Na podwieczorek piekę tureckie ciasteczka. Teściowa chrupie do ulubionego serialu

Tureckie słodkości to nie tylko chałwa i baklava. Te pyszne ciasteczka szybko skradną serca. Ekspresowo znikają z talerzyka, nie pozostawiając po sobie nawet okruszka.

Tureckie ciasteczkaTureckie ciasteczka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Te ciasteczka rozkochają w sobie nie tylko miłośników turecki seriali. Powstają z kaszy manny, ale daleko im do zdrowego deseru. Tureckie desery mają to do siebie, że są mocno słodkie. To zasługa syropu cukrowego, namiętnie wykorzystywanego w różnych przepisach, na przykład przy baklavie. Warto jednak skusić się na takie ciasteczko i przymknąć oko na kalorie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bez garnka i gotowania na kuchence. Litewska zupa to najlepszy obiad na upały

Tureckie ciasteczka sekerpare

Şekerpare (czyt. szekerpare, z tureckiego "kawałek cukru" lub "słodki kawałek") to jeden z najbardziej rozpoznawalnych i uwielbianych tureckich deserów. Jest to klasyczny wypiek, który doskonale oddaje esencję tureckiej słodyczy – intensywnej, aromatycznej i rozpływającej się w ustach. Pojawia się w tureckich domach zarówno na specjalne okazje, jak i zwykłe wizyty gości. Ciasteczka powstają z semoliny, mąki, masła oraz jajek, chociaż niektóre gospodynie do masy dorzucają jeszcze jogurtem. Z powstałej masy formuje się owalne kształty z pojedycznym orzechem wciśniętym w masę.

Tureckie ciasteczka
Tureckie ciasteczka © Pixabay

Wypieczone ciasteczka wchłaniają syrop, stając się wilgotne i soczyste w środku, z lekko chrupiącą powierzchnią z wierzchu. W moim domu pojawiają się równie często, co klasyczne ciastka maślane. Warto odkryć smak Turcji i zachwycić się pysznym deserem.

Składniki:

  • 250 g miękkiego masła,
  • 2 jajka,
  • pół szkolanki semoliny,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 szklanki mąki pszennej,
  • migdały,
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilionowego.

Syrop:

  • 3 szklanku cukru,
  • 4 szklanki wody,
  • 1 łyżka soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od syropu. Wodę wlej do garnka, wsyp cukier i zagotuk.
  2. Dodaj sok z cytryny, wymieszaj i zdejmij garnek.
  3. Miękkie masło przełóż do miski, dodaj cukier, jaja i semolinę.
  4. Stopniowo dosypuj mąkę, zagniatając ciasto.
  5. Dodaj proszek do pieczenia i ekstrakt waniliowy. Ciasto powinno być miękkie, al e nie powinno się ciągnąć.
  6. Z powstałej masy uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego i przełóż na blaszkę do pieczenia.
  7. Lekko spłaszcz kulki i wciśnij na wierzch migdał.
  8. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30-40 minut, aż ciastka nabiorą złotego koloru.
  9. Wyjmij z piekarnika i zalej jeszcze ciepłe ciastka syropem cukrowym.
  10. Odstaw na 4-5 godzin.

Po namoczeniu ostrożnie przełóż ciasteczka na talerz lub paterę. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania