WAŻNE
TERAZ

Dwulecie Koalicji 15 października. Prof. Antoni Dudek: To Tusk jest problemem

To najlepsza konfitura w spiżarni. Owoce ciągle sprzedają na promocjach

Babcine spiżarnie uginały się zawsze pod ciężarem słoików z domowymi przetworami. Próżno tam było szukać jednak smaku tych owoców, chyba że seniorka rodu stawiała na ciekawostki i nowinki. Sezon na figi niedługo się kończy, a ceny w sklepach są tak atrakcyjne, że aż żal nie skorzystać z okazji.

Dżem figowyDżem figowy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Figi wśród jesiennych owoców pozostają nieco w cieniu znacznie popularniejszych jabłek czy gruszek, ale zdecydowanie zasługują na naszą uwagę. Sprawdzą się nie tylko jako prosta przekąska, dodatek do owsianki czy jako zapiekanka przekąska z serem. To idealny składnik do przygotowania pysznej konfitury.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Figowe carpaccio. Przepis na przystawkę, której smak podbije twoje podniebienie

Figi - małe owoce pełne witamin

Figi zawierają naturalne związki roślinne, takie jak polifenole, które mają silne właściwości przeciwutleniające. Pomagają one neutralizować wolne rodniki, odpowiedzialne za starzenie się organizmu i rozwój chorób nowotworowych. Dzięki temu spożywanie fig może wpłynąć na opóźnienie procesów starzenia się i wzmocnić układ odpornościowy. Figi są także doskonałym źródłem wapnia, magnezu oraz witaminy K, A, C i witamin z grupy B.

Figi są słodkie i aromatyczne.
Figi są słodkie i aromatyczne. © Adobe Stock

Dzięki wysokiej zawartości błonnika i niskiej kaloryczności figi są idealnym dodatkiem do diety odchudzającej. Dają uczucie sytości, a jednocześnie dostarczają niezbędnych witamin i minerałów. Ich naturalna słodycz sprawia, że mogą być zdrową alternatywą dla słodyczy.

Konfitura z figami

Figi świetnie sprawdzą się do przygotowania pysznej konfitury. Warto skorzystać z trwającego sezonu i atrakcyjnych cen w sklepach. Przygotuj kilka słoiczków - zdecydowanie nie pożałujesz tej decyzji.

Konfitura figowa
Konfitura figowa © Adobe Stock | LiliGraphie

Składniki:

  • 1 kg fig,
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego,
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • sok wyciśnięty z 1 pomarańczy.

Sposób przygotowania:

  1. Figi dokładnie umyj, osusz ręcznikiem papierowym i usuń końcówki. Następnie pokrój je na mniejsze kawałki, np. ćwiartki.
  2. Przełóż owoce do garnka. Dodaj ekstrak waniliowy, cukier, sok z cytrynu i pomarańczy oraz cynamon.
  3. Gotuj na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Figi powinny się rozpaść i zamienić w gęstą masę. Zajmuje to ok. 60-90 minut.
  4. Gorącą konfiturę przełóż do wyparzonych słoików, szczelnie zakręć i odstaw do góry dnem.
  5. Przykryj je ręcznikiem lub kocem, aby powoli stygły.
  6. Po całkowitym ostygnięciu przechowuj konfiturę w chłodnym i ciemnym miejscu.

Do czego pasuje konfitura z figami?

Konfitura z fig świetnie sprawdzi się do ciast i deserów, urozmaici owsiankę i naleśniki, doda słodkości chrupiącym tostom. Warto dodawać ją również do wytrawnych dań, na przykład do deski serów i pieczonych mięs. Jest tak smaczna, że nie brakuje również amatorów wyjadania jej prosto ze słoiczka.

Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę