WAŻNE
TERAZ

Nowy termin rekonstrukcji rządu "na prośbę Hołowni"

Poczujesz się jak na wakacjach we Włoszech. Aromatyczna focaccia w prostym przepisie

Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa. Jest puszysta i miękka. Przygotowuje się ją z dodatkiem aromatycznych ziół, pomidorków koktajlowych, kaparów, oliwek czy cebuli. Zazwyczaj jest podawana w restauracjach jako przystawka. Zachęcamy do wypróbowania przepisu Dominiki Targosz na przepyszną focaccię z solą morską.

ObrazekPyszności - Fot. Roślinna sprawa
Katarzyna Gileta

Focaccia jest rodzajem włoskiego pieczywa, które może być podawane jako przekąska lub stanowić bazę pod pożywne danie. Jest banalnie prosta w przygotowaniu, a stanowi pyszną propozycję na spotkania z przyjaciółmi. Do focacci podaj miseczkę z oliwą z oliwek, deskę serów lub dojrzewających wędlin, oliwki, pomidory i pyszna uczta we włoskim stylu gotowa. Focaccia świetnie smakuje też na drugi dzień. Świetnie sprawdzi się jako zamiennik tradycyjnego chleba czy bułek do kanapek.

Mąka, woda, drożdże i kilka niewymagających wielkiej wprawy ruchów — robienie focaccii powinno być opisywane w podręcznikach do survivalu jako najprostsza metoda przetrwania w każdych warunkach. Wiem, że ulubienicą tłumów jest ta bez wyrabiania, ale warto poświęcić chwilę na składanie ciasta. Dzięki temu wzmacnia się glutenowa siatka, a focaccia staje się puszysta, elastyczna i dłużej zachowuje świeżość

– pisze Dominika Targosz, autorka książki „Roślinna sprawa”.

Focaccia - przepis krok po kroku

Składniki na blachę o wymiarach 40 x 25 cm:

  • 650 g mąki pszennej (550 lub 600)
  • 15 g świeżych drożdży lub 8 g suszonych
  • 15 g soli
  • 500 ml wody
  • ¼ szklanki oliwy
  • sól do posypania (najlepiej morska w płatkach)

Sposób przygotowania:

  1. Do dużej miski wlej wodę i rozpuść w niej drożdże. Dodaj mąkę oraz sól i wymieszaj krótko, aż powstanie klejące, mokre ciasto. Przykryj ściereczką i zostaw na 30 minut.
  2. Po upływie tego czasu złóż ciasto — naciągając lekko, wyciągaj kawałki ciasta z brzegu i zawijaj do środka. Powtórz składanie jeszcze dwa razy w 30-minutowych odstępach, a podczas ostatniego dodaj oliwę.
  3. Przełóż ciasto do natłuszczonej blachy, przykryj i wstaw do lodówki na 6–12 godzin. Po tym czasie rozgrzej piekarnik do 220 st. C i wyjmij formę z lodówki. Pamiętaj, że ciasto po wyjęciu z niej nie potrzebuje już wyrastać — możesz od razu wstawić je do piekarnika. Polej oliwą, posyp solą i zrób palcami zagłębienia w cieście. Piecz 18–25 minut, aż focaccia będzie rumiana.

Przepis pochodzi z książki Dominiki Targosz "Roślinna sprawa"

Obrazek
Pyszności - Fot. Roślinna sprawa

Zobacz przepis na drobiowe roladki fajitas ze szparagami:

Wybrane dla Ciebie

Upycham w słoikach i zakręcam. Zimą dziękuję sobie za tę botwinkę
Upycham w słoikach i zakręcam. Zimą dziękuję sobie za tę botwinkę
Nacieram nim jedną stronę kotletów, panieruję i smażę. To najlepsze schabowe pod słońcem
Nacieram nim jedną stronę kotletów, panieruję i smażę. To najlepsze schabowe pod słońcem
Dodaję do ogórków. To składnik, który nic nie kosztuje, a sprawia, że nie miękną i chrupią
Dodaję do ogórków. To składnik, który nic nie kosztuje, a sprawia, że nie miękną i chrupią
Tajemniczy furgon, islandzkie tradycje i sezon na grilla. Latem nie brakuje nowości
Tajemniczy furgon, islandzkie tradycje i sezon na grilla. Latem nie brakuje nowości
Tak przyspieszysz dojrzewanie pomidorów. Banalny trik, który każdy powinien znać
Tak przyspieszysz dojrzewanie pomidorów. Banalny trik, który każdy powinien znać
Sernik bez sera z jagodami. Tradycyjne ciasta nie mają przy nim szans
Sernik bez sera z jagodami. Tradycyjne ciasta nie mają przy nim szans
Zrobiłam bigos bez grama kapusty. Moje dzieci zajadały, aż uszy im się trzęsły
Zrobiłam bigos bez grama kapusty. Moje dzieci zajadały, aż uszy im się trzęsły
Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta