Zamieniam płatki owsiane w deser marzeń. Nie obawiam się o nadmiar kalorii

Czy smaczny deser może być zdrowy? Może, i wcale nie chodzi mi tu o talerz świeżych owoców. Kulinarne dzieło sztuki, które za moment ci przedstawię, to efekt połączenia płatków owsianych, kakao i kilku innych składników, o których kaloryczność możesz się nie obawiać!

Płatki owsiane przesypywane ze szklanki do szklanej miskiPłatki owsiane przesypywane ze szklanki do szklanej miski
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | MATEUSZ FELIKSIK

Kulki mocy, o których słyszał każdy, kto lubi jedzenie z kategorii "fit", są znane nie tylko w Polsce. Ich promocję w kraju możesz jednak kojarzyć z jednym nazwiskiem. Pysznymi, dietetycznymi "power balls" zachwycała się swojego czasu sama Anna Lewandowska. Dzisiaj ta wymyślna przekąska stanowi częsty deser również w moim domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Malinowe całuski to ciasteczka, które zachwycą każdego

Jak natrafiłem na przepis na kulki mocy? Cóż, zanim stały się one pomysłem na deser, odgrywały inną rolę – przekąskę dla dzieci do śniadaniówki. W tej roli kulki również odnajdują się znakomicie. Zawarte w nich składniki – płatki owsiane, kakao, orzechy i daktyle – dodają energii, polepszają samopoczucie, a przy okazji zastępują całe te przesiąknięte cukrem i olejem palmowym kolorowe śmieci z supermarketów, którymi często zajadają się nasze nieświadome niczego dzieciaki.

Płatki owsiane i pozostałe dodatki przemieniam w pyszny deser w dosłownie kilka chwil, a cała rodzina polubiła ten smakołyk tak bardzo, że teraz kulki mocy pojawiają się również jako poczęstunek podczas świątecznych zjazdów. Najprostszy przepis na to cudo zamieszczam poniżej. Powodzenia!

Kulki mocy – prosty deser z płatków owsianych

Składniki:

  • 2 szklanki zwykłych płatków owsianych,
  • 1 szklanka suszonych daktyli,
  • 1 szklanka mieszanki orzechów,
  • 1 łyżka kakao,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • szczypta imbiru,
  • szczypta cynamonu,
  • Dodatkowo: wiórki kokosowe.

Sposób przygotowania:

  1. Daktyle muszą wcześniej zostać namoczone. Zalewam je wrzątkiem i odkładam na godzinę. Po tym czasie miksuję je przy użyciu blendera.
  2. W ten sam sposób rozdrabniam orzechy i płatki owsiane. Wszystkie składniki umieszczam w jednej misce. Dodaję łyżkę kakao, trochę gałki muszkatołowej, mielonego imbiru i cynamonu. Wszystko do smaku, w końcu tej potrawy można próbować na bieżąco.
  3. Na koniec z przygotowanej masy formuję kulki i panieruję je we wiórkach kokosowych.
  4. Przekładam na talerz i wkładam do lodówki – według mnie ten deser najlepiej smakuje na zimno. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci