Przygotuj ciekawy i smaczny tort na bazie naleśników. Przełóż je jabłkowym farszem z dodatkiem korzennych przypraw i delikatnym kremem z mascarpone. Zanim podasz torcik swoim gościom, koniecznie zajmij się brzegami naleśników. Niby mały szczegół, a efekt naprawdę jest zachwycający. Listę składników znajdziesz poniżej. Obejrzyj nasze wideo, gdzie krok po kroku pokazujemy, jak zrobić pyszny deser bez pieczenia.
Składniki na jabłkowy farsz:
- 4 duże jabłka,
- 80 g cukru brązowego,
- 40 g masła,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- ⅓ łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej,
- ⅓ szklanki wody.
Krem:
- 250 g serka mascarpone,
- 150 ml śmietanki 30 proc.,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego.
Dodatki:
- 6 naleśników,
- ciemne kakao do posypania,
- świeża mięta do dekoracji.
O czym warto pamiętać:
- Do przygotowania tortu w ciekawym wydaniu będziesz potrzebować 6 naleśników.
- Ciasto na naleśniki powinno być jednolite i gęste. Aby otrzymać takie efekty, musisz chwilę nad nim popracować, ale uwierz nam na słowo, efekt jest tego wart.
- Najpierw połącz mokre składniki. Kiedy mieszanka będzie już jednolita, wsyp do miski mąkę i sól.
- Jeśli chcesz, aby naleśniki były jeszcze bardziej puszyste, do przepisu użyj wodę gazowaną.
- Nie zapomnij też dodać odrobiny oleju. Dzięki temu ciasto nie będzie przywierać do patelni podczas smażenia.
- Gotowe ciasto na naleśniki należy odstawić na 30 minut, aby obecny w mące gluten mógł zacząć pracować. Ciasto po odpoczynku będzie puszyste, elastyczne i gęste.
- Naleśniki smaż na dobrze rozgrzanej patelni z niewielkim dodatkiem oleju. Możesz rozprowadzić go przy pomocy kuchennego pędzelka. Nadmiar oleju z patelni pomoże usunąć ręcznik kuchenny.
- Do rozprowadzenia ciasta na patelni użyj chochli.
- Każdego naleśnika smaż ok. 2-3 minut z obu stron.
- Mieszankę na farsz smaż ok. 20 minut od chwili, kiedy na patelni znajdą się wszystkie składniki.
- Jak ma wyglądać sama konstrukcja? Spód to oczywiście naleśnik, bezpośrednio na nim rozprowadź trochę kremu i dodaj jabłka z patelni. Na wierzchu ułóż ponownie naleśnika. Cały proces powtarzaj do chwili wyczerpania składników.
- Tort po złożeniu wstaw do lodówki na 4 godziny.
- Przed podaniem nie zapomnij o delikatnym podniesieniu brzegów naleśników ku górze. W ten sposób uzyskasz efekt rozkwitającego kwiatu. Wisienką na torcie będzie posypanie deseru ciemnym kakao i udekorowanie go listkiem świeżej mięty. Smacznego.