Szybki, prosty i pyszny obiad. Pesto z awokado zasmakuje każdemu

Pesto to jeden z najbardziej znanych włoskich sosów. Jego klasyczna wersja bazuje na bazylii, ale można go przygotowywać także z dodatkiem warzyw, innych ziół, a nawet owoców. Warto wykorzystać do niego awokado.

Makaron z pesto awokadowym to świetny pomysł na szybki obiadMakaron z pesto awokadowym to świetny pomysł na szybki obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Alla Bondaruk
Dorota Gepert

Pesto to klasyczny włoski sos, który wywodzi się z regionu Liguria. Najbardziej znaną odmianą jest pesto alla genovese, przygotowywane ze świeżej bazylii, orzeszków piniowych, sera parmezan lub pecorino, czosnku, oliwy z oliwek i soli. Jednak na tym nie kończą się możliwości, bo jest sporo alternatywnych wersji pesto. Warto wypróbować tę z awokado.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Makaron z pesto pistacjowym i burratą to danie warte złotego medalu. Sos można wyjadać łyżeczkami

Jak podawać pesto?

Pesto jest niezwykle wszechstronnym sosem, który można wykorzystać na wiele sposobów. W kuchni włoskiej najczęściej dodaje się go do makaronu, ale jego zastosowanie nie kończy się na tym. Pesto świetnie sprawdza się także jako dodatek do risotto, ryżu, kanapek, grillowanych warzyw, zapiekanek, a nawet pizzy. Tak jest też z pesto na bazie awokado.

Kiedy je przygotujesz, przekonasz się, że pasuje do wielu potraw. Na początku dobrze jest podać je jednak z makaronem. To świetny sposób na szybki obiad. Sprawdzi się zwłaszcza w słoneczny, wiosenny dzień. To danie lekkie i pożywne. Na jego przygotowanie potrzeba tylko tyle czasu, ile gotuje się makaron.

Pesto z awokado

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado,
  • garść listków świeżej bazylii (opcjonalnie można dodać listki kolendry),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki orzeszków pini, płatków migdałowych lub innych orzechów,
  • świeżo mielony pieprz i sól do smaku,
  • 3 łyżki tartego parmezanu,
  • 300 g ulubionego makaronu, najlepiej włoskiego.

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj w osolonym wrzątku, zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę i wydrąż miąższ.
  3. Następnie zblenduj je wraz z pozostałymi składnikami na gładką masę.
  4. Makaron podawaj z porcją awokadowego pesto.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy