Kiedy należy solić jajecznicę? Wyjaśniamy to raz na zawsze

Każdy z nas robi jajecznicę trochę inaczej. Przy tym prostym daniu liczy się najmniejszy szczegół. Choćby taka kwestia jak solenie. Czy ma to znaczenie, że doprawia się jajka na początku, w trakcie smażenia, a może dopiero na talerzu? Zdania na ten temat są podzielone, ale nauka mówi wprost.

Dodanie ricotty do jajecznicy to sposób na jej wzgogacenieDodanie ricotty do jajecznicy to sposób na jej wzgogacenie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Ostatnio pisałam o ulubionej jajecznicy Bartka Kulczyńskiego, znanego dietetyka. Stosuje on do tej potrawy mnóstwo przypraw, m.in. kolendrę, paprykę i kurkumę. Jednak eksperci kulinarni twierdzą, że wspaniały smak jajecznicy można uzyskać, używając tylko jednej przyprawy, nie potrzeby sięgać po inne. Wiadomo, chodzi o sól.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Prażnica na bretlingach - jajecznica po kaszubsku

Kiedy solić jajecznicę?

I tu właśnie pojawia się problem — niby banalny, ale wywołujący spory. Kiedy powinno się solić jajecznicę? Wiele osób dodaje sól już na etapie roztrzepywania jajek, zanim trafią one na patelnię. Czy to prawidłowa praktyka?

Niektórzy kucharze, w tym Gordon Ramsay, lansują pogląd, by jajecznicę doprawiać dopiero na talerzu, bo sól użyta w trakcie smażenia jajek może rzekomo popsuć ich konsystencję. Z kolei Harold McGee, autor kultowej książki "On Food and Cooking: The Science and Lore of The Kitchen", twierdzi, że sól rozpuszcza się w jajkach, co doprowadza do rozdzielania się naładowanych jonów, a to pobudza proces krzepnięcia. Jednak mimo to jajka nie twardnieją szybciej.

"[...] choć sól działa jak katalizator, który powoduje wiązanie białek w niższych temperaturach, jednocześnie pełni rolę bufora, który zapobiega zbytniemu zbliżaniu się białek do siebie i zmniejsza ryzyko wypchnięcia z nich wody" - tłumaczy McGee na łamach serwisu Serious Eats.

Czy sól ma wpływ na konsystencję jajecznicy?

O tym samym zjawisku pisze Marta Szumiata, technolożka żywności i autorka bloga Nauka na talerzu. Podkreśla, że sól nie dopuszcza, by białka jajka tworzyły ścisłe połączenia, dlatego jajecznica pozostaje puszysta i lekka. Sól wręcz zapobiega, żeby jajka nie były za bardzo zbite.

Wnioski? Sól nie wpływa na konsystencję jajecznicy, więc nawet solenie jej na początku smażenia nie jest błędem. Moment doprawiania nie ma po prostu w tym przypadku większego znaczenia.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy