Jeśli widzisz je na drzewie, nie czekaj - od razu je zerwij. Zrobisz z nich wyjątkowo zdrowy sok

Owoce rokitnika to prawdziwa skarbnica witamin. W związku z tym polecamy wykonać z nich fantastyczny sok. Napój jest nie tylko smaczny, ale również zdrowy. Warto sięgać po niego jesienią, kiedy spada odporność naszego organizmu. Jeśli masz ochotę wykonać ten cenny napój - poniżej podajemy sprawdzony przepis na sok z rokitnika.

ObrazekTe owoce to prawdziwa skarbnica witamin. Zrobisz z nich niezwykle zdrowy sok - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Sok z rokitnika wspaniale wzmocni twoją odporność. Aby go przygotować, potrzebujesz tylko dwóch składników - owoców rokitnika oraz cukru. Napój z reguły przed spożyciem rozcieńczamy w wodzie. Ze względu na swój cierpki smak, niektórzy dodają go również do herbaty, koktajli, czy sałatek.

Owoce rokitnika - samo zdrowie

Obrazek
Owoce rokitnika - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Owoce rokitnika to wspaniałe źródło witamin z grupy C, A, B, K, czy D. Poza tym wyróżniają się również wysoką zawartością magnezu, potasu, żelaza, czy wapnia. Owoce te wykazują właściwości przeciwzapalne, czy bakteriobójcze. W związku z tym stanowią wspaniały składnik soków, dżemów, czy syropów.

Sok z owoców rokitnika jest wyjątkowo prosty w wykonaniu. W związku z tym warto go przygotować jesienią, kiedy nasz organizm jest bardziej podatny na zachorowania. Poniżej podajemy prosty przepis na ten cenny napój.

Sok z rokitnika - przepis

Obrazek
Sok z rokitnika - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Składniki:

  • 2 kg owoców rokitnika
  • 1 kg cukru

Sposób przygotowania:

Owoce rokitnika dokładnie umyj, a następnie odstaw na bok do czasu aż będą suche. Jeśli chcesz, możesz wysuszyć je za pomocą ręcznika papierowego. W kolejnym kroku przełóż owoce do dużego garnka i zasyp je cukrem. Całość przykryj folią do żywności i odstaw na całą noc lub 7 - 8 godzin.

Po tym czasie podgrzewaj owoce w garnku. Doprowadź całość do wrzenia, a następnie gotuj owoce przez około 20 - 30 minut. W kolejnym kroku odcedź sok na sicie. Tak przygotowany sok z rokitnika przelej do czystych butelek i poddaj je pasteryzacji.

Gotowy sok rozcieńczamy w wodzie lub dodajemy do swojej ulubionej herbaty, czy koktajlu.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować pyszną, rozgrzewającą herbatę krok po kroku. Podajemy aż trzy pomysły na ten wspaniały napój.

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze