Właśnie pojawiły się w sklepach. Cena przyprawia o zawrót głowy

Chociaż do sezonu na szparagi jeszcze trochę zostało, to stęsknieni za ich smakiem mogą skusić się już na pierwsze zakupy. Za zielony przysmak trzeba będzie jednak słono zapłacić.

Szparagi pojawiły się w sklepachSzparagi pojawiły się w sklepach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Im bliżej do wiosny, tym z większym zniecierpliwieniem wyczekujemy świeżych warzyw i owoców. Wszystko zaczyna się od nowalijek, później przychodzi czas na inne produkty od polskich rolników. Podczas zakupów w Biedronce i Lidlu można zauważyć jednak, że już teraz na półkach czekają chrupiące, zielone szparagi. Na widok ceny można jednak szybko stracić na nie apetyt.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lepsze niż pierniczki. Ciasteczka Anielskie Oczy piekę przez cały rok

Sezon na szparagi

W Polsce sezon na szparagi jest dość krótki, więc warto wykorzystać go w pełni. Trwa on od początku maja do końca czerwca. W tym okresie szparagi są najświeższe, najbardziej soczyste i mają najwięcej wartości odżywczych.

W Polsce najpopularniejsze są szparagi białe i zielone. Szparagi białe rosną pod ziemią, a zielone nad ziemią, co nadaje im charakterystyczny kolor. Najlepiej kupować je na lokalnych bazarkach i targowiskach, gdzie są dostępne od lokalnych rolników.

Cena szparagów

Mimo że do maja zostało jeszcze sporo czasu, to w supermarketach znaleźć już można kuszące pęczki szparagów. Cena kusi już mniej, bo za porcję zapłacić trzeba ok. 17-18 zł. Cena może się różnić w zależności od sklepu czy trwającej w nich promocjach. Gdy zacznie się sezon, można będzie kupić je kilka złotych taniej.

szparagi
szparagi © Pixabay

Skoro do sezonu zostało jeszcze trochę czasu, to skąd wzięły się w sklepach? Odpowiedź jest prosta — pochodzą z importu. Wiele szparagów dostępnych w sklepach na początku roku pochodzi z krajów o cieplejszym klimacie, takich jak Hiszpania czy Włochy. Tam sezon na szparagi zaczyna się wcześniej. Dzięki nowoczesnym metodom transportu i przechowywania, świeże warzywa i owoce mogą być sprowadzane z różnych części świata. To sprawia, że produkty sezonowe w jednym kraju mogą być dostępne w innym kraju poza sezonem.

Chociaż warto wspierać lokalnych producentów żywności, to poza sezonem można nieco zgrzeszyć. O ile oczywiście sama cena nie okaże się być dla nas odstraszająca.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy