InspiracjeChrupiąca przekąska za grosze. Cała miska zniknie raz-dwa

Chrupiąca przekąska za grosze. Cała miska zniknie raz‑dwa

Przekąski
Przekąski
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

05.12.2023 17:32

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Chipsy, precelki, paluszki, nachosy, orzeszki – kto nie lubi czasami sięgnąć po takie przysmaki na domowej imprezie albo podczas oglądania filmu czy meczu? Problem w tym, że większość słonych przekąsek jest po prostu… nudna. Jak przygotować coś bardziej oryginalnego?

Chipsy z salami

Plasterki salami (200 g) układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i umieszczamy w piekarniku, nagrzanym do 160 st. Pieczemy, aż staną się chrupiące, około 20-25 minut. Smakowite chipsy serwujemy z sosem, który przygotowujemy, mieszając majonez (2 łyżki), czerwony ocet winny (łyżka), drobno posiekaną natkę pietruszki (2 łyżeczki), musztardę Dijon (łyżeczka), suszone oregano, sól i pieprz.

Prażone pestki dyni

Nasiona dyni (pół szklanki) mieszamy z roztopionym masłem (łyżka) i wykładamy na blachę do pieczenia. Posypujemy solą czosnkową lub suszonym czosnkiem (pół łyżeczki) oraz drobno startym parmezanem (łyżka). Mieszamy, by równomiernie pokryć pestki, które następnie zapiekamy przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jajka w sojowej marynacie

Pyszny pomysł dla miłośników jajek na twardo. Po ugotowaniu dodajemy je do marynaty przygotowanej z wody (pół szklanki), sosu sojowego (5-6 łyżek), rozgniecionego czosnku (4 ząbki), cukru (2 łyżki), octu ryżowego (2 łyżki) oraz płatków chili (łyżeczka), gotowanej na wolnym ogniu przez 10 minut. Pozostawiamy je w tej zalewie przez przynajmniej godzinę, podajemy przekrojone na pół, skropione olejem sezamowym i posypane sezamem.

Chipsy z jarmużu

Ulubiony przysmak wielu gwiazd, np. supermodelki Heidi Klum, z powodzeniem zastępujący niezbyt korzystne dla naszego zdrowia tradycyjne chipsy ziemniaczane. Jak przygotować ich jarmużową alternatywę? Porwane na mniejsze kawałki liście jarmużu wystarczy posmarować olejem z dodatkiem soli i słodkiej papryki, a następnie piec kilka minut w piekarniku nagrzanym do temp. 100-120 stopni. Należy uważać, by chipsy za bardzo się nie przypaliły.

Paluchy serowe

Potrzebujemy dwóch płatów ciasta francuskiego. Jeden smarujemy roztrzepanym jajkiem, po czym posypujemy startym serem, a następnie przykrywamy drugim płatem, lekko dociskając. Ciasto kroimy na paski o szerokości 1,5-2 cm. Każdy skręcamy, bo powstała spirala, po czym układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Smarujemy oliwą lub jajkiem, posypujemy przyprawami (najlepiej ziarenkami sezamu albo czarnuszki) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200-220 st. Pieczemy około kwadransa, aż paluchy ładnie się zarumienią.

Nerkowce w curry

Orzechy nerkowca (2 szklanki) mieszamy z oliwą (łyżka) i solą (łyżka), po czym układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 150 stopniach, około kwadrans. W międzyczasie, w miseczce mieszamy curry (2 łyżeczki), cukier (pół łyżeczki), mieloną kurkumę (pół łyżeczki), słodką paprykę (2 łyżeczki) i świeżo mielony pieprz (łyżeczka) z sokiem wyciśniętym z limonki. Orzechy obtaczamy w tej emulsji i znów wstawiamy do piekarnika, na kwadrans. Podajemy na ciepło lub po ostygnięciu.

przekąski
przekąski© Adobe Stock | ALICE KOROLEVICH

Chipsy z makaronu

Świetny pomysł na wykorzystanie pozostałego z obiadu makaronu, najlepiej kokardek. Powinien być ugotowany "al dente". Wkładamy go do miski i obtaczamy w tartym parmezanie, suszonym oregano oraz sproszkowanym czosnku. Następnie podsmażamy w głębokim tłuszczu, aż nabierze złocistego koloru i chrupkości. Podajemy z sosem, np. marinara (z pomidorów, oliwy, czosnku i oregano).

Falafele z bobu

Bób, świeży lub mrożony (szklanka) obgotowujemy. Nie obierając z łupin, umieszczamy go w blenderze, dodajemy pokrojoną cebulę, kilka ząbków czosnku oraz natkę pietruszki. Miksujemy, po czym uzyskaną masę doprawiamy podprażonymi i zmielonymi: kolendrą i kminem, a także gałką muszkatołową oraz solą. Mieszamy, odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie formujemy kule wielkości orzecha włoskiego, które smażymy na głębokim tłuszczu, po wyjęciu odsączając na ręczniku papierowym.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl