Jeśli widzisz je na drzewie, nie czekaj - od razu je zerwij. Zrobisz z nich wyjątkowo zdrowy sok

Owoce rokitnika to prawdziwa skarbnica witamin. W związku z tym polecamy wykonać z nich fantastyczny sok. Napój jest nie tylko smaczny, ale również zdrowy. Warto sięgać po niego jesienią, kiedy spada odporność naszego organizmu. Jeśli masz ochotę wykonać ten cenny napój - poniżej podajemy sprawdzony przepis na sok z rokitnika.

Jeśli widzisz je na drzewie, nie czekaj - od razu je zerwij. Zrobisz z nich wyjątkowo zdrowy sokTe owoce to prawdziwa skarbnica witamin. Zrobisz z nich niezwykle zdrowy sok - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka
SKOMENTUJ

Sok z rokitnika wspaniale wzmocni twoją odporność. Aby go przygotować, potrzebujesz tylko dwóch składników - owoców rokitnika oraz cukru. Napój z reguły przed spożyciem rozcieńczamy w wodzie. Ze względu na swój cierpki smak, niektórzy dodają go również do herbaty, koktajli, czy sałatek.

Owoce rokitnika - samo zdrowie

Owoce rokitnika - Pyszności; Foto: Pixabay.com
Owoce rokitnika - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Owoce rokitnika to wspaniałe źródło witamin z grupy C, A, B, K, czy D. Poza tym wyróżniają się również wysoką zawartością magnezu, potasu, żelaza, czy wapnia. Owoce te wykazują właściwości przeciwzapalne, czy bakteriobójcze. W związku z tym stanowią wspaniały składnik soków, dżemów, czy syropów.

Sok z owoców rokitnika jest wyjątkowo prosty w wykonaniu. W związku z tym warto go przygotować jesienią, kiedy nasz organizm jest bardziej podatny na zachorowania. Poniżej podajemy prosty przepis na ten cenny napój.

Sok z rokitnika - przepis

Sok z rokitnika - Pyszności; Foto: Pixabay.com
Sok z rokitnika - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Składniki:

  • 2 kg owoców rokitnika
  • 1 kg cukru

Sposób przygotowania:

Owoce rokitnika dokładnie umyj, a następnie odstaw na bok do czasu aż będą suche. Jeśli chcesz, możesz wysuszyć je za pomocą ręcznika papierowego. W kolejnym kroku przełóż owoce do dużego garnka i zasyp je cukrem. Całość przykryj folią do żywności i odstaw na całą noc lub 7 - 8 godzin.

Po tym czasie podgrzewaj owoce w garnku. Doprowadź całość do wrzenia, a następnie gotuj owoce przez około 20 - 30 minut. W kolejnym kroku odcedź sok na sicie. Tak przygotowany sok z rokitnika przelej do czystych butelek i poddaj je pasteryzacji.

Gotowy sok rozcieńczamy w wodzie lub dodajemy do swojej ulubionej herbaty, czy koktajlu.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować pyszną, rozgrzewającą herbatę krok po kroku. Podajemy aż trzy pomysły na ten wspaniały napój.

Wybrane dla Ciebie

Totalny hit z kurczaka. Odkąd mam ten przepis, nie chodzę do chińskich restauracji
Totalny hit z kurczaka. Odkąd mam ten przepis, nie chodzę do chińskich restauracji
Polacy o niej zapomnieli. Ma słodkawe mięso i nie męczysz się przy ościach
Polacy o niej zapomnieli. Ma słodkawe mięso i nie męczysz się przy ościach
Na podwieczorek robię Marzenie. Można rozpływać się w zachwytach
Na podwieczorek robię Marzenie. Można rozpływać się w zachwytach
Ścieram na tarce i wrzucam do masy ziemniaczanej. Placki wychodzą smaczniejsze i zdrowsze
Ścieram na tarce i wrzucam do masy ziemniaczanej. Placki wychodzą smaczniejsze i zdrowsze
Ten napój wzmacnia serce i odporność. Prawie nic nie kosztuje
Ten napój wzmacnia serce i odporność. Prawie nic nie kosztuje
Te drożdżowe kluski wyglądają niepozornie. Po przekrojeniu dzieje się magia
Te drożdżowe kluski wyglądają niepozornie. Po przekrojeniu dzieje się magia
Placki robię po niemiecku. Są puszyste i tak smaczne, że ziemniaczane się chowają
Placki robię po niemiecku. Są puszyste i tak smaczne, że ziemniaczane się chowają
Spróbowałam takich klusek u śląskiej gospodyni. Bardziej niż smak, zaskoczyła mnie nazwa
Spróbowałam takich klusek u śląskiej gospodyni. Bardziej niż smak, zaskoczyła mnie nazwa
Mięciutkie bułeczki z mięsnym farszem. Smakują tak, że trudno się oprzeć
Mięciutkie bułeczki z mięsnym farszem. Smakują tak, że trudno się oprzeć
Smażę pędy i krótko blenduję. Sos do makaronu wychodzi bajeczny
Smażę pędy i krótko blenduję. Sos do makaronu wychodzi bajeczny
Dodaję do mielonych zamiast cebuli. Mają lepszy smak i są sto razy bardziej soczyste
Dodaję do mielonych zamiast cebuli. Mają lepszy smak i są sto razy bardziej soczyste
Knedle z truskawkami na słodki obiad. Przy wyrabianiu ciasta pamiętam o 1 zasadzie
Knedle z truskawkami na słodki obiad. Przy wyrabianiu ciasta pamiętam o 1 zasadzie