Sebastian LuberaMarzena Pęcak

Tort naleśnikowy z jabłkowym farszem. Deser bez pieczenia w jesiennym klimacie

Przygotuj ciekawy i smaczny tort na bazie naleśników. Przełóż je jabłkowym farszem z dodatkiem korzennych przypraw i delikatnym kremem z mascarpone. Zanim podasz torcik swoim gościom, koniecznie zajmij się brzegami naleśników. Niby mały szczegół, a efekt naprawdę jest zachwycający. Listę składników znajdziesz poniżej. Obejrzyj nasze wideo, gdzie krok po kroku pokazujemy, jak zrobić pyszny deser bez pieczenia.

Składniki na jabłkowy farsz:

  • 4 duże jabłka,
  • 80 g cukru brązowego,
  • 40 g masła,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • ⅓ łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej,
  • ⅓ szklanki wody.

Krem:

  • 250 g serka mascarpone,
  • 150 ml śmietanki 30 proc.,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego.

Dodatki:

  • 6 naleśników,
  • ciemne kakao do posypania,
  • świeża mięta do dekoracji.

O czym warto pamiętać:

  • Do przygotowania tortu w ciekawym wydaniu będziesz potrzebować 6 naleśników.
  • Ciasto na naleśniki powinno być jednolite i gęste. Aby otrzymać takie efekty, musisz chwilę nad nim popracować, ale uwierz nam na słowo, efekt jest tego wart.
  • Najpierw połącz mokre składniki. Kiedy mieszanka będzie już jednolita, wsyp do miski mąkę i sól.
  • Jeśli chcesz, aby naleśniki były jeszcze bardziej puszyste, do przepisu użyj wodę gazowaną.
  • Nie zapomnij też dodać odrobiny oleju. Dzięki temu ciasto nie będzie przywierać do patelni podczas smażenia.
  • Gotowe ciasto na naleśniki należy odstawić na 30 minut, aby obecny w mące gluten mógł zacząć pracować. Ciasto po odpoczynku będzie puszyste, elastyczne i gęste.
  • Naleśniki smaż na dobrze rozgrzanej patelni z niewielkim dodatkiem oleju. Możesz rozprowadzić go przy pomocy kuchennego pędzelka. Nadmiar oleju z patelni pomoże usunąć ręcznik kuchenny.
  • Do rozprowadzenia ciasta na patelni użyj chochli.
  • Każdego naleśnika smaż ok. 2-3 minut z obu stron.
  • Mieszankę na farsz smaż ok. 20 minut od chwili, kiedy na patelni znajdą się wszystkie składniki.
  • Jak ma wyglądać sama konstrukcja? Spód to oczywiście naleśnik, bezpośrednio na nim rozprowadź trochę kremu i dodaj jabłka z patelni. Na wierzchu ułóż ponownie naleśnika. Cały proces powtarzaj do chwili wyczerpania składników.
  • Tort po złożeniu wstaw do lodówki na 4 godziny.
  • Przed podaniem nie zapomnij o delikatnym podniesieniu brzegów naleśników ku górze. W ten sposób uzyskasz efekt rozkwitającego kwiatu. Wisienką na torcie będzie posypanie deseru ciemnym kakao i udekorowanie go listkiem świeżej mięty. Smacznego.
Więcej wideo
Mama na każde imieniny robi Usta Adama. Ja zrobię na święta, bo to ciasto zawsze jest hitemMama na każde imieniny robi Usta Adama. Ja zrobię na święta, bo to ciasto zawsze jest hitem
Podaję go na świąteczny obiad i wszyscy się zachwycają. Soczysty, delikatny i rozpada się pod widelcemPodaję go na świąteczny obiad i wszyscy się zachwycają. Soczysty, delikatny i rozpada się pod widelcem
Świąteczna kostka bez pieczenia. Co roku wszyscy goście skupiają się tylko na niejŚwiąteczna kostka bez pieczenia. Co roku wszyscy goście skupiają się tylko na niej
Do ciasta ziemniaczanego dodaję szybki farsz i wkładam do piekarnika. Cała rodzina zajada ze smakiemDo ciasta ziemniaczanego dodaję szybki farsz i wkładam do piekarnika. Cała rodzina zajada ze smakiem
Świąteczne ciasteczka z białą czekoladą. Wyglądają jak z cukierni, a zrobisz w domuŚwiąteczne ciasteczka z białą czekoladą. Wyglądają jak z cukierni, a zrobisz w domu
Ciasto jabłkowo-budyniowe pod orzechową pierzynką. Każda warstwa wypieku to prawdziwe złotoCiasto jabłkowo-budyniowe pod orzechową pierzynką. Każda warstwa wypieku to prawdziwe złoto
Pierwszy raz zjadłam je u kuzynki. Od tej pory co roku goszczą na wigilijnym stolePierwszy raz zjadłam je u kuzynki. Od tej pory co roku goszczą na wigilijnym stole
Wybrane dla Ciebie
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami