PrzepisProste przepisyZamieniam płatki owsiane w deser marzeń. Nie obawiam się o nadmiar kalorii

Zamieniam płatki owsiane w deser marzeń. Nie obawiam się o nadmiar kalorii

Płatki owsiane przesypywane ze szklanki do szklanej miski
Płatki owsiane przesypywane ze szklanki do szklanej miski
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | MATEUSZ FELIKSIK

12.10.2024 17:09

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Czy smaczny deser może być zdrowy? Może, i wcale nie chodzi mi tu o talerz świeżych owoców. Kulinarne dzieło sztuki, które za moment ci przedstawię, to efekt połączenia płatków owsianych, kakao i kilku innych składników, o których kaloryczność możesz się nie obawiać!

Kulki mocy, o których słyszał każdy, kto lubi jedzenie z kategorii "fit", są znane nie tylko w Polsce. Ich promocję w kraju możesz jednak kojarzyć z jednym nazwiskiem. Pysznymi, dietetycznymi "power balls" zachwycała się swojego czasu sama Anna Lewandowska. Dzisiaj ta wymyślna przekąska stanowi częsty deser również w moim domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak natrafiłem na przepis na kulki mocy? Cóż, zanim stały się one pomysłem na deser, odgrywały inną rolę – przekąskę dla dzieci do śniadaniówki. W tej roli kulki również odnajdują się znakomicie. Zawarte w nich składniki – płatki owsiane, kakao, orzechy i daktyle – dodają energii, polepszają samopoczucie, a przy okazji zastępują całe te przesiąknięte cukrem i olejem palmowym kolorowe śmieci z supermarketów, którymi często zajadają się nasze nieświadome niczego dzieciaki.

Płatki owsiane i pozostałe dodatki przemieniam w pyszny deser w dosłownie kilka chwil, a cała rodzina polubiła ten smakołyk tak bardzo, że teraz kulki mocy pojawiają się również jako poczęstunek podczas świątecznych zjazdów. Najprostszy przepis na to cudo zamieszczam poniżej. Powodzenia!

Kulki mocy – prosty deser z płatków owsianych

Składniki:

  • 2 szklanki zwykłych płatków owsianych,
  • 1 szklanka suszonych daktyli,
  • 1 szklanka mieszanki orzechów,
  • 1 łyżka kakao,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • szczypta imbiru,
  • szczypta cynamonu,
  • Dodatkowo: wiórki kokosowe.

Sposób przygotowania:

  1. Daktyle muszą wcześniej zostać namoczone. Zalewam je wrzątkiem i odkładam na godzinę. Po tym czasie miksuję je przy użyciu blendera.
  2. W ten sam sposób rozdrabniam orzechy i płatki owsiane. Wszystkie składniki umieszczam w jednej misce. Dodaję łyżkę kakao, trochę gałki muszkatołowej, mielonego imbiru i cynamonu. Wszystko do smaku, w końcu tej potrawy można próbować na bieżąco.
  3. Na koniec z przygotowanej masy formuję kulki i panieruję je we wiórkach kokosowych.
  4. Przekładam na talerz i wkładam do lodówki – według mnie ten deser najlepiej smakuje na zimno. Smacznego!