Właśnie pojawiły się w sklepach. Cena przyprawia o zawrót głowy

Chociaż do sezonu na szparagi jeszcze trochę zostało, to stęsknieni za ich smakiem mogą skusić się już na pierwsze zakupy. Za zielony przysmak trzeba będzie jednak słono zapłacić.

Szparagi pojawiły się w sklepachSzparagi pojawiły się w sklepach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Im bliżej do wiosny, tym z większym zniecierpliwieniem wyczekujemy świeżych warzyw i owoców. Wszystko zaczyna się od nowalijek, później przychodzi czas na inne produkty od polskich rolników. Podczas zakupów w Biedronce i Lidlu można zauważyć jednak, że już teraz na półkach czekają chrupiące, zielone szparagi. Na widok ceny można jednak szybko stracić na nie apetyt.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lepsze niż pierniczki. Ciasteczka Anielskie Oczy piekę przez cały rok

Sezon na szparagi

W Polsce sezon na szparagi jest dość krótki, więc warto wykorzystać go w pełni. Trwa on od początku maja do końca czerwca. W tym okresie szparagi są najświeższe, najbardziej soczyste i mają najwięcej wartości odżywczych.

W Polsce najpopularniejsze są szparagi białe i zielone. Szparagi białe rosną pod ziemią, a zielone nad ziemią, co nadaje im charakterystyczny kolor. Najlepiej kupować je na lokalnych bazarkach i targowiskach, gdzie są dostępne od lokalnych rolników.

Cena szparagów

Mimo że do maja zostało jeszcze sporo czasu, to w supermarketach znaleźć już można kuszące pęczki szparagów. Cena kusi już mniej, bo za porcję zapłacić trzeba ok. 17-18 zł. Cena może się różnić w zależności od sklepu czy trwającej w nich promocjach. Gdy zacznie się sezon, można będzie kupić je kilka złotych taniej.

szparagi
szparagi © Pixabay

Skoro do sezonu zostało jeszcze trochę czasu, to skąd wzięły się w sklepach? Odpowiedź jest prosta — pochodzą z importu. Wiele szparagów dostępnych w sklepach na początku roku pochodzi z krajów o cieplejszym klimacie, takich jak Hiszpania czy Włochy. Tam sezon na szparagi zaczyna się wcześniej. Dzięki nowoczesnym metodom transportu i przechowywania, świeże warzywa i owoce mogą być sprowadzane z różnych części świata. To sprawia, że produkty sezonowe w jednym kraju mogą być dostępne w innym kraju poza sezonem.

Chociaż warto wspierać lokalnych producentów żywności, to poza sezonem można nieco zgrzeszyć. O ile oczywiście sama cena nie okaże się być dla nas odstraszająca.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo