Już nie woda z cytryną. Napar z polskiego skarbu to zimowa bomba witaminowa

Owoc, który w niektórych źródłach nazywany jest "cytryną północy" zawiera o wiele więcej witaminy C niż popularne cytrusy. Co więcej, ma tę przewagę nad cytryną, że nie traci swych cennych właściwości pod wpływem gorącej wody. Pod koniec lata są dostępne świeże owoce sprzedawane w gałązkach. Zimą przygotujesz napar z mrożonych owoców, suszonych lub soku.

Napar z rokitnika najlepiej smakuje z dodatkiem miodu i imbiruNapar z rokitnika najlepiej smakuje z dodatkiem miodu i imbiru
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

W 100 gramach świeżych owoców rokitnika znajduje się nawet do 2500 mg witaminy C. To nawet 10 razy więcej niż w cytrynie, która zawiera ok. 50 mg witaminy C. Ale to nie wszystkie zalety owoców, które naturalnie występują na nadmorskich wydmach. Rokitnik zawiera też karotenoidy i flawanoidy o działaniu antyoksydacyjnym, witaminę E, znaną jako "witamina młodości", witaminy z grupy B i minerały, takie jak potas, magnez i żelazo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Genialne deserki z granatem zrobisz dosłownie z dwóch składników

Gdzie rośnie rokitnik?

Rokitnik lubi tereny, które często nie cieszą się zainteresowaniem ze strony innych roślin. Krzewy z charakterystycznymi pomarańczowymi owocami porastają piaszczyste wydmy, kilfy i nadmorskie wzgórza. Niestety, owoców z tych krzewów nie można zrywać – dzikorosnący rokitnik znajduje się pod ochroną. Jednak z powodzeniem możesz posadzić takie drzewko w przydomowym ogródku. Iglasty rokitnik doskonale sprawdzi się w roli żywopłotu.

Czas zbiorów owoców rokitnika

Owoce rokitnika są gotowe do zebrania od sierpnia do października. Wtedy na lokalnych bazarach można kupić całe gałązki najeżone pomarańczowymi kuleczkami. Tak jest zdecydowanie łatwiej i taniej. Z oderwaniem owoców od gałęzi trzeba sobie poradzić samodzielnie. Chociaż ostre kolce uparcie blokują do nich dostęp, jest na to metoda. Włóż gałęzie rokitnika do zamrażarki. Po schłodzeniu, potrząśnij gałązką, a owoce odpadną same.

Przepis na napar z rokitnika

Rozgrzewający napój pełen witaminy C przygotujesz zarówno ze świeżych, mrożonych, jak i suszonych owoców. Możesz użyć też soku z rokitnika, który pojawia się czasem w sklepach w niewielkich szklanych buteleczkach. Nie ma potrzeby kupowania większych, ponieważ sok wyciśnięty z tych owoców jest niesamowicie kwaśny i tak bardzo nasycony witaminą C, że mało kto jest w stanie wypić większą ilość bez rozcieńczania wodą.

Wykonanie:

  1. Owoce rokitnika zalej gorącą wodą.
  2. Rozgnieć je przy pomocy drewnianego tłuczka. Przykryj pokrywką na 5-8 minut.
  3. Dla osłodzenia możesz dodać łyżkę miodu, syrop klonowy lub owoce, na przykład jabłka lub gruszki.

Napar z rokitnika świetnie smakuje w kompozycji z plasterkami świeżego imbiru lub z owocami dzikiej róży.

Dla kogo jest wskazany napar z rokitnika?

Po rokitnik mogą sięgać wszyscy w chwilach osłabionej odporności. Bogactwo witaminy C wzmacnia układ immunologiczny, zapobiegając infekcjom. Zwłaszcza gdy cierpisz na nawracające przeziębienia i spadki formy, rokitnik może pomóc cię wyjść z błędnego koła.

Mocno kwaśne owoce pomagają też na choroby skóry – działają przeciwzapalnie, łagodzą podrażnienia i przyspieszają gojenie ran. W aptekach i drogeriach możesz dostać olejek z rokitnika, który pomaga zregenerować strukturę włosów.

Przeciwwskazania

Do grona, które powinno sobie dawkować napary z rokitnika lub skonsultować ich spożywanie z lekarzem, należą alergicy, osoby mające problemy z krzepnięciem krwi i chorujący na kamicę nerkową. Rokitnik zawiera szczawiany, które mogą pogorszyć sytuację. Ze względu na brak badań ostrożne powinny być także kobiety w ciąży i matki karmiące piersią.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej