Wyciskanie czosnku będzie jeszcze prostsze. Wystarczy pominąć jeden krok

Uwierzyłbyś, gdybyśmy powiedzieli, że istnieje duże prawdopodobieństwo, że do tej pory używałeś praski do czosnku niezgodnie z zamysłem jej wynalazcy? Pewnie nie. I dlatego idziemy o zakład, że tuż po przeczytaniu tego artykułu natychmiast polecisz do kuchni sprawdzić nasze słowa. Wtedy wszystko stanie się jasne!

Praska do czosnku to przydatne urządzenie. Większość nie wie, jak bardzoPraska do czosnku to przydatne urządzenie. Większość nie wie, jak bardzo
Źródło zdjęć: © Canva | pixelshot

Czosnek to jeden z podstawowych budulców olbrzymiej ilości potraw. Nic dziwnego, że sięgamy po niego w naszych kuchniach niezwykle często. Nadanie przygotowywanym posiłkom smaku i aromatu czosnku najczęściej odbywa się poprzez wykorzystanie praski do czosnku. Jak się okazuje, większość z nas używa jej... źle. Albo inaczej: nie jest to być może zachowanie niepoprawne, za to tracimy na nim swój cenny czas.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kremowy sernik z pomarańczową nutką. Obłędnie smaczny

Praska do czosnku — jak jej używać?

Praska, prasa, wyciskacz, szatkownica. Zwał, jak zwał — to zawsze to samo urządzenie. Znasz je doskonale: z jednej strony koszyczek z dziurkami, z drugiej stalowy dociskacz, który przepycha ząbki warzywa przez rozdrabniacz, oszczędzając nam masy roboty i czasu spędzonego na ręcznym szatkowaniu czosnku. A skoro właśnie o oszczędność cennych w kuchni minut chodzi, to czemu by nie wykorzystać tego dobrodziejstwa w pełni?

Większość (zaryzykujemy nawet stwierdzenie, że prawie wszyscy) przed umieszczeniem ząbków czosnku w prasce, obiera je ze skórki. I uwaga — robią to zupełnie niepotrzebnie. Otóż praska polega właśnie na tym, że twarda łupina nie zostaje przepuszczona przez maleńkie dziurki koszyczka, a tym samym zostaje w jego środku. Słowem: nie obierając czosnku, uzyskasz ten sam efekt, co marnując czas na jego obieranie. Bez sensu, prawda?

Praska do czosnku zatrzyma łupiny, a ząbki byliny zostaną rozdrobnione
Praska do czosnku zatrzyma łupiny, a ząbki byliny zostaną rozdrobnione © Canva | Counselling

Jak pozbyć się zapachu czosnku z rąk?

Obieranie czosnku to nie tylko strata czasu, ale również narażenie się na to, że nasze dłonie jeszcze przez wiele godzin będą specyficznie pachniały. Bądźmy uczciwi: aromat, który chętnie czujemy na pieczeni, nie jest mile widzianym gościem na naszej skórze. Co więcej, jego pozbycie się jest dosyć trudne; przynajmniej wtedy, gdy nie wie się, jak to sprytnie zrobić.

W takiej sytuacji należy uzbroić się w znajomość któregoś z tych trzech trików. Okazuje się, że najskuteczniejszymi sposobami pozbycia się zapachu czosnku z dłoni są:

  • pocieranie dłońmi o metal, na przykład łyżkę,
  • oczyszczenie rąk mieloną kawą,
  • umycie dłoni o papkę zrobioną z soli i soku z cytryny.

Pamiętaj, żeby przed zastosowaniem tych metod (zwłaszcza ostatniej) upewnić się, że nie masz na dłoniach żadnych skaleczeń. To by mogło zaboleć!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze