Pyszne ciasteczka dla "kwiatożerców". Na jednym się nie skończy

Pachną lawendą i orzeźwiają cytryną. Te niezwykłe ciasteczka potrafią zaskoczyć swoim smakiem niejednego łasucha. Spróbujesz?

Ciasteczka cytrynowo-lawendowe krok po krokuCiasteczka cytrynowo-lawendowe krok po kroku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Kislev

Lawenda, znana z intensywnego aromatu, jest coraz częściej wykorzystywana w słodkich wypiekach. Jej kwiaty, zarówno świeże, jak i suszone, dodają unikalnego smaku ciastom, ciasteczkom i deserom. W połączeniu z cukrem tworzą lawendowy cukier, który wzbogaca smak herbaty i lodów.

W kuchni lawenda jest ceniona za swoje właściwości aromatyczne. Wypieki z jej dodatkiem zyskują na smaku oraz na wyglądzie. Warto jednak pamiętać, by używać jej z umiarem, aby nie zdominowała deseru. Ponadto kwiaty lawendy można kandyzować, co czyni je idealnym dodatkiem do dekoracji tortów i babeczek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaskocz wszystkich! Te ciasteczka mają kremowy środek i pachną latem

Ciasteczka lawendowo-cytrynowe. Oto jak je zrobić krok po kroku

Przepis na ciasteczka lawendowo-cytrynowe nie jest zbyt skomplikowany. Nie potrzeba też wielu składników – jedynym, który nie każdy ma zazwyczaj w swojej kuchni, to susz lawendowy. Można go jednak bez problemu kupić. Ale najbardziej smakują ciasteczka z dodatkiem suszu z lawendy rosnącej we własnym ogródku. Do tego aromatyczna kawa...

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 80 g cukru pudru,
  • 100 g masła,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżka gęstej śmietany,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • starta skórka z jednej cytryny,
  • 3 łyżeczki suszu lawendowego.

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj dokładnie przesianą mąkę z cukrem.
  2. Dodaj zimne posiekane masło, żółtko, śmietanę, skórkę z cytryny i susz lawendowy. Wyciśnij i dodaj też sok z cytryny.
  3. Zagnieć ciasto – musi być zwarte i gładkie.
  4. Gotowe ciasto zawiń w folię i wstaw na godzinę do lodówki lub na 20 minut do zamrażarki.
  5. Po rozwałkowaniu wytnij ciasteczka w ulubione kształty.
  6. Piecz 10-12 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Podawaj po ostudzeniu; można je przechowywać w pojemniku spożywczym do 7 dni, w temperaturze pokojowej.

Źródło artykułu: Krzysztof Załuski
Wybrane dla Ciebie
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania