Ciasto Aloha przeniesie cię na wakacje. Rozkoszny deser zrobisz bez pieczenia

Ciasto Aloha z ananasem i masą budyniową to prosta droga do tego, by sprawdzić sobie przyjemność. Całą blaszkę pysznego ciasta przygotujesz bez włączania piekarnika.

Ciasto AlohaCiasto Aloha
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Ciasto Aloha to pyszna odskocznia od klasycznych ciast, takich jak serniki czy jabłeczniki. Na pierwszy rzut oka można pomylić je z kultowym deserem Raffaelo - w obu ciastach rolę spodu pełnią herbatniki, przekładane masą budyniową i zwieńczone kokosowymi wiórkami. Aloha wprowadza jednak jeden pyszny, owocowy akcent.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Aloha - tropikalna pokusa bez pieczenia

Ciasto Aloha bez pieczenia

Ciasto Aloha to deser, którego smak jest tak samo przyjemny, jak jego nazwa. "Aloha" to hawajskie słowo symbolizujące miłość i harmonię. W tym cieście zdecydowanie można się zakochać.

To deser, który nie wymaga dużych nakładów pracy, a przy tym zaskakuje smakiem. To aż trzy pyszne warstwy ukryte pod herbatnikami. Kremowa budyniowa, owocowa ananasowa i śmietankowa z białą czekoladą świetnie razem współgrają, przenosząc do słodkiego raju.

Chociaż samo przygotowanie ciasta jest proste, to trzeba się za to zabrać odpowiednio wcześniej. Musi ono spędzić trochę czasu w lodówce, by herbatniki zmiękły. Efekt końcowy jest zdecydowanie wart czekania.

Składniki:

  • 200 g herbatników maślanych

Masa budyniowa:

  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 750 ml mleka
  • 100 g masła

Warstwa ananasowa:

  • 600 g ananasa z puszki wraz z syropem
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej

Masa śmietankowa:

  • 250 g mascarpone
  • 250 g białej czekolady

Sposób przygotowania:

Krok 1. Budynie przesyp do miski, zalej 250 ml mleka i wymieszaj. Pozostałe mleko zagotuj z masłem, dodaj budynie i podgrzewaj, aż powstanie gęsta masa. Pamiętaj o mieszaniu, by nic nie przypalić. Odstaw do wystudzenia.

Krem budyniowy do ciasta
Krem budyniowy do ciasta © Pyszności

Krok 2. Ananasa z puszki zblenduj wraz z syropem. Przelej do garnka, zagotuj. Dodaj galaretki cytrynowe, żelatynę i zagotuj.

Mus ananasowy
Mus ananasowy © Pyszności

Krok 3. Dno formy o wymiarach ok. 28 × 18 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż warstwę herbatników. Pokryj ją masą budyniową i ponownie dodaj herbatniki.

Pierwsza warstwa ciasta
Pierwsza warstwa ciasta © Pyszności

Krok 4. Wylej galaretkę i odstaw. Mascarpone połącz z roztopioną czekoladą. Na ananasowej warstwie ułóż herbatniki, krem z mascarpone i posyp wiórkami. Wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Ciasto Aloha należy schłodzić
Ciasto Aloha należy schłodzić © Pyszności

Krok 5. Ciasto pokrój na kawałki i podaj. Smacznego!

Ciasto Aloha bez pieczenia
Ciasto Aloha bez pieczenia © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"