Poczujesz się jak na wakacjach we Włoszech. Aromatyczna focaccia w prostym przepisie

Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa. Jest puszysta i miękka. Przygotowuje się ją z dodatkiem aromatycznych ziół, pomidorków koktajlowych, kaparów, oliwek czy cebuli. Zazwyczaj jest podawana w restauracjach jako przystawka. Zachęcamy do wypróbowania przepisu Dominiki Targosz na przepyszną focaccię z solą morską.

ObrazekPyszności - Fot. Roślinna sprawa
Katarzyna Gileta

Focaccia jest rodzajem włoskiego pieczywa, które może być podawane jako przekąska lub stanowić bazę pod pożywne danie. Jest banalnie prosta w przygotowaniu, a stanowi pyszną propozycję na spotkania z przyjaciółmi. Do focacci podaj miseczkę z oliwą z oliwek, deskę serów lub dojrzewających wędlin, oliwki, pomidory i pyszna uczta we włoskim stylu gotowa. Focaccia świetnie smakuje też na drugi dzień. Świetnie sprawdzi się jako zamiennik tradycyjnego chleba czy bułek do kanapek.

Mąka, woda, drożdże i kilka niewymagających wielkiej wprawy ruchów — robienie focaccii powinno być opisywane w podręcznikach do survivalu jako najprostsza metoda przetrwania w każdych warunkach. Wiem, że ulubienicą tłumów jest ta bez wyrabiania, ale warto poświęcić chwilę na składanie ciasta. Dzięki temu wzmacnia się glutenowa siatka, a focaccia staje się puszysta, elastyczna i dłużej zachowuje świeżość

– pisze Dominika Targosz, autorka książki „Roślinna sprawa”.

Focaccia - przepis krok po kroku

Składniki na blachę o wymiarach 40 x 25 cm:

  • 650 g mąki pszennej (550 lub 600)
  • 15 g świeżych drożdży lub 8 g suszonych
  • 15 g soli
  • 500 ml wody
  • ¼ szklanki oliwy
  • sól do posypania (najlepiej morska w płatkach)

Sposób przygotowania:

  1. Do dużej miski wlej wodę i rozpuść w niej drożdże. Dodaj mąkę oraz sól i wymieszaj krótko, aż powstanie klejące, mokre ciasto. Przykryj ściereczką i zostaw na 30 minut.
  2. Po upływie tego czasu złóż ciasto — naciągając lekko, wyciągaj kawałki ciasta z brzegu i zawijaj do środka. Powtórz składanie jeszcze dwa razy w 30-minutowych odstępach, a podczas ostatniego dodaj oliwę.
  3. Przełóż ciasto do natłuszczonej blachy, przykryj i wstaw do lodówki na 6–12 godzin. Po tym czasie rozgrzej piekarnik do 220 st. C i wyjmij formę z lodówki. Pamiętaj, że ciasto po wyjęciu z niej nie potrzebuje już wyrastać — możesz od razu wstawić je do piekarnika. Polej oliwą, posyp solą i zrób palcami zagłębienia w cieście. Piecz 18–25 minut, aż focaccia będzie rumiana.

Przepis pochodzi z książki Dominiki Targosz "Roślinna sprawa"

Obrazek
Pyszności - Fot. Roślinna sprawa

Zobacz przepis na drobiowe roladki fajitas ze szparagami:

Wybrane dla Ciebie
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯