Na wiosnę zawsze zapiekam tak kurczaka. Domownicy nie mogą najeść się tym pysznym daniem

Nie trzeba wielu składników, żeby zrobić coś, co zachwyci kubki smakowe. Wiosną sięgam po młodą kapustę i kurczaka, wrzucam do piekarnika i czekam, aż zapach rozniesie się po całym domu. Kurczak pod młodą kapustą to mój pewniak.

Kurczak zapiekany z młodą kapustą i ziemniakamiKurczak zapiekany z młodą kapustą i ziemniakami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Wiosna to najlepszy moment, żeby wrócić do prostych dań, które nie wymagają od nas siedzenia godzinami w kuchni. Kurczak pod młodą kapustą w wersji z ziemniakami to dokładnie takie danie. Nie potrzeba wielu składników ani mieszania w kilku garnkach. Wystarczy naczynie żaroodporne i trochę cierpliwości, aż piekarnik zrobi robotę. Efekt? Zrumieniony kurczak, aromatyczna kapusta i ziemniaki, które rozpływają się w ustach

To jedno z tych dań, które możesz wstawić do piekarnika i wrócić do robienia swoich rzeczy. Nie wymaga doglądania, nie przypala się, nie kaprysi. A kiedy wyjmujesz je z pieca, masz gotowy cały obiad: pachnący, przepyszny i sycący.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami podbije każde podniebienie

Zapiekany kurczak pod młodą kapustą to danie, które pokochasz

Nie musisz jechać do sklepu ani kombinować z zamiennikami. Wszystko kupisz w zwykłym sklepie albo na targu. Ważne, żeby kapusta była młoda, ziemniaki średniej wielkości, a filet z kurczaka dobrze oczyszczony. Do tego przyprawy i dodatki, które wspaniale wkomponują się w całość.

Składniki:

  • 4 filety z kurczaka (około 600-800 gramów),
  • główka młodej kapusty,
  • kilogram młodych ziemniaków,
  • cebula (najlepiej duża),
  • 4 ząbki czosnku,
  • pęczek koperku,
  • 2 łyżki masła lub tarty ser,
  • 2 łyżki oleju,
  • łyżeczka soli,
  • świeżo mielony pieprz,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • 0,5 łyżeczki kminku, świeży tymianek lub rozmaryn (opcjonalnie).

Wykonanie:

  1. Filety natrzyj solą, pieprzem i papryką. Zostaw na 15 minut, żeby złapały smak.
  2. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w talarki lub na 4 części.
  3. Kapustę posiekaj, cebulę pokrój w piórka, czosnek drobno posiekaj.
  4. W naczyniu żaroodpornym lub głębszej blasze najpierw ułóż ziemniaki i filety. Warzywa powinny być na samym dole. Mięso układaj tak, by na siebie nie nachodziło.
  5. Na to wszystko wrzuć mieszankę kapusty, cebuli i czosnku, doprawioną olejem, solą, pieprzem i ewentualnie kminkiem. Dociśnij ręką albo łyżką.
  6. Na wierzch porozrzucaj kawałki masła i dorzuć zioła, jeśli ich używasz.
  7. Przykryj folią lub pokrywką i piecz w 190°C przez 60 minut. Potem odkryj i daj jeszcze 10–15 minut, żeby kapusta lekko się przypiekła. W tym momencie możesz posypać danie tartym serem. I uwaga. Jeśli zdecydujesz się na ser, nie używaj masła.
  8. Po wyjęciu nie nakładaj od razu, daj potrawie odpocząć.


Kurczak pod młodą kapustą tak naprawdę nie potrzebuje żadnych dodatków, bo to pełnoprawne danie. Ono obroni się samo. Jeśli jednak chcesz coś dorzucić, to polecam surówkę ze świeżych warzyw z odrobiną oliwy. Do tej potrawy pasuje również sałatka z kiszonych ogórków lub chrupiąca surówka z rzodkiewki. Ja zaś najbardziej polecam najzwyklejszą lemoniadę do picia. Lekko gazowany napój z cytryną i miętą idealnie skomponuje się z zapiekanym kurczakiem.

Wybrane dla Ciebie

Wygląda jak pokryty skórą węża. Pomaga zachować sokoli wzrok i prawidłowe ciśnienie
Wygląda jak pokryty skórą węża. Pomaga zachować sokoli wzrok i prawidłowe ciśnienie
Przepis od babci leży w szufladzie. Ziemniaczana lepiej smakuje po ekwadorsku
Przepis od babci leży w szufladzie. Ziemniaczana lepiej smakuje po ekwadorsku
Zostały ci banany? Przygotuj to najprostsze na świecie ciasto
Zostały ci banany? Przygotuj to najprostsze na świecie ciasto
Tak należy smażyć polędwiczki wieprzowe. Inaczej nie będą soczyste
Tak należy smażyć polędwiczki wieprzowe. Inaczej nie będą soczyste
Zamiast zamawiać kebaba, zrób sałatkę. Tańsza, smaczniejsza i zdrowsza
Zamiast zamawiać kebaba, zrób sałatkę. Tańsza, smaczniejsza i zdrowsza
Jesienią robię zupę krem z 2 warzyw. Rozgrzewa i syci aż do kolacji
Jesienią robię zupę krem z 2 warzyw. Rozgrzewa i syci aż do kolacji
Tybetańskie pierogi nie mają sobie równych. Nawet ruskie wypadną blado
Tybetańskie pierogi nie mają sobie równych. Nawet ruskie wypadną blado
Pierwszy raz spróbowałem w Albanii. Znalazłem przepis i smażę co weekend zamiast racuchów
Pierwszy raz spróbowałem w Albanii. Znalazłem przepis i smażę co weekend zamiast racuchów
Mama robiła takie ciągutki, gdy byłem dzieckiem. Nie było lepszych słodyczy
Mama robiła takie ciągutki, gdy byłem dzieckiem. Nie było lepszych słodyczy
Pieczarki są gorzkie i źle smakują? Popełniasz ten błąd przed smażeniem
Pieczarki są gorzkie i źle smakują? Popełniasz ten błąd przed smażeniem
Do kaszy dorzucam sezonowe warzywo. Wychodzi pyszny, jesienny obiad
Do kaszy dorzucam sezonowe warzywo. Wychodzi pyszny, jesienny obiad
Podpatrzyłam u włoskiej gospodyni. To połączenie bije gotowe mieszanki do mięs
Podpatrzyłam u włoskiej gospodyni. To połączenie bije gotowe mieszanki do mięs