Zamieniam płatki owsiane w deser marzeń. Nie obawiam się o nadmiar kalorii
Czy smaczny deser może być zdrowy? Może, i wcale nie chodzi mi tu o talerz świeżych owoców. Kulinarne dzieło sztuki, które za moment ci przedstawię, to efekt połączenia płatków owsianych, kakao i kilku innych składników, o których kaloryczność możesz się nie obawiać!
12.10.2024 17:09
Kulki mocy, o których słyszał każdy, kto lubi jedzenie z kategorii "fit", są znane nie tylko w Polsce. Ich promocję w kraju możesz jednak kojarzyć z jednym nazwiskiem. Pysznymi, dietetycznymi "power balls" zachwycała się swojego czasu sama Anna Lewandowska. Dzisiaj ta wymyślna przekąska stanowi częsty deser również w moim domu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak natrafiłem na przepis na kulki mocy? Cóż, zanim stały się one pomysłem na deser, odgrywały inną rolę – przekąskę dla dzieci do śniadaniówki. W tej roli kulki również odnajdują się znakomicie. Zawarte w nich składniki – płatki owsiane, kakao, orzechy i daktyle – dodają energii, polepszają samopoczucie, a przy okazji zastępują całe te przesiąknięte cukrem i olejem palmowym kolorowe śmieci z supermarketów, którymi często zajadają się nasze nieświadome niczego dzieciaki.
Płatki owsiane i pozostałe dodatki przemieniam w pyszny deser w dosłownie kilka chwil, a cała rodzina polubiła ten smakołyk tak bardzo, że teraz kulki mocy pojawiają się również jako poczęstunek podczas świątecznych zjazdów. Najprostszy przepis na to cudo zamieszczam poniżej. Powodzenia!
Zobacz także
Kulki mocy – prosty deser z płatków owsianych
Składniki:
- 2 szklanki zwykłych płatków owsianych,
- 1 szklanka suszonych daktyli,
- 1 szklanka mieszanki orzechów,
- 1 łyżka kakao,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- szczypta imbiru,
- szczypta cynamonu,
- Dodatkowo: wiórki kokosowe.
Sposób przygotowania:
- Daktyle muszą wcześniej zostać namoczone. Zalewam je wrzątkiem i odkładam na godzinę. Po tym czasie miksuję je przy użyciu blendera.
- W ten sam sposób rozdrabniam orzechy i płatki owsiane. Wszystkie składniki umieszczam w jednej misce. Dodaję łyżkę kakao, trochę gałki muszkatołowej, mielonego imbiru i cynamonu. Wszystko do smaku, w końcu tej potrawy można próbować na bieżąco.
- Na koniec z przygotowanej masy formuję kulki i panieruję je we wiórkach kokosowych.
- Przekładam na talerz i wkładam do lodówki – według mnie ten deser najlepiej smakuje na zimno. Smacznego!