PoradyNie daj się przesileniu i unikaj tych produktów. Kuszą w sklepach, ale są napakowane chemią

Nie daj się przesileniu i unikaj tych produktów. Kuszą w sklepach, ale są napakowane chemią

Przesilenie wiosenne to czas dużych wahań pogodowych, podczas których organizm potrzebuje wsparcia. Ewa Wachowicz zwraca uwagę na produkty dostępne w sklepach. Chociaż wyglądają na świeże i zdrowe, często mają nikłe wartości odżywcze. Sama stawia na warzywa sezonowe, a wiosnę rozpoczyna od szczypiorku i rzodkiewek.

Ewa Wachowicz zwraca uwagę na owoce i warzywa dostępne wiosną
Ewa Wachowicz zwraca uwagę na owoce i warzywa dostępne wiosną
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Canva

Wiosną na półkach sklepowych pojawiają się produkty, które kuszą kolorami i świeżym wyglądem. W wielu przypadkach zawierają one jednak liczne dodatki chemiczne, które mogą osłabiać organizm. Zwłaszcza wczesną wiosną wiele osób, spragnionych nowalijek, kupuje sztucznie uprawiane owoce i warzywa. Atrakcyjnie wyglądające truskawki w marcu mogą sprawiać wrażenie świeżych, ale często są pełne substancji chemicznymi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wkładam do słoika i kiszę. Ta brukselka nie ma sobie równych

Sezonowe produkty to podstawa

Warzywa, które przyniosą najwięcej korzyści dla organizmu to takie, które o tej porze roku można uprawiać we własnym ogródku. Już w marcu pojawiają się pierwsze rzodkiewki, sałata, szczypiorek czy rzeżucha – a to tylko niewielki ułamek wiosennych propozycji, które warto wprowadzić do diety.

Zaraz za szczypiorkiem i rzodkiewką pojawi się rabarbar, z którego możesz zrobić pyszny kompot, drożdżówki lub tartę. Chwilę później dostępne będą młode marchewki, ziemniaczki i szparagi. Żeby mieć stały dostęp do witamin, na parapecie w mieszkaniu możesz uprawiać zioła, takie jak pietruszka czy kolendra, przez cały rok.

Wsparcie dla osłabionego organizmu

W czasie przesilenia wiosennego spada naturalna odporność organizmu. W tym czasie warto zadbać o większą dawkę witaminy C – niekoniecznie w postaci kapsułek, ale przede wszystkim w świeżo wyciskanych sokach, na przykład z pomarańczy. Warto sięgać po naturalne probiotyki, takie jak kiszonki, a także po domowe przepisy na wspierające odporność szoty, na przykład na bazie imbiru i kurkumy.

Aktywność fizyczna a dobre samopoczucie

Obok zdrowej diety, kluczowym elementem walki z przesileniem wiosennym jest aktywność fizyczna. Wystarczy 20 minut dziennie na świeżym powietrzu, by wzmocnić organizm i poczuć się lepiej. Regularny ruch, nawet w formie spacerów, ma ogromny wpływ na zdrowie i samopoczucie. Co ważne, aktywność na świeżym powietrzu pomaga organizmowi dostosować się do zmieniających się warunków pogodowych.

Wybrane dla Ciebie