Lepszy niż majonez. Ten sos kanapkowy smakuje tak dobrze, że aż chce się wyjadać go z butelki

Wśród kanapkowych dodatków najczęściej pojawia się majonez lub ketchup, ale w starciu z tym sosem nie mają najmniejszych szans. Jest wyrazisty, delikatnie pikantny z subtelną nutą miodu.

Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Serek wiejski w ostatnim czasie nie tylko wrócił do łask, ale stał się także obiektem do wielu kulinarnych eksperymentów. Jest bazą pysznych placuszków, składnikiem domowych wrapów czy też imprezowych pizzerinek. W tym przepisie zamienia się z kolei w pyszny sos, który urozmaici smak kanapek, sałatek i tortilli.

Sos z serka wiejskiego

Ten sos odmieni zwykłe kanapki, burgery i wrapy. Znalezienie zamiennika w sklepie jest niemożliwe — ten domowy smakuje najlepiej. Wystarczy chwila blendowania i mamy gęsty, kremowy sos.

To prawdziwa eksplozja smaków. Serek wiejski nadaje mu kremową konsystencję i delikatny, śmietankowy smak, który doskonale balansuje słodycz miodu i ostrość sosu chipotle. Majonez dodaje aksamitności, a musztarda i sos Worcestershire pogłębiają smak, nadając mu pikantny charakter. Dodanie soku z limonki wprowadza świeżą, lekką nutę, a czosnek i cebula to dodatkowa głębia smaku. Tutaj wszystko wspaniale ze sobą współgra.

Składniki:

  • 400 g serka wiejskiego,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka sosu chipotles,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 2 łyżki miodu,
  • pół łyżeczki sosu Worcestershire,
  • 1 łyżka soku z limonki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka suszonej cebuli.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Do wysokiego naczynia przełóż serek wiejski, dodaj majonez, sos chipotle, musztardę, miód, sos worcestershire oraz sok z limonki. Dorzuć również suszoną cebulę i obrany ząbek czosnku.

Sos z serka wiejskiego
Sos z serka wiejskiego © Pyszności

Krok 2. Zblenduj całość na jednolitą, gładką masę i przelej do pojemnika na sos - ułatwi to estetyczne nakładanie. W razie potrzeby możesz doprawić całość pieprzem oraz solą.

Najlepszy sos kanapkowy
Najlepszy sos kanapkowy © Pyszności

Krok 3. Gotowy sos wykorzystaj do kanapek, pieczonych mięs, ziemniaczków, sałatek czy też tortilli. Śmiało polewaj, smakuj i eksperymentuj. Pamiętaj, by przechowywać go w lodówce. Ten prosty dodatek szybko wygryzie zwykły sos majonezowy i musztardowy. Smacznego!

Sos kanapkowy to uniwersalny dodatek
Sos kanapkowy to uniwersalny dodatek © Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione