Poczujesz się jak na wakacjach we Włoszech. Aromatyczna focaccia w prostym przepisie

Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa. Jest puszysta i miękka. Przygotowuje się ją z dodatkiem aromatycznych ziół, pomidorków koktajlowych, kaparów, oliwek czy cebuli. Zazwyczaj jest podawana w restauracjach jako przystawka. Zachęcamy do wypróbowania przepisu Dominiki Targosz na przepyszną focaccię z solą morską.

ObrazekPyszności - Fot. Roślinna sprawa
Katarzyna Gileta

Focaccia jest rodzajem włoskiego pieczywa, które może być podawane jako przekąska lub stanowić bazę pod pożywne danie. Jest banalnie prosta w przygotowaniu, a stanowi pyszną propozycję na spotkania z przyjaciółmi. Do focacci podaj miseczkę z oliwą z oliwek, deskę serów lub dojrzewających wędlin, oliwki, pomidory i pyszna uczta we włoskim stylu gotowa. Focaccia świetnie smakuje też na drugi dzień. Świetnie sprawdzi się jako zamiennik tradycyjnego chleba czy bułek do kanapek.

Mąka, woda, drożdże i kilka niewymagających wielkiej wprawy ruchów — robienie focaccii powinno być opisywane w podręcznikach do survivalu jako najprostsza metoda przetrwania w każdych warunkach. Wiem, że ulubienicą tłumów jest ta bez wyrabiania, ale warto poświęcić chwilę na składanie ciasta. Dzięki temu wzmacnia się glutenowa siatka, a focaccia staje się puszysta, elastyczna i dłużej zachowuje świeżość

– pisze Dominika Targosz, autorka książki „Roślinna sprawa”.

Focaccia - przepis krok po kroku

Składniki na blachę o wymiarach 40 x 25 cm:

  • 650 g mąki pszennej (550 lub 600)
  • 15 g świeżych drożdży lub 8 g suszonych
  • 15 g soli
  • 500 ml wody
  • ¼ szklanki oliwy
  • sól do posypania (najlepiej morska w płatkach)

Sposób przygotowania:

  1. Do dużej miski wlej wodę i rozpuść w niej drożdże. Dodaj mąkę oraz sól i wymieszaj krótko, aż powstanie klejące, mokre ciasto. Przykryj ściereczką i zostaw na 30 minut.
  2. Po upływie tego czasu złóż ciasto — naciągając lekko, wyciągaj kawałki ciasta z brzegu i zawijaj do środka. Powtórz składanie jeszcze dwa razy w 30-minutowych odstępach, a podczas ostatniego dodaj oliwę.
  3. Przełóż ciasto do natłuszczonej blachy, przykryj i wstaw do lodówki na 6–12 godzin. Po tym czasie rozgrzej piekarnik do 220 st. C i wyjmij formę z lodówki. Pamiętaj, że ciasto po wyjęciu z niej nie potrzebuje już wyrastać — możesz od razu wstawić je do piekarnika. Polej oliwą, posyp solą i zrób palcami zagłębienia w cieście. Piecz 18–25 minut, aż focaccia będzie rumiana.

Przepis pochodzi z książki Dominiki Targosz "Roślinna sprawa"

Obrazek
Pyszności - Fot. Roślinna sprawa

Zobacz przepis na drobiowe roladki fajitas ze szparagami:

Wybrane dla Ciebie
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach