Ten błąd popełnia prawie każdy. Chodzi o mrożenie koperku

Mrożenie świeżego koperku to jedna z najlepszych metod jego utrwalania. Taki koperek można wykorzystać, chociażby do przygotowania pysznej zupy koperkowej. Ważne jednak, aby mrozić go w sposób prawidłowy. Okazuje się bowiem, że często używane w tym celu plastikowe pojemniki po produktach mogą być szkodliwe dla naszego zdrowia.

koperekkoperek
Źródło zdjęć: © Getty Images, | Aleksandr Stepanov

Koperek nadaje wielu daniom niepowtarzalnego smaku i aromatu. Nie ma bez niego zupy koperkowej, a wielu z nas nie wyobraża sobie też mizerii czy tłuczonych ziemniaków bez dodatku koperku.

Chcąc cieszyć się smakiem koperku również zimą, szukamy metod jego utrwalenia. Dość popularny jest koperek suszony, jednak mrożenie koperku wydaje się znacznie lepszą metodą. Taki koperek zachowuje bowiem znacznie więcej smaku. Jego struktura nie ulega też znacznej zmianie. Zupa z dodatkiem mrożonego koperku będzie zatem dużo smaczniejsza od tej przygotowanej przy użyciu koperku suszonego. Wielu z nas mrozi koperek w plastikowych opakowaniach po innych produktach. To jednak spory błąd. Dlaczego? Wyjaśniamy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Makaron w kremowym sosie cytrynowo czosnkowym. Idealna pasta na lato

Dlaczego nie powinniśmy mrozić koperku w plastikowych opakowaniach po produktach?

Opakowania po lodach, serkach, twarogach i innych produktach zostały przygotowane z myślą o konkretnych produktach. Dlatego nie powinny one mieć kontaktu z innymi pokarmami, ponieważ mogę one wówczas uwalniać niebezpieczne dla człowieka związki chemiczne.

Należy też pamiętać, że nie każde pakowanie nadaje się do mrożenia. Niektóre rodzaje plastiku źle bowiem znoszą skrajne temperatury. To samo tyczy się pojemników do przechowywania żywności, np. lunch boxów. Jeśli chcecie więc mrozić koperek, czy inne produkty, w plastikowych pojemnikach, musicie najpierw, że zostały one przystosowane do mrożenia.

Dobrym i bezpiecznym sposobem na mrożenie koperku jest wykorzystanie w tym celu woreczków strunowych. Takie woreczki są poręczne, higieniczne i dobrze znoszą niskie temperatury. Wystarczy przełożyć koperek do woreczka, pozbyć się z niego nadmiaru powietrza, szczelnie zamknąć woreczek i umieścić go w zamrażarce.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy