Kiedy należy solić jajecznicę? Wyjaśniamy to raz na zawsze

Każdy z nas robi jajecznicę trochę inaczej. Przy tym prostym daniu liczy się najmniejszy szczegół. Choćby taka kwestia jak solenie. Czy ma to znaczenie, że doprawia się jajka na początku, w trakcie smażenia, a może dopiero na talerzu? Zdania na ten temat są podzielone, ale nauka mówi wprost.

Kiedy należy solić jajecznicę? Wyjaśniamy to raz na zawszeDodanie ricotty do jajecznicy to sposób na jej wzgogacenie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert
SKOMENTUJ

Ostatnio pisałam o ulubionej jajecznicy Bartka Kulczyńskiego, znanego dietetyka. Stosuje on do tej potrawy mnóstwo przypraw, m.in. kolendrę, paprykę i kurkumę. Jednak eksperci kulinarni twierdzą, że wspaniały smak jajecznicy można uzyskać, używając tylko jednej przyprawy, nie potrzeby sięgać po inne. Wiadomo, chodzi o sól.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Prażnica na bretlingach - jajecznica po kaszubsku

Kiedy solić jajecznicę?

I tu właśnie pojawia się problem — niby banalny, ale wywołujący spory. Kiedy powinno się solić jajecznicę? Wiele osób dodaje sól już na etapie roztrzepywania jajek, zanim trafią one na patelnię. Czy to prawidłowa praktyka?

Niektórzy kucharze, w tym Gordon Ramsay, lansują pogląd, by jajecznicę doprawiać dopiero na talerzu, bo sól użyta w trakcie smażenia jajek może rzekomo popsuć ich konsystencję. Z kolei Harold McGee, autor kultowej książki "On Food and Cooking: The Science and Lore of The Kitchen", twierdzi, że sól rozpuszcza się w jajkach, co doprowadza do rozdzielania się naładowanych jonów, a to pobudza proces krzepnięcia. Jednak mimo to jajka nie twardnieją szybciej.

"[...] choć sól działa jak katalizator, który powoduje wiązanie białek w niższych temperaturach, jednocześnie pełni rolę bufora, który zapobiega zbytniemu zbliżaniu się białek do siebie i zmniejsza ryzyko wypchnięcia z nich wody" - tłumaczy McGee na łamach serwisu Serious Eats.

Czy sól ma wpływ na konsystencję jajecznicy?

O tym samym zjawisku pisze Marta Szumiata, technolożka żywności i autorka bloga Nauka na talerzu. Podkreśla, że sól nie dopuszcza, by białka jajka tworzyły ścisłe połączenia, dlatego jajecznica pozostaje puszysta i lekka. Sól wręcz zapobiega, żeby jajka nie były za bardzo zbite.

Wnioski? Sól nie wpływa na konsystencję jajecznicy, więc nawet solenie jej na początku smażenia nie jest błędem. Moment doprawiania nie ma po prostu w tym przypadku większego znaczenia.

Wybrane dla Ciebie

Polacy piją i się nie przejmują. W ciepły dzień taka woda to trucizna
Polacy piją i się nie przejmują. W ciepły dzień taka woda to trucizna
Karol Okrasa dodaje do mięsa mielonego. To dlatego jego kotlety są takie soczyste i aromatyczne
Karol Okrasa dodaje do mięsa mielonego. To dlatego jego kotlety są takie soczyste i aromatyczne
Jesz truskawki codziennie? Oto jak faktycznie wpływają na twój organizm
Jesz truskawki codziennie? Oto jak faktycznie wpływają na twój organizm
W tych dniach będzie największe grzybobranie. Leśnicy wskazują konkretną datę
W tych dniach będzie największe grzybobranie. Leśnicy wskazują konkretną datę
To najgorsze polskie dania na świecie. Obcokrajowców mdli na samą myśl o nich
To najgorsze polskie dania na świecie. Obcokrajowców mdli na samą myśl o nich
Niepozorne, a działają jak naturalny lek. Tak kiszone ogórki wpływają na twój organizm
Niepozorne, a działają jak naturalny lek. Tak kiszone ogórki wpływają na twój organizm
Pierś z kurczaka i kilka dodatków. Po pokrojeniu i wymieszaniu smażę najlepsze kotlety świata
Pierś z kurczaka i kilka dodatków. Po pokrojeniu i wymieszaniu smażę najlepsze kotlety świata
Zrób wiosenne pierogi z różowym farszem. Dodatek sera podkręci wyrazisty smak
Zrób wiosenne pierogi z różowym farszem. Dodatek sera podkręci wyrazisty smak
Nie kupuję śliwek, biorę rabarbar. Te knedle smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Nie kupuję śliwek, biorę rabarbar. Te knedle smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Ugotuj kaszę gryczaną w ten sposób. Będzie wyjątkowo sypka i apetyczna
Ugotuj kaszę gryczaną w ten sposób. Będzie wyjątkowo sypka i apetyczna
Zamiast lepić pierogi, robię ruskie kluski. Każdy prosi o dokładkę
Zamiast lepić pierogi, robię ruskie kluski. Każdy prosi o dokładkę
Już nie zagęszczam sosu ani mąką, ani śmietaną. Mam lepszy sposób
Już nie zagęszczam sosu ani mąką, ani śmietaną. Mam lepszy sposób