InspiracjeTo najlepsza konfitura w spiżarni. Owoce ciągle sprzedają na promocjach

To najlepsza konfitura w spiżarni. Owoce ciągle sprzedają na promocjach

Babcine spiżarnie uginały się zawsze pod ciężarem słoików z domowymi przetworami. Próżno tam było szukać jednak smaku tych owoców, chyba że seniorka rodu stawiała na ciekawostki i nowinki. Sezon na figi niedługo się kończy, a ceny w sklepach są tak atrakcyjne, że aż żal nie skorzystać z okazji.

Dżem figowy
Dżem figowy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

25.10.2024 12:36

Figi wśród jesiennych owoców pozostają nieco w cieniu znacznie popularniejszych jabłek czy gruszek, ale zdecydowanie zasługują na naszą uwagę. Sprawdzą się nie tylko jako prosta przekąska, dodatek do owsianki czy jako zapiekanka przekąska z serem. To idealny składnik do przygotowania pysznej konfitury.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Figi - małe owoce pełne witamin

Figi zawierają naturalne związki roślinne, takie jak polifenole, które mają silne właściwości przeciwutleniające. Pomagają one neutralizować wolne rodniki, odpowiedzialne za starzenie się organizmu i rozwój chorób nowotworowych. Dzięki temu spożywanie fig może wpłynąć na opóźnienie procesów starzenia się i wzmocnić układ odpornościowy. Figi są także doskonałym źródłem wapnia, magnezu oraz witaminy K, A, C i witamin z grupy B.

Figi są słodkie i aromatyczne.
Figi są słodkie i aromatyczne. © Adobe Stock

Dzięki wysokiej zawartości błonnika i niskiej kaloryczności figi są idealnym dodatkiem do diety odchudzającej. Dają uczucie sytości, a jednocześnie dostarczają niezbędnych witamin i minerałów. Ich naturalna słodycz sprawia, że mogą być zdrową alternatywą dla słodyczy.

Konfitura z figami

Figi świetnie sprawdzą się do przygotowania pysznej konfitury. Warto skorzystać z trwającego sezonu i atrakcyjnych cen w sklepach. Przygotuj kilka słoiczków - zdecydowanie nie pożałujesz tej decyzji.

Konfitura figowa
Konfitura figowa© Adobe Stock | LiliGraphie

Składniki:

  • 1 kg fig,
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego,
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • sok wyciśnięty z 1 pomarańczy.

Sposób przygotowania:

  1. Figi dokładnie umyj, osusz ręcznikiem papierowym i usuń końcówki. Następnie pokrój je na mniejsze kawałki, np. ćwiartki.
  2. Przełóż owoce do garnka. Dodaj ekstrak waniliowy, cukier, sok z cytrynu i pomarańczy oraz cynamon.
  3. Gotuj na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Figi powinny się rozpaść i zamienić w gęstą masę. Zajmuje to ok. 60-90 minut.
  4. Gorącą konfiturę przełóż do wyparzonych słoików, szczelnie zakręć i odstaw do góry dnem.
  5. Przykryj je ręcznikiem lub kocem, aby powoli stygły.
  6. Po całkowitym ostygnięciu przechowuj konfiturę w chłodnym i ciemnym miejscu.

Do czego pasuje konfitura z figami?

Konfitura z fig świetnie sprawdzi się do ciast i deserów, urozmaici owsiankę i naleśniki, doda słodkości chrupiącym tostom. Warto dodawać ją również do wytrawnych dań, na przykład do deski serów i pieczonych mięs. Jest tak smaczna, że nie brakuje również amatorów wyjadania jej prosto ze słoiczka.

przepisInspiracjefigi
Wybrane dla Ciebie