Ciasto Aloha przeniesie cię na wakacje. Rozkoszny deser zrobisz bez pieczenia
Ciasto Aloha z ananasem i masą budyniową to prosta droga do tego, by sprawdzić sobie przyjemność. Całą blaszkę pysznego ciasta przygotujesz bez włączania piekarnika.
Ciasto Aloha to pyszna odskocznia od klasycznych ciast, takich jak serniki czy jabłeczniki. Na pierwszy rzut oka można pomylić je z kultowym deserem Raffaelo - w obu ciastach rolę spodu pełnią herbatniki, przekładane masą budyniową i zwieńczone kokosowymi wiórkami. Aloha wprowadza jednak jeden pyszny, owocowy akcent.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto Aloha - tropikalna pokusa bez pieczenia
Ciasto Aloha bez pieczenia
Ciasto Aloha to deser, którego smak jest tak samo przyjemny, jak jego nazwa. "Aloha" to hawajskie słowo symbolizujące miłość i harmonię. W tym cieście zdecydowanie można się zakochać.
To deser, który nie wymaga dużych nakładów pracy, a przy tym zaskakuje smakiem. To aż trzy pyszne warstwy ukryte pod herbatnikami. Kremowa budyniowa, owocowa ananasowa i śmietankowa z białą czekoladą świetnie razem współgrają, przenosząc do słodkiego raju.
Chociaż samo przygotowanie ciasta jest proste, to trzeba się za to zabrać odpowiednio wcześniej. Musi ono spędzić trochę czasu w lodówce, by herbatniki zmiękły. Efekt końcowy jest zdecydowanie wart czekania.
Składniki:
- 200 g herbatników maślanych
Masa budyniowa:
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- 750 ml mleka
- 100 g masła
Warstwa ananasowa:
- 600 g ananasa z puszki wraz z syropem
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1 opakowanie galaretki cytrynowej
Masa śmietankowa:
- 250 g mascarpone
- 250 g białej czekolady
Sposób przygotowania:
Krok 1. Budynie przesyp do miski, zalej 250 ml mleka i wymieszaj. Pozostałe mleko zagotuj z masłem, dodaj budynie i podgrzewaj, aż powstanie gęsta masa. Pamiętaj o mieszaniu, by nic nie przypalić. Odstaw do wystudzenia.
Krok 2. Ananasa z puszki zblenduj wraz z syropem. Przelej do garnka, zagotuj. Dodaj galaretki cytrynowe, żelatynę i zagotuj.
Krok 3. Dno formy o wymiarach ok. 28 × 18 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż warstwę herbatników. Pokryj ją masą budyniową i ponownie dodaj herbatniki.
Krok 4. Wylej galaretkę i odstaw. Mascarpone połącz z roztopioną czekoladą. Na ananasowej warstwie ułóż herbatniki, krem z mascarpone i posyp wiórkami. Wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Krok 5. Ciasto pokrój na kawałki i podaj. Smacznego!