Kiedy należy solić jajecznicę? Wyjaśniamy to raz na zawsze

Każdy z nas robi jajecznicę trochę inaczej. Przy tym prostym daniu liczy się najmniejszy szczegół. Choćby taka kwestia jak solenie. Czy ma to znaczenie, że doprawia się jajka na początku, w trakcie smażenia, a może dopiero na talerzu? Zdania na ten temat są podzielone, ale nauka mówi wprost.

Dodanie ricotty do jajecznicy to sposób na jej wzgogacenieDodanie ricotty do jajecznicy to sposób na jej wzgogacenie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Ostatnio pisałam o ulubionej jajecznicy Bartka Kulczyńskiego, znanego dietetyka. Stosuje on do tej potrawy mnóstwo przypraw, m.in. kolendrę, paprykę i kurkumę. Jednak eksperci kulinarni twierdzą, że wspaniały smak jajecznicy można uzyskać, używając tylko jednej przyprawy, nie potrzeby sięgać po inne. Wiadomo, chodzi o sól.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Prażnica na bretlingach - jajecznica po kaszubsku

Kiedy solić jajecznicę?

I tu właśnie pojawia się problem — niby banalny, ale wywołujący spory. Kiedy powinno się solić jajecznicę? Wiele osób dodaje sól już na etapie roztrzepywania jajek, zanim trafią one na patelnię. Czy to prawidłowa praktyka?

Niektórzy kucharze, w tym Gordon Ramsay, lansują pogląd, by jajecznicę doprawiać dopiero na talerzu, bo sól użyta w trakcie smażenia jajek może rzekomo popsuć ich konsystencję. Z kolei Harold McGee, autor kultowej książki "On Food and Cooking: The Science and Lore of The Kitchen", twierdzi, że sól rozpuszcza się w jajkach, co doprowadza do rozdzielania się naładowanych jonów, a to pobudza proces krzepnięcia. Jednak mimo to jajka nie twardnieją szybciej.

"[...] choć sól działa jak katalizator, który powoduje wiązanie białek w niższych temperaturach, jednocześnie pełni rolę bufora, który zapobiega zbytniemu zbliżaniu się białek do siebie i zmniejsza ryzyko wypchnięcia z nich wody" - tłumaczy McGee na łamach serwisu Serious Eats.

Czy sól ma wpływ na konsystencję jajecznicy?

O tym samym zjawisku pisze Marta Szumiata, technolożka żywności i autorka bloga Nauka na talerzu. Podkreśla, że sól nie dopuszcza, by białka jajka tworzyły ścisłe połączenia, dlatego jajecznica pozostaje puszysta i lekka. Sól wręcz zapobiega, żeby jajka nie były za bardzo zbite.

Wnioski? Sól nie wpływa na konsystencję jajecznicy, więc nawet solenie jej na początku smażenia nie jest błędem. Moment doprawiania nie ma po prostu w tym przypadku większego znaczenia.

Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟