Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską

Wiele osób podchodzi do tych strączków jak pies do jeża, czyli z ciekawością, ale też obawą o to, co z nich wyjdzie. Kiedyś bób często gościł na polskich stołach, ale z czasem o nim zapomnieliśmy – nic więc dziwnego, że nie wiemy, jak go przygotować. Okazuje się, że nie ma nic prostszego, a inspirując się kuchnią turecką, możesz stworzyć przepyszną przekąskę.

Bób po turecku możesz podać do kotleta zamiast ziemniakówBób po turecku możesz podać do kotleta zamiast ziemniaków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Czerwiec to miesiąc, w którym możemy rozkoszować się młodym bobem – taki z jeszcze miękką i delikatną skórką. Co prawda cena za woreczek może budzić wątpliwości (ja za 0,5 kg bobu zapłaciłam 19 złotych), ale kilka razy w roku warto szarpnąć się na taki wydatek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bób zamykam w słoikach i kiszę na dwa sposoby. Na zimę robię duży zapas

Jak przygotować bób?

Bób należy ugotować, zanim zrobisz z nim sałatkę lub zielone purée. Chociaż nie jest trujący na surowo, a nawet jest bogatszy w składniki odżywcze, nieugotowane strączki u wielu osób mogą powodować dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Na szczęście, gotowanie bobu jest banalnie proste i zajmuje dosłownie kilka minut. Nasion nie trzeba obierać – wystarczy wrzucić je do wrzątku, a po 8-10 minutach wyłożyć na sitko. Aby bób zachował ładny zielony kolor, do gotowania dodaj pół łyżeczki sody oczyszczonej. Pomocne jest również przelanie bobu lodowatą wodą od razu po przełożeniu na sitko.

Przepis na bób po turecku

Poniżej wersja na zimno, ale w podobny sposób możesz przygotować również ciepły dodatek do obiadu – ugotowany bób wrzuć na patelnię i podsmaż na oliwie z posiekaną cebulą.

Składniki:

  • 0,5 kg młodego bobu,
  • 2 cebule,
  • pęczek koperku,
  • oliwa.

Sposób przygotowania:

  1. Bób gotuj w osolonym wrzątku przez ok. 10 minut. Odcedź i pozostaw na sitku do przestygnięcia.
  2. Cebulę pokrój w pióra i przelej wrzątkiem. Następnie zalej ją oliwą i odstaw na ok. 15 minut.
  3. Do miski z cebulą dodaj ugotowany bób i posiekany koperek. Wymieszaj i wstaw do lodówki, aby strączki przeszły smakiem dodatków.
  4. Podawaj na zimno w charakterze przekąski lub jako dodatek do obiadu.
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę