Jedz złotą owsiankę przez całą jesień. Rozgrzewa organizm jak żadna inna

Owsianka to jeden z najlepszych sposobów na dobre rozpoczęcie dnia jesienią i zimą. Rozgrzewa od środka, dostarcza cenny błonnik i zapewnia na długo uczucie sytości. By była jeszcze zdrowsza i bardziej pożywna, zamień ją w złotą owsiankę przy pomocy jednego składnika.

Złota owsiankaZłota owsianka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Pomysłów na owsiankę jest cała masa, ale to złota odsłona tego dania królować powinna o tej porze roku. Zamiast jednak dorzucać do niej tylko owoce i orzechy, otwórz szafkę z przyprawami i wyciągnij z niej saszetkę z żółtym proszkiem. Wyjdzie jeszcze zdrowiej i do tego smaczniej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziemniaczana kanapka z tofu, jakiej jeszcze nie jadłeś. Po niej długo nie będzie burczeć w brzuchu

Złota owsianka

Owsianka to niekwestionowana królowa śniadań. Szybka, pożywna i niezwykle zdrowa, dostarcza mnóstwo energii na cały dzień. Bogata w błonnik, witaminy i minerały, wspiera pracę jelit i utrzymuje stabilny poziom cukru we krwi. Aby urozmaicić codzienne posiłki, dodaj do niej rozgrzewającą, nieco pikantną przyprawę. Zdecydowanie tego nie pożałujesz.

Owsiankę podaj z dodatkiem rozgrzewającej przyprawy
Owsiankę podaj z dodatkiem rozgrzewającej przyprawy © Canva | ninafirsova

Kurkuma, bo o niej mowa, to niezwykła przyprawa, której intensywny żółty kolor i charakterystyczny, lekko ostry smak dodają potrawom wyjątkowego aromatu. Zawarta w niej kurkumina, to prawdziwy skarb natury o niezwykłych właściwościach zdrowotnych. Wykazuje silne działanie przeciwzapalne, może pomóc obniżyć poziom cholesterolu, zapobiec tworzeniu się skrzepów krwi i zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób serca czy też poprawiać funkcje poznawcze, takie jak pamięć i koncentracja.

Kurkuma może łagodzić problemy trawienne, takie jak wzdęcia, zaparcia i zgaga. Dodatkowo działa rozgrzewająco i wzmacniająco na organizm, pomagając w ochronie przed infekcjami. Złota owsianka to fantastyczny sposób na przemycenie tej przyprawy do codziennego menu.

Składniki:

  • 1 łyżeczka oleju kokosowego lub masła klarowanego,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • szczypta pieprzu,
  • 1/4 szklanki płatków owsianych,
  • 1 szklanka mleka (roślinnego lub krowiego),
  • miód do smaku,
  • owoce i orzechy (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Roztop masło lub olej kokosowy w garnku, dodaj przyprawy i chwilę podgrzej.
  2. Zalej przyprawy mlekiem i zagotuj.
  3. Dodaj płatki owsiane i gotuj na małym ogniu około 10 minut.
  4. Posłodź miodem i dodaj ulubione dodatki.

Złota owsianka jest już gotowa, by umilić twój poranek. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże