Lepszy niż majonez. Ten sos kanapkowy smakuje tak dobrze, że aż chce się wyjadać go z butelki

Wśród kanapkowych dodatków najczęściej pojawia się majonez lub ketchup, ale w starciu z tym sosem nie mają najmniejszych szans. Jest wyrazisty, delikatnie pikantny z subtelną nutą miodu.

Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Serek wiejski w ostatnim czasie nie tylko wrócił do łask, ale stał się także obiektem do wielu kulinarnych eksperymentów. Jest bazą pysznych placuszków, składnikiem domowych wrapów czy też imprezowych pizzerinek. W tym przepisie zamienia się z kolei w pyszny sos, który urozmaici smak kanapek, sałatek i tortilli.

Sos z serka wiejskiego

Ten sos odmieni zwykłe kanapki, burgery i wrapy. Znalezienie zamiennika w sklepie jest niemożliwe — ten domowy smakuje najlepiej. Wystarczy chwila blendowania i mamy gęsty, kremowy sos.

To prawdziwa eksplozja smaków. Serek wiejski nadaje mu kremową konsystencję i delikatny, śmietankowy smak, który doskonale balansuje słodycz miodu i ostrość sosu chipotle. Majonez dodaje aksamitności, a musztarda i sos Worcestershire pogłębiają smak, nadając mu pikantny charakter. Dodanie soku z limonki wprowadza świeżą, lekką nutę, a czosnek i cebula to dodatkowa głębia smaku. Tutaj wszystko wspaniale ze sobą współgra.

Składniki:

  • 400 g serka wiejskiego,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka sosu chipotles,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 2 łyżki miodu,
  • pół łyżeczki sosu Worcestershire,
  • 1 łyżka soku z limonki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka suszonej cebuli.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Do wysokiego naczynia przełóż serek wiejski, dodaj majonez, sos chipotle, musztardę, miód, sos worcestershire oraz sok z limonki. Dorzuć również suszoną cebulę i obrany ząbek czosnku.

Sos z serka wiejskiego
Sos z serka wiejskiego © Pyszności

Krok 2. Zblenduj całość na jednolitą, gładką masę i przelej do pojemnika na sos - ułatwi to estetyczne nakładanie. W razie potrzeby możesz doprawić całość pieprzem oraz solą.

Najlepszy sos kanapkowy
Najlepszy sos kanapkowy © Pyszności

Krok 3. Gotowy sos wykorzystaj do kanapek, pieczonych mięs, ziemniaczków, sałatek czy też tortilli. Śmiało polewaj, smakuj i eksperymentuj. Pamiętaj, by przechowywać go w lodówce. Ten prosty dodatek szybko wygryzie zwykły sos majonezowy i musztardowy. Smacznego!

Sos kanapkowy to uniwersalny dodatek
Sos kanapkowy to uniwersalny dodatek © Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇