Włosi słyną z tego sosu. Możesz go zrobić nawet z jarmużu
Najbardziej znane, klasyczne Pesto Genovese, podobnie zresztą jak wiele innych wariantów bazuje na bazylii pospolitej. W rzeczywistości sos można sporządzić z kilku innych gatunków ziół, a nawet z warzyw i owoców. Warto próbować różnych smaków. Sprawdź, czego używać i jak przygotować domowe pesto.
Pesto to klasyczny włoski sos o intensywnym, świeżym smaku, wywodzący się z regionu Liguria, a jego najbardziej znaną odmianą pesto alla genovese. Tradycyjnie przygotowuje je się ze świeżej bazylii, orzeszków piniowych, parmezanu lub pecorino, czosnku, oliwy z oliwek i soli, co nadaje mu aksamitną konsystencję i głęboki aromatu. Pesto jest wszechstronnym dodatkiem do wielu potraw. W sklepie jest dużo gotowych opcji tego sosu, ale jeśli zastanawiasz się, jak przyrządzić je w zaciszu własnej kuchni i jakich produktów użyć, to mamy na to odpowiedzi w tym artykule.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Makaron z pesto pistacjowym i burratą to danie warte złotego medalu. Sos można wyjadać łyżeczkami
Jak przygotować pesto?
Do przygotowania pesto można używać kilku alternatywnych dla bazylii ziół, warzyw lub owoców. Niezależnie od wariacji zasady przyrządzania są prawie zawsze takie same. Najlepsze rezultaty (odpowiednia konsystencja) uzyskuje się przez rozdrobnienie liści (lub innych organów roślin) w moździerzu. Opcjonalnie można użyć blendera. Tak jest szybciej, jednakże sos jest wtedy bardziej jednolity i "kremowy", co niekoniecznie jest zaletą. Często do pesto dodaje się czosnek. Najlepiej ucierać go ręcznie. To pracochłonne, za to dobrze wydobywa się smak warzywa przyprawowego. Wszystkie składniki miesza się w moździerzu (lub innym naczyniu) z dodatkiem oliwy. W potrawie nie powinno zabraknąć parmezanu. Często używa się także orzeszków pini, bądź orzechów.
Do czego dodawać sos pesto?
W Polsce pesto najczęściej jest dodawane do makaronu spaghetti. To jeden z najprostszych sposobów na szybkie przygotowanie posiłku, np. obiadu. W kuchni włoskiej jest ponadto wartościowym dodatkiem do risotto. Mniej popularne, ale bardzo smaczne zestawienie to pesto podawane z...ryżem. Ponadto pesto można wykorzystywać jako uniwersalny sos wzmacniający smak kanapek (jako smarowidło), grillowanych warzyw, zapiekanek warzywno-mięsnych (nakłada się na wierzch po wyjęciu potrawy z piekarnika), a nawet pizzy. Potencjał sosu jest więc znacznie wyższy niż powszechne zastosowanie. Warto eksperymentować z różnymi potrawami, a także różnymi, głównymi składnikami sosu.
Pesto Rosso – sos produkowany na bazie suszonych pomidorów.
Numerem dwa w świecie sosów pesto jest Pesto Rosso (syn. pesto alla siciliana). Przygotowuje się je na bazie suszonych pomidorów. Istotnym dodatkiem do sosu są rozdrobnione migdały. Pozostałe składniki są takie same jak przy sosie pochodzącym z Genui, tj. oliwa i parmezan, przyprawy do wzmocnienia smaku (sól i pieprz). Czasami dodaje się odrobinę papryczki chilli.
Pesto bez bazylii bądź pomidorów – oryginalne pomysły na smaczny sos
Coraz większą popularność, ze względu na smak, ale i łatwą dostępność "surowca" zdobywa pesto z natki pietruszki. Ma wyrazisty, mocny smak. To bogate źródło witaminy C i żelaza. Przepisy są różnorodne, do tego rodzaju pesto często używa się rozdrobnionych orzechów włoskich.
Bardzo smaczną rośliną przyprawową dodawaną do makaronu (często łączoną z łososiem), a jednocześnie sprawdzającą się w pesto jest rukola. Wyróżnia się intensywnym smakiem. Do takiego pesto w zasadzie nie trzeba dodawać innych przypraw. Rukola potrafi zdominować smak potraw. Znacznie łagodniejsza, szczególnie dobra na smarowidła jest roszponka. Ma lekko orzechowo-ziołowy posmak. Atrakcyjnym dodatkiem do grillowanych pow, a nawet ryb jest pesto z mięty pieprzowej.
Awangardą, przynajmniej w Polsce, jest kremowy sos pesto z awokado. Dodaje się do niego czosnek, pini, oliwę z oliwek i odrobinę soku cytrynowego. W uprawach ogrodowych coraz popularniejszym warzywem jest jarmuż, tym samym wzrasta jego znaczenie kulinarne. Jednym z mniej sztampowych zastosowań jest używanie w sosach pesto. Lekko kapuściany i intensywny smak można zniwelować dodając migdały, czosnek, a także odrobinę chilli. Tworzy się wtedy bogaty bukiet smakowy, słodkawo-pikantny.
Pesto można tworzyć z wielu innych warzyw. Niektóre obszary wciąż jeszcze są...mało odkryte. Warto testować różnorodne warzywa, a być może smaczne sosy uda się przygotować z niektórych...chwastów.