Pyszny farsz zawijam w plastry bakłażana. Moja rodzina jest zachwycona tym obiadem
Jeśli szukasz pomysłu na szybki i zdrowy obiad, który zrobi wrażenie na twoich bliskich, to trafiłeś w dobre miejsce. Aromatyczne roladki z bakłażana zapiekane w sosie idealnie wpasują się w twoje potrzeby. Będą też świetną opcją, jeśli szukasz dania bez dodatku mięsa, a pełnego smaku.
18.06.2024 | aktual.: 18.06.2024 14:08
Bakłażan jest warzywem, które możemy kupić przez cały rok. Jednak niewątpliwe najlepiej smakuje latem. A z dodatkiem mozzarelli i sosu pomidorowego jest po prostu wyborny. Dlatego dziś przychodzimy do ciebie z przepisem, który łączy w sobie wszystkie te składniki. Przygotuj takie danie rodzinie, a na pewno będzie zachywcona.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Roladki z bakłażana faszerowane mozzarellą w sosie pomidorowym
W tych roladkach bez wątpienia zakochasz się już od pierwszego kęsa. Są wyjątkowo szybkie w przygotowaniu i bardzo lekkie, co czyni je idealnymi na letni posiłek. Mogą być obiadem, przystawką lub kolacją. Wybór należy do ciebie.
Składniki:
- 1 większy bakłażan,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól.
Farsz:
- 250 g sera mozzarella,
- 1/2 łyżeczki oregano,
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
- 2 łyżeczki suszonych pomidorów,
- 1/2 łyżeczki suszonego czosnku,
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii.
Sos:
- 450 ml passaty pomidorowej,
- 2 średnie cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka oregano,
- 1/2 łyżeczki bazylii,
- 1/2 łyżeczki tymianku,
- 1 łyżeczka wędzonej papryki,
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub klarowanego masła,
- cukier, sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania bakłażana. Umyj go i osusz. Następnie pokrój w plastry o grubości około 4 mm, które po obu stronach obsyp solą. Odstaw na około 15 minut. Po tym czasie opłucz plastry wodą i osusz za pomocą ręcznika papierowego.
- Mozzarellę odsącz z zalewy i pokrój ją w grubsze plastry. Z kolei cebulę i czosnek obierz, a następnie pokrój w kostkę i posiekaj.
- Na patelni rozgrzej tłuszcz i zeszklij na nim przygotowane wcześniej warzywa. Wlej passatę pomidorową i gotuj przez około 5 minut. Kiedy sos odrobinę zgęstnieje, dodaj tymianek, oregano, bazylię i wędzoną paprykę. Całość przykryj i gotuj kolejne 10 minut. Na koniec dopraw solą, pieprzem oraz cukrem do smaku.
- Plastry bakłażana podsmaż na patelni z niewielką ilością oliwy z oliwek. Następnie odłóż na ręcznik papierowy i odsącz z nadmiaru tłuszczu. Teraz czas na doprawienie. Posyp je pieprzem, suszonym czosnkiem i bazylią. Na koniec połóż plaster mozzarelli i zawiń w ciasną roladkę. Jeśli chcesz mieć pewność, że roladka się nie rozwinie, możesz spiąć ją wykałaczką.
- Przygotowane roladki ułóż bardzo ciasno w naczyniu żaroodpornym i polej sosem.
- Tak przygotowane danie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza bez termoobiegu. Piecz przez około 20 minut.