My gotujemy w wodzie, a Amerykanie zanurzają w cieście i smażą. Ta przekąska to niebo w gębie

Corn dogi to popularna amerykańska przekąska, która składa się z parówki obtoczonej w cieście kukurydzianym i usmażonej na głębokim tłuszczu. To smaczna i sycąca propozycja, która sprawdzi się zarówno na imprezie, jak i podczas domowego obiadu.

Przepis na amerykańskie corn dogiPrzepis na amerykańskie corn dogi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Amerykański corn dog, nazywany czasem cozy dog, to jedna z najbardziej ikonicznych przekąsek z krainy fast foodu. Parówki smażone w głębokim tłuszczu, oblane ciastem kukurydzianym i podawane na patyku to kulinarne arcydzieło, które zdobyło serca wielu amerykańskich smakoszy. Choć nie jest to danie, które można nazwać lekkim czy dietetycznym, to z pewnością stanowi prawdziwą ucztę dla podniebienia. Spróbujmy odkryć tajniki tego przysmaku oraz to, jak go przygotować w domowym zaciszu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tak przygotowanego kalafiora nigdy wcześniej nie jadłam. Z tymi dodatkami to prawdziwe niebo w gębie

Przepis na domowe corn dogi

Składniki:

  • 7 parówek,
  • 80 g mąki pszennej,
  • 80 g mąki kukurydzianej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • szczypta pieprzu,
  • 1 jajko,
  • 160 ml mleka,
  • dodatkowa mąka pszenna (do obtaczania),
  • olej do smażenia.

Krok 1: Przygotowanie ciasta

W wysokim naczyniu połącz mąki, proszek do pieczenia, sól, cukier i pieprz. Następnie wbij jajko i stopniowo dodawaj mleko, mieszając, aż uzyskasz gęstą, lejącą się konsystencję ciasta.

Krok 2: Przygotowanie parówek

Parówki (możesz je dodatkowo przeciąć na pół) nabij na patyczki do szaszłyków, obtocz w mące, a następnie zanurz dokładnie w przygotowanym cieście. Nadmiar ciasta delikatnie strząśnij.

Krok 3: Smażenie corn dogów

Rozgrzej olej do głębokiego smażenia. Smaż corn dogi przez kilka minut, aż do uzyskania złocistego koloru. Odsącz na ręczniku papierowym.

Teraz możesz podać swoje domowe corn dogi z ulubionym sosem, keczupem, musztardą czy świeżą surówką coleslaw.

Corn dog to nie tylko pyszna przekąska, ale także kawałek historii amerykańskiego jedzenia ulicznego. Warto poświęcić chwilę, aby samodzielnie przygotować tę klasyczną przekąskę i delektować się smakiem, który zdobył serca milionów. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy