Pyszne ciasteczka dla "kwiatożerców". Na jednym się nie skończy
Pachną lawendą i orzeźwiają cytryną. Te niezwykłe ciasteczka potrafią zaskoczyć swoim smakiem niejednego łasucha. Spróbujesz?
Lawenda, znana z intensywnego aromatu, jest coraz częściej wykorzystywana w słodkich wypiekach. Jej kwiaty, zarówno świeże, jak i suszone, dodają unikalnego smaku ciastom, ciasteczkom i deserom. W połączeniu z cukrem tworzą lawendowy cukier, który wzbogaca smak herbaty i lodów.
W kuchni lawenda jest ceniona za swoje właściwości aromatyczne. Wypieki z jej dodatkiem zyskują na smaku oraz na wyglądzie. Warto jednak pamiętać, by używać jej z umiarem, aby nie zdominowała deseru. Ponadto kwiaty lawendy można kandyzować, co czyni je idealnym dodatkiem do dekoracji tortów i babeczek.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zaskocz wszystkich! Te ciasteczka mają kremowy środek i pachną latem
Ciasteczka lawendowo-cytrynowe. Oto jak je zrobić krok po kroku
Przepis na ciasteczka lawendowo-cytrynowe nie jest zbyt skomplikowany. Nie potrzeba też wielu składników – jedynym, który nie każdy ma zazwyczaj w swojej kuchni, to susz lawendowy. Można go jednak bez problemu kupić. Ale najbardziej smakują ciasteczka z dodatkiem suszu z lawendy rosnącej we własnym ogródku. Do tego aromatyczna kawa...
Składniki:
- 200 g mąki pszennej,
- 80 g cukru pudru,
- 100 g masła,
- 1 żółtko,
- 1 łyżka gęstej śmietany,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- starta skórka z jednej cytryny,
- 3 łyżeczki suszu lawendowego.
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj dokładnie przesianą mąkę z cukrem.
- Dodaj zimne posiekane masło, żółtko, śmietanę, skórkę z cytryny i susz lawendowy. Wyciśnij i dodaj też sok z cytryny.
- Zagnieć ciasto – musi być zwarte i gładkie.
- Gotowe ciasto zawiń w folię i wstaw na godzinę do lodówki lub na 20 minut do zamrażarki.
- Po rozwałkowaniu wytnij ciasteczka w ulubione kształty.
- Piecz 10-12 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Podawaj po ostudzeniu; można je przechowywać w pojemniku spożywczym do 7 dni, w temperaturze pokojowej.