Poczujesz się jak na wakacjach we Włoszech. Aromatyczna focaccia w prostym przepisie

Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa. Jest puszysta i miękka. Przygotowuje się ją z dodatkiem aromatycznych ziół, pomidorków koktajlowych, kaparów, oliwek czy cebuli. Zazwyczaj jest podawana w restauracjach jako przystawka. Zachęcamy do wypróbowania przepisu Dominiki Targosz na przepyszną focaccię z solą morską.

ObrazekPyszności - Fot. Roślinna sprawa
Katarzyna Gileta

Focaccia jest rodzajem włoskiego pieczywa, które może być podawane jako przekąska lub stanowić bazę pod pożywne danie. Jest banalnie prosta w przygotowaniu, a stanowi pyszną propozycję na spotkania z przyjaciółmi. Do focacci podaj miseczkę z oliwą z oliwek, deskę serów lub dojrzewających wędlin, oliwki, pomidory i pyszna uczta we włoskim stylu gotowa. Focaccia świetnie smakuje też na drugi dzień. Świetnie sprawdzi się jako zamiennik tradycyjnego chleba czy bułek do kanapek.

Mąka, woda, drożdże i kilka niewymagających wielkiej wprawy ruchów — robienie focaccii powinno być opisywane w podręcznikach do survivalu jako najprostsza metoda przetrwania w każdych warunkach. Wiem, że ulubienicą tłumów jest ta bez wyrabiania, ale warto poświęcić chwilę na składanie ciasta. Dzięki temu wzmacnia się glutenowa siatka, a focaccia staje się puszysta, elastyczna i dłużej zachowuje świeżość

– pisze Dominika Targosz, autorka książki „Roślinna sprawa”.

Focaccia - przepis krok po kroku

Składniki na blachę o wymiarach 40 x 25 cm:

  • 650 g mąki pszennej (550 lub 600)
  • 15 g świeżych drożdży lub 8 g suszonych
  • 15 g soli
  • 500 ml wody
  • ¼ szklanki oliwy
  • sól do posypania (najlepiej morska w płatkach)

Sposób przygotowania:

  1. Do dużej miski wlej wodę i rozpuść w niej drożdże. Dodaj mąkę oraz sól i wymieszaj krótko, aż powstanie klejące, mokre ciasto. Przykryj ściereczką i zostaw na 30 minut.
  2. Po upływie tego czasu złóż ciasto — naciągając lekko, wyciągaj kawałki ciasta z brzegu i zawijaj do środka. Powtórz składanie jeszcze dwa razy w 30-minutowych odstępach, a podczas ostatniego dodaj oliwę.
  3. Przełóż ciasto do natłuszczonej blachy, przykryj i wstaw do lodówki na 6–12 godzin. Po tym czasie rozgrzej piekarnik do 220 st. C i wyjmij formę z lodówki. Pamiętaj, że ciasto po wyjęciu z niej nie potrzebuje już wyrastać — możesz od razu wstawić je do piekarnika. Polej oliwą, posyp solą i zrób palcami zagłębienia w cieście. Piecz 18–25 minut, aż focaccia będzie rumiana.

Przepis pochodzi z książki Dominiki Targosz "Roślinna sprawa"

Obrazek
Pyszności - Fot. Roślinna sprawa

Zobacz przepis na drobiowe roladki fajitas ze szparagami:

Wybrane dla Ciebie
Posypuję nimi sałatkę, gdy dziadkowie przychodzą z wizytą. Wspierają zdrowie serca i poprawiają wzrok
Posypuję nimi sałatkę, gdy dziadkowie przychodzą z wizytą. Wspierają zdrowie serca i poprawiają wzrok
W piątek podaję na obiad z sosem pieczarkowym. Wszyscy jedzą ze smakiem
W piątek podaję na obiad z sosem pieczarkowym. Wszyscy jedzą ze smakiem
Na obiad przygotowuje pyszne paluszki. Dzieci ustawiają się w kolejce
Na obiad przygotowuje pyszne paluszki. Dzieci ustawiają się w kolejce
Biorę jajka i serek wiejski. Po 10 minutach mam pyszną sałatkę śniadaniową
Biorę jajka i serek wiejski. Po 10 minutach mam pyszną sałatkę śniadaniową
Ścieram tanie warzywo i dodaję do racuchów. Na słono smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Ścieram tanie warzywo i dodaję do racuchów. Na słono smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Sąsiadka poczęstowała mnie naleśnikami wątróbkowymi. Od razu poprosiłem o przepis
Sąsiadka poczęstowała mnie naleśnikami wątróbkowymi. Od razu poprosiłem o przepis
Tak należy przechowywać marchew. Inaczej szybko więdnie i zaczyna pleśnieć
Tak należy przechowywać marchew. Inaczej szybko więdnie i zaczyna pleśnieć
W PRL każdy kładł na kanapki. Dziś większość nie tknęłaby nawet patykiem
W PRL każdy kładł na kanapki. Dziś większość nie tknęłaby nawet patykiem
To kurczak, który rozpływa się w ustach. Jest otoczony sosikiem z jednego owocu
To kurczak, który rozpływa się w ustach. Jest otoczony sosikiem z jednego owocu
Idealne pierniczki na święta. Ewa Wachowicz wyjaśnia, kiedy zacząć przygotowania
Idealne pierniczki na święta. Ewa Wachowicz wyjaśnia, kiedy zacząć przygotowania
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy? W pół godziny zrobisz amerykańskie ciasteczka
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy? W pół godziny zrobisz amerykańskie ciasteczka
Wlewam na patelnię, zanim wrzucę wątróbkę. Dzięki temu jest mięciutka i pozbawiona goryczki
Wlewam na patelnię, zanim wrzucę wątróbkę. Dzięki temu jest mięciutka i pozbawiona goryczki