Sebastian LuberaMarzena Pęcak

Halloweenowa pinsa z pieczarkowymi czaszkami. Smakuje i straszy jednocześnie

Na tegoroczną zabawę halloweenową przygotuj pinsę z pieczarkowymi czaszkami. Ich zrobienie zajmie ci dosłownie 5 minut, a efekt naprawdę zapada w pamięci. Tak oryginalną przekąskę twoi goście będą wspominać przez kilka następnych miesięcy. Lista składników czeka poniżej. Koniecznie obejrzyj nasze wideo, gdzie dokładnie zdradzamy, jak przygotować oryginalną przekąskę na ciepło.

Pinsa to włoski wypiek przypominający pizzę, ale o zupełnie innym charakterze. Jej ciasto powstaje z mieszanki kilku rodzajów mąk – najczęściej pszennej, ryżowej i sojowej – oraz dużej ilości wody i odrobiny drożdży. Dzięki długiemu dojrzewaniu (nawet do 72 godzin) pinsa jest lekka, chrupiąca z zewnątrz i puszysta w środku. Wywodzi się z okolic Rzymu i często określana jest jako "starożytna pizza", choć smakiem i strukturą bije klasyczną wersję na głowę.

Coraz częściej gotową pinsę znajdziemy też w marketach – wystarczy ją podgrzać w piekarniku i dodać ulubione składniki, by w kilka minut cieszyć się smakiem włoskiego przysmaku.

Składniki:

  • 4 pieczarki,
  • 250 g podpieczonej pinsy,
  • 180 g sosu pomidorowego,
  • 60 g szynki,
  • 70 g czarnych oliwek,
  • 100 g tartej mozzarelli,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek.

O czym warto pamiętać:

  • Wstaw pinsę do piekarnika, aby ją wstępnie podpiec.
  • W międzyczasie przygotuj czaszki z pieczarek. Zacznij od podzielenia każdej pieczarki z trzonkiem na pół.
  • Następnie przy pomocy plastikowej słomki o średnicy 1 cm wydrąż dwa otwory, które będą pełnić funkcję oczu.
  • Nosek wytnij przy pomocy ostrego nożyka.
  • Kuchenny gadżet przyda się również przy pracy z trzonkiem pieczarki. Ponacinaj go w pionowe paski. I ostatni element czaszki, a mianowicie zęby, są gotowe. 
  • Na pinsie rozprowadź sos pomidorowy i dodaj ulubione dodatki. My tym razem postawiliśmy na czarne oliwki, szynkę oraz mozzarellę.
  • Oczywiście jest to tylko inspiracja. Jeśli organizujesz przyjęcie halloweenowe, przygotuj kilka różnych kombinacji, aby każdy z gości mógł znaleźć coś dla siebie.
  • Na koniec dodaj pieczarkowe czaszki. Całą przekąskę polej delikatnie oliwą z oliwek.
  • Pinsę z dodatkami wstaw do nagrzanego do 220 stopni Celsjusza piekarnika na 6-8 minut.
  • Gotową przekąskę najlepiej serwować na ciepło z ulubionymi sosami.
Więcej wideo
Mama na każde imieniny robi Usta Adama. Ja zrobię na święta, bo to ciasto zawsze jest hitemMama na każde imieniny robi Usta Adama. Ja zrobię na święta, bo to ciasto zawsze jest hitem
Podaję go na świąteczny obiad i wszyscy się zachwycają. Soczysty, delikatny i rozpada się pod widelcemPodaję go na świąteczny obiad i wszyscy się zachwycają. Soczysty, delikatny i rozpada się pod widelcem
Świąteczna kostka bez pieczenia. Co roku wszyscy goście skupiają się tylko na niejŚwiąteczna kostka bez pieczenia. Co roku wszyscy goście skupiają się tylko na niej
Do ciasta ziemniaczanego dodaję szybki farsz i wkładam do piekarnika. Cała rodzina zajada ze smakiemDo ciasta ziemniaczanego dodaję szybki farsz i wkładam do piekarnika. Cała rodzina zajada ze smakiem
Świąteczne ciasteczka z białą czekoladą. Wyglądają jak z cukierni, a zrobisz w domuŚwiąteczne ciasteczka z białą czekoladą. Wyglądają jak z cukierni, a zrobisz w domu
Ciasto jabłkowo-budyniowe pod orzechową pierzynką. Każda warstwa wypieku to prawdziwe złotoCiasto jabłkowo-budyniowe pod orzechową pierzynką. Każda warstwa wypieku to prawdziwe złoto
Pierwszy raz zjadłam je u kuzynki. Od tej pory co roku goszczą na wigilijnym stolePierwszy raz zjadłam je u kuzynki. Od tej pory co roku goszczą na wigilijnym stole
Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza