Na wiosnę zawsze zapiekam tak kurczaka. Domownicy nie mogą najeść się tym pysznym daniem
Nie trzeba wielu składników, żeby zrobić coś, co zachwyci kubki smakowe. Wiosną sięgam po młodą kapustę i kurczaka, wrzucam do piekarnika i czekam, aż zapach rozniesie się po całym domu. Kurczak pod młodą kapustą to mój pewniak.
Wiosna to najlepszy moment, żeby wrócić do prostych dań, które nie wymagają od nas siedzenia godzinami w kuchni. Kurczak pod młodą kapustą w wersji z ziemniakami to dokładnie takie danie. Nie potrzeba wielu składników ani mieszania w kilku garnkach. Wystarczy naczynie żaroodporne i trochę cierpliwości, aż piekarnik zrobi robotę. Efekt? Zrumieniony kurczak, aromatyczna kapusta i ziemniaki, które rozpływają się w ustach
To jedno z tych dań, które możesz wstawić do piekarnika i wrócić do robienia swoich rzeczy. Nie wymaga doglądania, nie przypala się, nie kaprysi. A kiedy wyjmujesz je z pieca, masz gotowy cały obiad: pachnący, przepyszny i sycący.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami podbije każde podniebienie
Zapiekany kurczak pod młodą kapustą to danie, które pokochasz
Nie musisz jechać do sklepu ani kombinować z zamiennikami. Wszystko kupisz w zwykłym sklepie albo na targu. Ważne, żeby kapusta była młoda, ziemniaki średniej wielkości, a filet z kurczaka dobrze oczyszczony. Do tego przyprawy i dodatki, które wspaniale wkomponują się w całość.
Składniki:
- 4 filety z kurczaka (około 600-800 gramów),
- główka młodej kapusty,
- kilogram młodych ziemniaków,
- cebula (najlepiej duża),
- 4 ząbki czosnku,
- pęczek koperku,
- 2 łyżki masła lub tarty ser,
- 2 łyżki oleju,
- łyżeczka soli,
- świeżo mielony pieprz,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- 0,5 łyżeczki kminku, świeży tymianek lub rozmaryn (opcjonalnie).
Wykonanie:
- Filety natrzyj solą, pieprzem i papryką. Zostaw na 15 minut, żeby złapały smak.
- Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w talarki lub na 4 części.
- Kapustę posiekaj, cebulę pokrój w piórka, czosnek drobno posiekaj.
- W naczyniu żaroodpornym lub głębszej blasze najpierw ułóż ziemniaki i filety. Warzywa powinny być na samym dole. Mięso układaj tak, by na siebie nie nachodziło.
- Na to wszystko wrzuć mieszankę kapusty, cebuli i czosnku, doprawioną olejem, solą, pieprzem i ewentualnie kminkiem. Dociśnij ręką albo łyżką.
- Na wierzch porozrzucaj kawałki masła i dorzuć zioła, jeśli ich używasz.
- Przykryj folią lub pokrywką i piecz w 190°C przez 60 minut. Potem odkryj i daj jeszcze 10–15 minut, żeby kapusta lekko się przypiekła. W tym momencie możesz posypać danie tartym serem. I uwaga. Jeśli zdecydujesz się na ser, nie używaj masła.
- Po wyjęciu nie nakładaj od razu, daj potrawie odpocząć.
Kurczak pod młodą kapustą tak naprawdę nie potrzebuje żadnych dodatków, bo to pełnoprawne danie. Ono obroni się samo. Jeśli jednak chcesz coś dorzucić, to polecam surówkę ze świeżych warzyw z odrobiną oliwy. Do tej potrawy pasuje również sałatka z kiszonych ogórków lub chrupiąca surówka z rzodkiewki. Ja zaś najbardziej polecam najzwyklejszą lemoniadę do picia. Lekko gazowany napój z cytryną i miętą idealnie skomponuje się z zapiekanym kurczakiem.