Szybki, prosty i pyszny obiad. Pesto z awokado zasmakuje każdemu
Pesto to jeden z najbardziej znanych włoskich sosów. Jego klasyczna wersja bazuje na bazylii, ale można go przygotowywać także z dodatkiem warzyw, innych ziół, a nawet owoców. Warto wykorzystać do niego awokado.
Pesto to klasyczny włoski sos, który wywodzi się z regionu Liguria. Najbardziej znaną odmianą jest pesto alla genovese, przygotowywane ze świeżej bazylii, orzeszków piniowych, sera parmezan lub pecorino, czosnku, oliwy z oliwek i soli. Jednak na tym nie kończą się możliwości, bo jest sporo alternatywnych wersji pesto. Warto wypróbować tę z awokado.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Makaron z pesto pistacjowym i burratą to danie warte złotego medalu. Sos można wyjadać łyżeczkami
Jak podawać pesto?
Pesto jest niezwykle wszechstronnym sosem, który można wykorzystać na wiele sposobów. W kuchni włoskiej najczęściej dodaje się go do makaronu, ale jego zastosowanie nie kończy się na tym. Pesto świetnie sprawdza się także jako dodatek do risotto, ryżu, kanapek, grillowanych warzyw, zapiekanek, a nawet pizzy. Tak jest też z pesto na bazie awokado.
Kiedy je przygotujesz, przekonasz się, że pasuje do wielu potraw. Na początku dobrze jest podać je jednak z makaronem. To świetny sposób na szybki obiad. Sprawdzi się zwłaszcza w słoneczny, wiosenny dzień. To danie lekkie i pożywne. Na jego przygotowanie potrzeba tylko tyle czasu, ile gotuje się makaron.
Pesto z awokado
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado,
- garść listków świeżej bazylii (opcjonalnie można dodać listki kolendry),
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki orzeszków pini, płatków migdałowych lub innych orzechów,
- świeżo mielony pieprz i sól do smaku,
- 3 łyżki tartego parmezanu,
- 300 g ulubionego makaronu, najlepiej włoskiego.
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotuj w osolonym wrzątku, zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę i wydrąż miąższ.
- Następnie zblenduj je wraz z pozostałymi składnikami na gładką masę.
- Makaron podawaj z porcją awokadowego pesto.