygotowane wcześniej warzywa. Wlej passatę pomidorową i gotuj przez około 5 minut. Kiedy sos odrobinę zgęstnieje, dodaj tymianek, oregano, bazylię i wędzoną paprykę. Całość przykryj i gotuj kolejne 10 minut. Na koniec dopraw solą, pieprzem oraz cukrem do smaku.
  4. Plastry bakłażana podsmaż na patelni z niewielką ilością oliwy z oliwek. Następnie odłóż na ręcznik papierowy i odsącz z nadmiaru tłuszczu. Teraz czas na doprawienie. Posyp je pieprzem, suszonym czosnkiem i bazylią. Na koniec połóż plaster mozzarelli i zawiń w ciasną roladkę. Jeśli chcesz mieć pewność, że roladka się nie rozwinie, możesz spiąć ją wykałaczką.
  5. Przygotowane roladki ułóż bardzo ciasno w naczyniu żaroodpornym i polej sosem.
  6. Tak przygotowane danie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza bez termoobiegu. Piecz przez około 20 minut.