PrzepisŚniadanieJedz złotą owsiankę przez całą jesień. Rozgrzewa organizm jak żadna inna

Jedz złotą owsiankę przez całą jesień. Rozgrzewa organizm jak żadna inna

Złota owsianka
Złota owsianka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

22.10.2024 10:54

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Owsianka to jeden z najlepszych sposobów na dobre rozpoczęcie dnia jesienią i zimą. Rozgrzewa od środka, dostarcza cenny błonnik i zapewnia na długo uczucie sytości. By była jeszcze zdrowsza i bardziej pożywna, zamień ją w złotą owsiankę przy pomocy jednego składnika.

Pomysłów na owsiankę jest cała masa, ale to złota odsłona tego dania królować powinna o tej porze roku. Zamiast jednak dorzucać do niej tylko owoce i orzechy, otwórz szafkę z przyprawami i wyciągnij z niej saszetkę z żółtym proszkiem. Wyjdzie jeszcze zdrowiej i do tego smaczniej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Złota owsianka

Owsianka to niekwestionowana królowa śniadań. Szybka, pożywna i niezwykle zdrowa, dostarcza mnóstwo energii na cały dzień. Bogata w błonnik, witaminy i minerały, wspiera pracę jelit i utrzymuje stabilny poziom cukru we krwi. Aby urozmaicić codzienne posiłki, dodaj do niej rozgrzewającą, nieco pikantną przyprawę. Zdecydowanie tego nie pożałujesz.

Owsiankę podaj z dodatkiem rozgrzewającej przyprawy
Owsiankę podaj z dodatkiem rozgrzewającej przyprawy © Canva | ninafirsova

Kurkuma, bo o niej mowa, to niezwykła przyprawa, której intensywny żółty kolor i charakterystyczny, lekko ostry smak dodają potrawom wyjątkowego aromatu. Zawarta w niej kurkumina, to prawdziwy skarb natury o niezwykłych właściwościach zdrowotnych. Wykazuje silne działanie przeciwzapalne, może pomóc obniżyć poziom cholesterolu, zapobiec tworzeniu się skrzepów krwi i zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób serca czy też poprawiać funkcje poznawcze, takie jak pamięć i koncentracja.

Kurkuma może łagodzić problemy trawienne, takie jak wzdęcia, zaparcia i zgaga. Dodatkowo działa rozgrzewająco i wzmacniająco na organizm, pomagając w ochronie przed infekcjami. Złota owsianka to fantastyczny sposób na przemycenie tej przyprawy do codziennego menu.

Składniki:

  • 1 łyżeczka oleju kokosowego lub masła klarowanego,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • szczypta pieprzu,
  • 1/4 szklanki płatków owsianych,
  • 1 szklanka mleka (roślinnego lub krowiego),
  • miód do smaku,
  • owoce i orzechy (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Roztop masło lub olej kokosowy w garnku, dodaj przyprawy i chwilę podgrzej.
  2. Zalej przyprawy mlekiem i zagotuj.
  3. Dodaj płatki owsiane i gotuj na małym ogniu około 10 minut.
  4. Posłodź miodem i dodaj ulubione dodatki.

Złota owsianka jest już gotowa, by umilić twój poranek. Smacznego!

przepisInspiracjeśniadanie