Na podwieczorek piekę tureckie ciasteczka. Teściowa chrupie do ulubionego serialu
Tureckie słodkości to nie tylko chałwa i baklava. Te pyszne ciasteczka szybko skradną serca. Ekspresowo znikają z talerzyka, nie pozostawiając po sobie nawet okruszka.
Te ciasteczka rozkochają w sobie nie tylko miłośników turecki seriali. Powstają z kaszy manny, ale daleko im do zdrowego deseru. Tureckie desery mają to do siebie, że są mocno słodkie. To zasługa syropu cukrowego, namiętnie wykorzystywanego w różnych przepisach, na przykład przy baklavie. Warto jednak skusić się na takie ciasteczko i przymknąć oko na kalorie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Bez garnka i gotowania na kuchence. Litewska zupa to najlepszy obiad na upały
Tureckie ciasteczka sekerpare
Şekerpare (czyt. szekerpare, z tureckiego "kawałek cukru" lub "słodki kawałek") to jeden z najbardziej rozpoznawalnych i uwielbianych tureckich deserów. Jest to klasyczny wypiek, który doskonale oddaje esencję tureckiej słodyczy – intensywnej, aromatycznej i rozpływającej się w ustach. Pojawia się w tureckich domach zarówno na specjalne okazje, jak i zwykłe wizyty gości. Ciasteczka powstają z semoliny, mąki, masła oraz jajek, chociaż niektóre gospodynie do masy dorzucają jeszcze jogurtem. Z powstałej masy formuje się owalne kształty z pojedycznym orzechem wciśniętym w masę.
Wypieczone ciasteczka wchłaniają syrop, stając się wilgotne i soczyste w środku, z lekko chrupiącą powierzchnią z wierzchu. W moim domu pojawiają się równie często, co klasyczne ciastka maślane. Warto odkryć smak Turcji i zachwycić się pysznym deserem.
Składniki:
- 250 g miękkiego masła,
- 2 jajka,
- pół szkolanki semoliny,
- 1/3 szklanki cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 4 szklanki mąki pszennej,
- migdały,
- 1 łyżeczka ekstraktu wanilionowego.
Syrop:
- 3 szklanku cukru,
- 4 szklanki wody,
- 1 łyżka soku z cytryny.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od syropu. Wodę wlej do garnka, wsyp cukier i zagotuk.
- Dodaj sok z cytryny, wymieszaj i zdejmij garnek.
- Miękkie masło przełóż do miski, dodaj cukier, jaja i semolinę.
- Stopniowo dosypuj mąkę, zagniatając ciasto.
- Dodaj proszek do pieczenia i ekstrakt waniliowy. Ciasto powinno być miękkie, al e nie powinno się ciągnąć.
- Z powstałej masy uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego i przełóż na blaszkę do pieczenia.
- Lekko spłaszcz kulki i wciśnij na wierzch migdał.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30-40 minut, aż ciastka nabiorą złotego koloru.
- Wyjmij z piekarnika i zalej jeszcze ciepłe ciastka syropem cukrowym.
- Odstaw na 4-5 godzin.
Po namoczeniu ostrożnie przełóż ciasteczka na talerz lub paterę. Smacznego!