PrzepisCiasto bez pieczeniaCiasto Aloha przeniesie cię na wakacje. Rozkoszny deser zrobisz bez pieczenia

Ciasto Aloha przeniesie cię na wakacje. Rozkoszny deser zrobisz bez pieczenia

Ciasto Aloha z ananasem i masą budyniową to prosta droga do tego, by sprawdzić sobie przyjemność. Całą blaszkę pysznego ciasta przygotujesz bez włączania piekarnika.

Ciasto Aloha
Ciasto Aloha
Źródło zdjęć: © Licencjodawca

Ciasto Aloha to pyszna odskocznia od klasycznych ciast, takich jak serniki czy jabłeczniki. Na pierwszy rzut oka można pomylić je z kultowym deserem Raffaelo - w obu ciastach rolę spodu pełnią herbatniki, przekładane masą budyniową i zwieńczone kokosowymi wiórkami. Aloha wprowadza jednak jeden pyszny, owocowy akcent.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Aloha - tropikalna pokusa bez pieczenia

Ciasto Aloha bez pieczenia

Ciasto Aloha to deser, którego smak jest tak samo przyjemny, jak jego nazwa. "Aloha" to hawajskie słowo symbolizujące miłość i harmonię. W tym cieście zdecydowanie można się zakochać.

To deser, który nie wymaga dużych nakładów pracy, a przy tym zaskakuje smakiem. To aż trzy pyszne warstwy ukryte pod herbatnikami. Kremowa budyniowa, owocowa ananasowa i śmietankowa z białą czekoladą świetnie razem współgrają, przenosząc do słodkiego raju.

Chociaż samo przygotowanie ciasta jest proste, to trzeba się za to zabrać odpowiednio wcześniej. Musi ono spędzić trochę czasu w lodówce, by herbatniki zmiękły. Efekt końcowy jest zdecydowanie wart czekania.

Składniki:

  • 200 g herbatników maślanych

Masa budyniowa:

  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 750 ml mleka
  • 100 g masła

Warstwa ananasowa:

  • 600 g ananasa z puszki wraz z syropem
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej

Masa śmietankowa:

  • 250 g mascarpone
  • 250 g białej czekolady

Sposób przygotowania:

Krok 1. Budynie przesyp do miski, zalej 250 ml mleka i wymieszaj. Pozostałe mleko zagotuj z masłem, dodaj budynie i podgrzewaj, aż powstanie gęsta masa. Pamiętaj o mieszaniu, by nic nie przypalić. Odstaw do wystudzenia.

Krem budyniowy do ciasta
Krem budyniowy do ciasta© Pyszności

Krok 2. Ananasa z puszki zblenduj wraz z syropem. Przelej do garnka, zagotuj. Dodaj galaretki cytrynowe, żelatynę i zagotuj.

Mus ananasowy
Mus ananasowy© Pyszności

Krok 3. Dno formy o wymiarach ok. 28 × 18 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż warstwę herbatników. Pokryj ją masą budyniową i ponownie dodaj herbatniki.

Pierwsza warstwa ciasta
Pierwsza warstwa ciasta© Pyszności

Krok 4. Wylej galaretkę i odstaw. Mascarpone połącz z roztopioną czekoladą. Na ananasowej warstwie ułóż herbatniki, krem z mascarpone i posyp wiórkami. Wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Ciasto Aloha należy schłodzić
Ciasto Aloha należy schłodzić© Pyszności

Krok 5. Ciasto pokrój na kawałki i podaj. Smacznego!

Ciasto Aloha bez pieczenia
Ciasto Aloha bez pieczenia© Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
przepiswideociasto

Wybrane dla Ciebie