PoradyWyciskanie czosnku będzie jeszcze prostsze. Wystarczy pominąć jeden krok

Wyciskanie czosnku będzie jeszcze prostsze. Wystarczy pominąć jeden krok

Praska do czosnku to przydatne urządzenie. Większość nie wie, jak bardzo
Praska do czosnku to przydatne urządzenie. Większość nie wie, jak bardzo
Źródło zdjęć: © Canva | pixelshot
26.11.2023 15:25

Uwierzyłbyś, gdybyśmy powiedzieli, że istnieje duże prawdopodobieństwo, że do tej pory używałeś praski do czosnku niezgodnie z zamysłem jej wynalazcy? Pewnie nie. I dlatego idziemy o zakład, że tuż po przeczytaniu tego artykułu natychmiast polecisz do kuchni sprawdzić nasze słowa. Wtedy wszystko stanie się jasne!

Czosnek to jeden z podstawowych budulców olbrzymiej ilości potraw. Nic dziwnego, że sięgamy po niego w naszych kuchniach niezwykle często. Nadanie przygotowywanym posiłkom smaku i aromatu czosnku najczęściej odbywa się poprzez wykorzystanie praski do czosnku. Jak się okazuje, większość z nas używa jej... źle. Albo inaczej: nie jest to być może zachowanie niepoprawne, za to tracimy na nim swój cenny czas.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Praska do czosnku — jak jej używać?

Praska, prasa, wyciskacz, szatkownica. Zwał, jak zwał — to zawsze to samo urządzenie. Znasz je doskonale: z jednej strony koszyczek z dziurkami, z drugiej stalowy dociskacz, który przepycha ząbki warzywa przez rozdrabniacz, oszczędzając nam masy roboty i czasu spędzonego na ręcznym szatkowaniu czosnku. A skoro właśnie o oszczędność cennych w kuchni minut chodzi, to czemu by nie wykorzystać tego dobrodziejstwa w pełni?

Większość (zaryzykujemy nawet stwierdzenie, że prawie wszyscy) przed umieszczeniem ząbków czosnku w prasce, obiera je ze skórki. I uwaga — robią to zupełnie niepotrzebnie. Otóż praska polega właśnie na tym, że twarda łupina nie zostaje przepuszczona przez maleńkie dziurki koszyczka, a tym samym zostaje w jego środku. Słowem: nie obierając czosnku, uzyskasz ten sam efekt, co marnując czas na jego obieranie. Bez sensu, prawda?

Praska do czosnku zatrzyma łupiny, a ząbki byliny zostaną rozdrobnione
Praska do czosnku zatrzyma łupiny, a ząbki byliny zostaną rozdrobnione © Canva | Counselling

Jak pozbyć się zapachu czosnku z rąk?

Obieranie czosnku to nie tylko strata czasu, ale również narażenie się na to, że nasze dłonie jeszcze przez wiele godzin będą specyficznie pachniały. Bądźmy uczciwi: aromat, który chętnie czujemy na pieczeni, nie jest mile widzianym gościem na naszej skórze. Co więcej, jego pozbycie się jest dosyć trudne; przynajmniej wtedy, gdy nie wie się, jak to sprytnie zrobić.

W takiej sytuacji należy uzbroić się w znajomość któregoś z tych trzech trików. Okazuje się, że najskuteczniejszymi sposobami pozbycia się zapachu czosnku z dłoni są:

  • pocieranie dłońmi o metal, na przykład łyżkę,
  • oczyszczenie rąk mieloną kawą,
  • umycie dłoni o papkę zrobioną z soli i soku z cytryny.

Pamiętaj, żeby przed zastosowaniem tych metod (zwłaszcza ostatniej) upewnić się, że nie masz na dłoniach żadnych skaleczeń. To by mogło zaboleć!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także