Nie daj się przesileniu i unikaj tych produktów. Kuszą w sklepach, ale są napakowane chemią

Przesilenie wiosenne to czas dużych wahań pogodowych, podczas których organizm potrzebuje wsparcia. Ewa Wachowicz zwraca uwagę na produkty dostępne w sklepach. Chociaż wyglądają na świeże i zdrowe, często mają nikłe wartości odżywcze. Sama stawia na warzywa sezonowe, a wiosnę rozpoczyna od szczypiorku i rzodkiewek.

Ewa Wachowicz zwraca uwagę na owoce i warzywa dostępne wiosnąEwa Wachowicz zwraca uwagę na owoce i warzywa dostępne wiosną
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Canva
Anna Galuhn

Wiosną na półkach sklepowych pojawiają się produkty, które kuszą kolorami i świeżym wyglądem. W wielu przypadkach zawierają one jednak liczne dodatki chemiczne, które mogą osłabiać organizm. Zwłaszcza wczesną wiosną wiele osób, spragnionych nowalijek, kupuje sztucznie uprawiane owoce i warzywa. Atrakcyjnie wyglądające truskawki w marcu mogą sprawiać wrażenie świeżych, ale często są pełne substancji chemicznymi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wkładam do słoika i kiszę. Ta brukselka nie ma sobie równych

Sezonowe produkty to podstawa

Warzywa, które przyniosą najwięcej korzyści dla organizmu to takie, które o tej porze roku można uprawiać we własnym ogródku. Już w marcu pojawiają się pierwsze rzodkiewki, sałata, szczypiorek czy rzeżucha – a to tylko niewielki ułamek wiosennych propozycji, które warto wprowadzić do diety.

Zaraz za szczypiorkiem i rzodkiewką pojawi się rabarbar, z którego możesz zrobić pyszny kompot, drożdżówki lub tartę. Chwilę później dostępne będą młode marchewki, ziemniaczki i szparagi. Żeby mieć stały dostęp do witamin, na parapecie w mieszkaniu możesz uprawiać zioła, takie jak pietruszka czy kolendra, przez cały rok.

Wsparcie dla osłabionego organizmu

W czasie przesilenia wiosennego spada naturalna odporność organizmu. W tym czasie warto zadbać o większą dawkę witaminy C – niekoniecznie w postaci kapsułek, ale przede wszystkim w świeżo wyciskanych sokach, na przykład z pomarańczy. Warto sięgać po naturalne probiotyki, takie jak kiszonki, a także po domowe przepisy na wspierające odporność szoty, na przykład na bazie imbiru i kurkumy.

Aktywność fizyczna a dobre samopoczucie

Obok zdrowej diety, kluczowym elementem walki z przesileniem wiosennym jest aktywność fizyczna. Wystarczy 20 minut dziennie na świeżym powietrzu, by wzmocnić organizm i poczuć się lepiej. Regularny ruch, nawet w formie spacerów, ma ogromny wpływ na zdrowie i samopoczucie. Co ważne, aktywność na świeżym powietrzu pomaga organizmowi dostosować się do zmieniających się warunków pogodowych.

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku