Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską

Wiele osób podchodzi do tych strączków jak pies do jeża, czyli z ciekawością, ale też obawą o to, co z nich wyjdzie. Kiedyś bób często gościł na polskich stołach, ale z czasem o nim zapomnieliśmy – nic więc dziwnego, że nie wiemy, jak go przygotować. Okazuje się, że nie ma nic prostszego, a inspirując się kuchnią turecką, możesz stworzyć przepyszną przekąskę.

Bób po turecku możesz podać do kotleta zamiast ziemniakówBób po turecku możesz podać do kotleta zamiast ziemniaków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Czerwiec to miesiąc, w którym możemy rozkoszować się młodym bobem – taki z jeszcze miękką i delikatną skórką. Co prawda cena za woreczek może budzić wątpliwości (ja za 0,5 kg bobu zapłaciłam 19 złotych), ale kilka razy w roku warto szarpnąć się na taki wydatek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bób zamykam w słoikach i kiszę na dwa sposoby. Na zimę robię duży zapas

Jak przygotować bób?

Bób należy ugotować, zanim zrobisz z nim sałatkę lub zielone purée. Chociaż nie jest trujący na surowo, a nawet jest bogatszy w składniki odżywcze, nieugotowane strączki u wielu osób mogą powodować dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Na szczęście, gotowanie bobu jest banalnie proste i zajmuje dosłownie kilka minut. Nasion nie trzeba obierać – wystarczy wrzucić je do wrzątku, a po 8-10 minutach wyłożyć na sitko. Aby bób zachował ładny zielony kolor, do gotowania dodaj pół łyżeczki sody oczyszczonej. Pomocne jest również przelanie bobu lodowatą wodą od razu po przełożeniu na sitko.

Przepis na bób po turecku

Poniżej wersja na zimno, ale w podobny sposób możesz przygotować również ciepły dodatek do obiadu – ugotowany bób wrzuć na patelnię i podsmaż na oliwie z posiekaną cebulą.

Składniki:

  • 0,5 kg młodego bobu,
  • 2 cebule,
  • pęczek koperku,
  • oliwa.

Sposób przygotowania:

  1. Bób gotuj w osolonym wrzątku przez ok. 10 minut. Odcedź i pozostaw na sitku do przestygnięcia.
  2. Cebulę pokrój w pióra i przelej wrzątkiem. Następnie zalej ją oliwą i odstaw na ok. 15 minut.
  3. Do miski z cebulą dodaj ugotowany bób i posiekany koperek. Wymieszaj i wstaw do lodówki, aby strączki przeszły smakiem dodatków.
  4. Podawaj na zimno w charakterze przekąski lub jako dodatek do obiadu.
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯